Na stavki pacientov bo tudi premier Robert Golob, ki pravi, da to ne bo stavka

Slovenija 09. Jan 202316:42 > 17:39 10 komentarjev

Iniciativa Glas ljudstva je pred jutrišnjo stavko pacientov predala stavkovne zahteve koaliciji. Na shodih, ki bodo potekali po več mestih, pa pričakujejo tudi poslance. Tudi premier Rober Golob je potrdil, da se bo udeležil stavke. "Pozdravljamo vsak napor - pa četudi je ta izražen na nenavaden način -, da pride do sprememb v zdravstvu," je jasen Golob.

V iniciativi Glas ljudstva so pred torkovo stavko pacientov poslancem koalicije predali stavkovne zahteve. Predstavnik iniciative Jaša Jenull je ob tem poudaril, da stavka ni uperjena proti vladi pač pa se zavzemajo za ohranitev javnega zdravstvenega sistema. V Levici so ob tem napovedali, da se bodo udeležili torkovega shoda v Ljubljani.

Shoda se bo udeležil tudi premier Robert Golob, je potrdil na novinarski konferenci. Poudaril, da ne gre za stavko “proti komurkoli – še najmanj proti vladi.” Po njegovih besedah iniciativa želi opozoriti na zapostavljenost pacientov in nujne zdravstvene spremembe”. Dejal je še, da je zdravstvena reforma prioriteta vlade. “Pozdravljamo vsak napor – pa četudi je ta izražen na nenavaden način -, da pride do sprememb v zdravstvu.” To se pa lahko zgodi le, če bo zgrajen širok družbeni konsenz. “Stavko tako vidim kot iskanje najširšega družbenega konsenza o spremembah, ki so nujne. Te pa lahko spremeni le vlada in državni zbor.” Dodal je še, da bo z veseljem prisluhnil predlogom iniciative. “Vsekakor bomo najprej uresničevali tiste, ki so najhitreje izvedljivi, nekateri drugi pa bodo morali še malo počakati,” je še pojasnil.

Iniciativa Glas ljudstva je popoldan poslancem koalicije ob stavkovnih zahtevah predala tudi značke s prekrižanima obližema. Značke po besedah Jenulla predstavljajo prepričanje iniciative, da je zdravstvo v tako veliki krizi, da zgolj obliži za sanacijo stanja ne bodo zadostovali.

Pač pa je treba čim prej sprejeti sistemske spremembe za krepitev javnega zdravstva, ki bodo ob tem naslavljale potrebe in želje pacientov, ne pa lobijev, dobičkarjev in tistih, ki želijo slovensko zdravstvo privatizirati, je dodal.

Ob tem so koalicijskim poslancem predali tudi konkretne ukrepe. Te so, tako Jenull, oblikovali tudi ob strokovnih posvetih z zdravniki s prvih bojnih linij, ki “jim ni v interesu, da se jih samo zaliva z denarjem”. Med njimi je izpostavil administrativno razbremenitev družinskih zdravnikov, ob kateri bi zdravniki lahko sprejeli več opredeljenih pacientov.

Namen iniciative ni ustvarjanje konfliktov, pač pa iskanje rešitev, del katerih mora biti tudi civilna družba, je poudaril. “Zdi se nam, da bi bilo primerno, da bi minister za zdravje tako, kot je pred stavko zdravnikov na sestanek povabil predstavnike Fidesa, tudi nas pred našo stavko povabil na sestanek,” je dodal. Upa, da bo do sestanka z ministrom Danijelom Bešičem Loredanom prišlo v prihodnosti, pa tudi s poslanci, člani odbora DZ za zdravstvo.

“Tudi koalicijo skrbi zdravstveni sistem”

Vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic je povedal, da stavko pacientov globoko spoštuje in jo razume kot pristop k širokemu družbenemu dogovoru, ki ga morajo v Sloveniji skleniti pacienti, civilna družba in vsi, ki delajo v zdravstvu. Predaje zahtev in ukrepov se je sicer udeležil večji del poslanske skupine največje vladne stranke.

Vodja poslanske skupine SD Jani Prednik se je iniciativi zahvalil za predane zahteve in poudaril, da tudi koalicijo tako kot paciente skrbi za zdravstveni sistem. Za prihodnji teden napovedan vrh koalicije, na katerem bodo govorili tudi o zdravstvu, je zato po njegovih besedah namenjen ministrovi predstavitvi dolgoročnih ukrepov in časovnice.

Poslanec Levice Miha Kordiš je povedal, da v Levici pozdravljajo shod pacientov in se ga bodo tudi udeležili. Ob tem je poudaril, da javni zdravstveni sistem razgrajujejo zasebni interesi. Zato v stranki od napovedane reforme zdravstvenega sistema pričakujejo, da bo ukinila dopolnilno zdravstveno zavarovanje ter poskrbela za odpoved neupravičenih koncesij in za krepitev javnih zdravstvenih zavodov.

Spregovorila je tudi predsednica odbora za zdravstvo Tamara Kozlovič (Svoboda), ki se je iniciativi zahvalila za opozorila na izzive v zdravstvu. Na kasnejša vprašanja novinarjev, če so v koaliciji obrnili hrbet ministru Bešiču Loradanu, je odgovorila, da ne.

Bešič Loredan je bil v petek do stavke pacientov namreč zelo kritičen. Dejal je, da vsaka stavka in vsako pozivanje ljudi na ceste pomeni ekstremizem, kasneje pa je izjavo nekoliko omilil.

Preberite še: Ministra žalosti, da v izjemno težkih razmerah pozivajo paciente k stavki

Po mnenju predsednice odbora Kozlovič je bil minister narobe razumljen. Sama meni, da se bo minister dokazal z delom in rešitvami.

V iniciativi Glas ljudstva med drugim zahtevajo dostop do družinskega zdravnika za vse, ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in ustavitev odtekanja javnega denarja k zasebnikom. Med njihovimi zahtevami so tudi prenehanje spodbujanja sočasnega dela zdravnikov v javnem in zasebnem sektorju ter ukinitev komercialnih zavarovanj, ki po njihovih navedbah omogočajo preskakovanje čakalnih vrst. Nekaj fotografij si poglejte v spodnji galeriji.

Borut Živulović/Bobo
Borut Živulović/Bobo
Borut Živulović/Bobo
Borut Živulović/Bobo
Borut Živulović/Bobo
Borut Živulović/Bobo
Borut Živulović/BOBO
Borut Živulović/Bobo
Borut Živulović/Bobo
Borut Živulović/Bobo
Borut Živulović/Bobo
Borut Živulović/Bobo
Borut Živulović/Bobo

Stavka pacientov bo s protestnimi shodi ob 17. uri v torek potekala po številnih krajih po Sloveniji, v Ljubljani se bodo protestniki zbrali na Trgu republike. K udeležbi v iniciativi pozivajo vse državljanke.

Stavko nekateri zdravstveni sindikati podprli. Nekateri ne

V Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije podpirajo napovedano stavko bolnikov, ker se zavedajo njihovih stisk in številnih upravičenih bojazni. Vlado in resornega ministra Danijela Bešiča Loredana pozivajo, da preprečijo oziroma zaustavijo proces privatizacije nekoč dobro delujočega sistema zdravstvenega varstva. “Brez poštenega plačila za vse zaposlene, urejenega delovnega okolja in ustreznih pogojev za delo ne bo urejenega zdravstvenega sistema in kot takšen je oziroma bo neprijazen za vse, tako uporabnike kot za zaposlene,” je zapisala predsednica sindikata Slavica Mencingar.

Preberite še: Kako bodo dan pred zdravniki in zobozdravniki stavkali pacienti?

Po njenih navedbah zaposleni v zdravstveni negi že leta opozarjajo pristojne na preobremenjenost zdravstvenega sistema kot celote. Nenazadnje so tudi med nedavno končanimi resornimi pogajanji po njenih navedbah opozarjali ministra za zdravje na grožnjo razpada javnega zdravstva ter na pomanjkanje zlasti medicinskih sester, zdravstvenih tehnikov, bolničarjev in negovalcev.

Tudi v Konfederaciji sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS) podpirajo napovedano stavko.Z zaskrbljenostjo spremljajo trenutno stanje, ki je po njihovi oceni vedno bolj nevzdržno, pomeni razkroj javnega zdravstva in onemogoča, da bi bili bolniki pravočasno in ustrezno obravnavani. “Piko na i pa je postavilo katastrofalno stanje v Zdravstvenem domu Ljubljana, kjer ljudje tako rekoč dnevno ‘izgubljajo’ izbranega zdravnika in se soočajo z neizmernimi stiskami, čeprav redno plačujejo tako obvezno kot tudi dopolnilno zdravstveno zavarovanje,” je zapisal predsednik KSJS Branimir Štrukelj.

Branimir Štrukelj
Saša Despot/BOBO

Razlogov za razgradnjo javnega zdravstva in vse večjo privatizacijo je po njegovih navedbah več. Med njimi so “pretakanje” javnih sredstev v žepe številnih deležnikov, slaba organizacija, skrhani medsebojni odnosi ter pomanjkanje ustreznega in učinkovitega nadzora, je nanizal. Rešitve je zato treba sprejeti takoj, je pozval. V tem trenutku je po njegovi oceni ključno, da se izvršilna in zakonodajna oblast “deklarativno in s konkretnimi dejanji, odločno in enoznačno” postavita na stran javnega zdravstva.

Medtem se jutrišnjemu shodu ne bodo pridružili v Zvezi organizacij pacientov ter uporabnikov zdravstvenih in socialnovarstvenih storitev Slovenije, so poudarili na današnji novinarski konferenci, kjer so predstavili ukrepe za enakopravnejši in dostopnejši zdravstveni sistem, poudarili. Naj bi se pa po njihovih napovedih v sredo popoldne sestali z zdravstvenim ministrom.”

Zveza organizacij pacientov z ukrepi za večjo dostopnost in enakopravnost v zdravstvu

V zvezi organizacij pacientov so pripravili ukrepe za enakopravnejši in dostopnejši zdravstveni sistem. Med njimi so telefonska številka 111 za pomoč pacientom in zdravstveni pomočniki v zdravstvenih domovih, ki bi pomagali bolnikom in razbremenili zdravnike. Pacienti so pripravljeni soodgovorno prevzeti pobudo za spremembe, so ob tem poudarili.

Med ukrepi, ki so jih predstavili na današnji novinarski konferenci Zveze organizacij pacientov Slovenije, je promocija obstoječega centra eNaročanje, ki že zdaj pomaga pri 10.000 napotnicah vsak mesec. Prav tako predlagajo verificiranje seznamov čakalnih vrst in števila čakajočih. Društva bolnikov lahko pri tem pomagajo preverjati, kateri zdravstveni domovi poročajo pravilno.

Ocenjujejo tudi, da bi povezava društvenih telefonov po načelu javne službe pripomogla k ozaveščenemu in opolnomočenemu pacientu. Predlagajo tudi računalniško podporo za sprejemanje in vračanje klicev. “Pacient mora najkasneje v 24 urah priti v stik z zdravstvenim osebjem,” menijo.

Ob tem predlagajo opomnike s sms-sporočili za naročene termine, za dvige receptov, za opozorila o pretečenih rokih zdravil. Prav tako predlagajo redno obveščanje društev o tem, koliko bolnikov v katerem zdravstvenem domu in bolnišnici ne prihaja na dogovorjene termine.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje