Prva “žrtev” slabega rezultata SD – Jernej Pikalo

Slovenija 26. Apr 202211:17 > 12:24 1 komentar
Jernej Pikalo
Borut Živulovič/BOBO

Nekdanji šolski minister Jernej Pikalo je odstopil kot podpredsednik Socialnih demokratov. Kot je zapisal, se mu zdi volilni rezultat stranke slab, z odstopom pa želi dati "zalet resnični razpravi v stranki, kako naprej".

Jernej Pikalo, nekdanji minister za izobraževanje, znanost in šport, je na Twitterju sporočil, da odstopa kot podpredsednik Socialnih demokratov. “Volilni rezultat stranke SD je pod pričakovanji. Slab. Socialna demokracija pa je predobra ideja, da bi imela zgolj 6,65 odstotka podpore,” je zapisal. Dodal je, da želi z odstopom dati zalet resnični razpravi v stranki, kako naprej.

Pikalo, ki na tokratnih volitvah ni kandidiral, je po objavi tvita za N1 dejal, da je iz načelnih razlogov sprejel odgovornost. “Nekdo mora pokazati, da je nekaj narobe. Temu pa mora, kar je še pomembnejše, slediti razprava, kaj je narobe in kako začeti stvari delati drugače,” je povedal. Na vprašanje, ali bi torej morala odgovornost prevzeti tudi predsednica stranke Tanja Fajon, je odgovoril, da je to stvar njene politične kulture in njenega političnega razmisleka. “To ni moja stvar,” je dejal Pikalo in dodal, da sta se s Fajon pogovorila in da ji je predstavil svoje razloge za odstop. Ostalo vodstvo se mora po Pikalovih besedah samo odločiti, koliko ima kdo demokratičnega refleksa.

Pikalo ostaja član stranke, na to, da bi bil ponovno šolski minister, pa, kot je povedal, ni računal. Po njegovih navedbah sta namreč dva mandata ministrovanja dovolj in se morajo ljudje znati samoomejiti.

Na odstop Pikala z mesta podpredsednika se je odzvala tudi Fajon.

Socialni demokrati so na nedeljskih državnozborskih volitvah po delnih neuradnih izidih prejeli 6,66 odstotka glasov, kar se prevede v sedem mandatov. To je slabši rezultat kot leta 2018, ko so prejeli 9,93 odstotka glasov, kar je pomenilo deset poslanskih mandatov. Fajon je po zaprtju volišč sicer dejala, da so kljub očitno slabšemu izidu kot na zadnjih državnozborskih volitvah v stranki zadovoljni z doseženim rezultatom, saj jim je z “naravnimi zavezniki”, Gibanjem Svoboda, uspelo zamenjati aktualno vlado.

Ena od dveh podpredsednic stranke SD Dominika Švarc Pipan je v nedeljo dejala, da Fajon uživa popolno podporo članov stranke, to pa je za N1 ponovila tudi danes. Povedala je še, da o odstopu sama ne razmišlja.

SD so imeli do odstopa Pikala 4 podpredsednike, poleg njega in Švarc Pipan še Andrejo Katič in Matjaža Nemca. Ta je v nedeljo dejal, da ne razmišljajo negativno. “Kako bo reagirala stranka oz. njeno članstvo, bo pokazal čas,” je komentiral volilni izid.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje