Premier Golob koaliciji predstavil imena novih ministrov, med njimi ni Koritnika

Slovenija 30. Nov 202311:35 > 19:39

Premier Robert Golob je vodjem poslanskih skupin vladajoče koalicije predstavil imena kandidatov za tri izpraznjena ministrska mesta. Po sestanku koalicije vodje poslanskih skupin imen niso razkrivali, saj da je naloga predsednika vlade, da jih predstavi. Je pa že jasno, da se nekdanji minister za javno upravo Boštjan Koritnik na čelo tega resorja ne bo vrnil.

Predsednik vlade Robert Golob je koalicijskim partnerjem na jutranjem sestanku predstavil imena kandidatov za tri izpraznjena ministrska mesta.

Skoraj dva meseca po odstopu ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik in ministra za naravne vire in prostor Uroša Brežana ter razrešitvi kmetijske ministrice Irene Šinko je vladna ekipa premierja Goloba še vedno okrnjena. V javnosti so se pojavile sicer številne špekulacije, kdo bi lahko zasedel izpraznjene ministrske stolčke, vendar je predsednik vlade ostajal skrivnosten.

Vodja največje poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic je po jutranjem sestanku s premierjem dejal, da bo imena kandidatov za nove ministre sporočil predsednik vlade, saj da je to njegova naloga. Po Sajovičevih besedah bi to lahko storil že danes. “To je njegova naloga. Imena bo poslal v državni zbor, mi bomo pa stvari v predpisanih zakonskih rokih pripeljali do zaslišanj pred matičnimi odbori in potem tudi do same potrditve v državnem zboru,” je bil redkobeseden Sajovic.

Kljub Sajovicevi napovedi, da bi Golob imena utegnil razkriti že danes, pa se po naših informacijah to še ne bo zgodilo. Imena kandidatov bi lahko postala uradno znana v petek.

Kot smo že poročali, naj bi vodenje ministrstva za javno upravo prevzel poslanec iz vrst Gibanja Svoboda Franc Props, vodenje kmetijskega resorja pa upokojeni major Vojko Adamič. Na predlogu, ki naj bi ga premier jutri poslal v DZ, je za ministra za naravne vire in prostor zapisano ime Jure Leben. A nekateri pogovori naj bi še potekali. Več: Pripravljeni predlogi za imenovanje Propsa, Adamiča in Lebna

Da je vodje poslanskih skupin premier Golob na današnjem sestanku obvestil o imenih novih ministrskih kandidatov, je potrdil vodja poslancev SD Jani Prednik. Tudi on je dejal, da bo premier v najkrajšem času imena poslal v državni zbor, morda celo že danes. “Vsi trije kandidati bodo iz kvote Gibanja Svoboda in tukaj zaupamo izbiri predsednika vlade. Imena kandidatov so znana oziroma poznana,” je dejal Prednik.

Na vprašanje, kako politično izkušeni so novi ministrski kandidati, pa je vodja poslancev SD dejal, da šola za politiko ne obstaja, a da verjame, da se bodo vsi trije v svojih novih funkcijah dobro znašli. “S tega vidika imajo tudi podporo SD,” je dodal.

Tudi po mnenju vodje poslanske skupine Levica Mateja T. Vatovca so kandidati javnosti “bolj ali manj znani”, zato njihovo imenovanje ne bo veliko presenečenje. Vatovec tudi meni, da so ministrski kandidati dovolj usposobljeni, da bodo svoje delo dobro opravili.

Po današnjem sestanku pa je postalo jasno, da je iz “bitke” za vodenje resorja javne uprave izpadel Boštjan Koritnik, sicer minister za javno upravo v času tretje vlade Janeza Janše in aktualni ljubljanski podžupan. To je potrdil Matej T. Vatovec, ki je dejal, da je Koritnik z nekaterimi dejanji iz preteklosti nase vrgel senco dvoma.

“Ne pravim sicer, da bi bil absolutno neprimeren kandidat, tudi s strokovnega področja. Odločitev je sprejel predsednik vlade. Mislim, da je v tem trenutku ključno, da se izpeljejo pogajanja s sindikati o plačni reformi. Zato je tudi dobro, da nimamo ministra, ki bi imel kakršnokoli senco dvoma ali kanček nezaupanja javnosti v njegovo delo,” je o izpadu Koritnika dejal vodja poslancev Levice.