Premier Golob naj bi v kratkem predlagal tri nove ministre. Kdo prihaja v vlado?

Slovenija 29. Nov 202319:45 13 komentarjev
Seja vlade
Foto: Saša Despot/BOBO

Predsednik vlade naj bi v kratkem predlagal kandidate za tri nove ministre. Kdo so najbolj verjetni kandidati?

Predsednik vlade Robert Golob naj bi po informacijah N1 v tem tednu, morda že v četrtek, predlagal kandidate za tri nove ministre. Za vsako od treh izpraznjenih ministrskih mest naj bi se pogovarjal z več možnimi ministrskimi kandidati.

Kot je prva poročala TV Slovenija, naj bi bili najbolj verjetni kandidati Franc Props za novega ministra za javno upravo, Vojko Adamič za novega ministra za kmetijstvo ter Jure Leben in Jože Novak za novega ministra za naravne vire in prostor.

Po informacijah N1 naj bi imel premier sicer za vodenje ministrstva za naravne vire in prostor še tretjega ministrskega kandidata in končne odločitve, koga od njih bo na koncu predlagal, še ni.

Franc Props
Franc Props (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Franc Props, ki bi po odstopu Sanje Ajanović Hovnik utegnil postati novi minister za javno upravo, je poslanec Gibanja Svoboda, preden je postal poslanec, je dve leti vodil upravno enoto Litija.

Novi minister za naravne vire in prostor bo nadomestil razrešenega Uroša Brežana. Jure Leben je bil v času vlade Marjana Šarca že minister za okolje, kasneje je ustanovil svojo stranko Z.dej in jo pred lanskimi volitvami prepustil Robertu Golobu. Po besedah naših virov je dobil premier tudi nekaj predlogov, da naj vodenje ministrstva za naravne vire in prostor zaupa Jožetu Novaku, ki ga je Alenka Bratušek kot začasna ministrica na tem resorju izbrala za svojega državnega sekretarja.

Jure Leben
Jure Leben (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)
Jože Novak
Jože Novak (Foto: Ministrstvo za naravne vire in prostor)

A nekateri naši sogovorniki Novaka bolj vidijo na inženirskih projektih, od pospešitve priprave železniških prog visokih hitrosti do urejanja nadomestnih gradenj po avgustovskih katastrofalnih poplavah.

Kdo je tretji kandidat, ki naj bi ga imel predsednik vlade za vodenje tega ministrstva, ni znano.

Po razrešitvi ministrice za kmetijstvo Irene Šinko pa naj bi bil najresnejši kandidat za njenega naslednika Vojko Adamič, sicer upokojeni major, ki je na Biotehnični fakulteti študiral zoologijo. Lani se je sicer neuspešno potegoval za župana Ivančne Gorice.

Vojko Adamič
Vojko Adamič (Foto: Žiga Živulović jr./ BOBO)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje