Janša: Še nikdar se ni toliko investiralo povsod po Sloveniji

N1 video 23. Mar 202214:09 > 16:27 9 komentarjev

Premier Janez Janša in podpredsednika vlade Zdravko Počivalšek in Matej Tonin so predstavili zaključene in načrtovane projekte v slovenskih občinah. Vrednost projektov je skoraj osem milijard evrov, od tega je 1,5 milijarde evrov evropskih sredstev. Gre za največji investicijski zagon doslej, je poudaril Janša in dodal, da se še nikdar ni toliko investiralo povsod po Sloveniji.

Predsednik vlade Janez Janša ter podpredsednika vlade Zdravko Počivalšek in Matej Tonin so na novinarski konferenci na Brdu pri Kranju predstavili v tem mandatu izvedene projekte v slovenskih občinah, spregovorili so tudi o projektih, ki jih je vlada potrdila in bodo izvedeni v prihodnje, ter projektih, ki so že v teku.

“Naša vlada je prevzela odgovornost za izvršilno oblast v državi dan po tem, ko je bila razglašena epidemija in kljub temu, da je bila epidemija naš osrednji nasprotnik, razvoj Slovenije ni zastal,” je v uvodu povedal premier Janez Janša in nadaljeval, da Slovenija gradi in bo gradila vrtce, šole, športne dvorane, domove za starejše, zdravstvene domove, ceste, kolesarske steze, vodovodna in kanalizacijska omrežja, energetske objekte … “Za naslednjih pet let smo zagotovili tudi 300 milijonov evrov dodatnih spodbud za kmetijstvo in podeželje,” je povedal Janša in poudaril, da so že pred začetkom vojne v Ukrajini zagotovili dodatna finančna sredstva, s pomočjo katerih bo Slovenija v prihodnjih letih postala v veliki meri prehrambeno samozadostna ter energetsko neodvisna.

“Gre za največji investicijski zagon, ki ga je bila Slovenija sposobna kdajkoli zagnati. Po nekaj letih bo to naslednja stopnica v razvoju Slovenije, na tej podlagi bodo plače in pokojnine višje, boljše službe, več investicij, boljše poslovno okolje,” je na novinarski konferenci na Brdu pri Kranju, kjer bo danes sledil vrh gospodarstva, še dejal Janša.

Borut Živulovič/BOBO

“Smo nogometna ekipa, ki zabija gole, če si podaja žogo”

“Naučil sem se, da volitve niso nikoli zahvalni dan in za stvari, ki smo jih storili, volilcem ni treba biti hvaležen. To je bila naša dolžnost,” pa je v uvodoma dejal podpredsednik vlade in obrambni minister Matej Tonin in dodal, da je Slovenija čas epidemije “izkoristila odlično”. “Vse evropske fonde, ki so nam na razpolago, maksimalno črpamo. Prav tako smo domači proračun koristno uporabljali,” je nadaljeval Tonin in dodal, da je najpomembneje to, da bodo ti projekti Slovenijo v prihodnjih desetih letih spremenili na bolje, saj da bo sama infrastruktura boljša, gospodarstvo pa se bo “lažje vrtelo”. O trenutni vladni ekipi pa je Tonin dejal, da so “nogometna ekipa, ki lahko zabija gole, če si podaja žogo”.

Tonin je izpostavil sedanjo rekordno visoko zaposlenost na eni in nizko brezposelnost na drugi strani. Razliko med sedanjo in prejšnjimi vladnimi garniturami pa je ponazoril s stanjem na področju domov za starejše, “kjer so prejšnje vlade namenile 70 milijonov evrov za študije, zgradile pa niso niti enega doma za starejše”. Aktualna vlada po njegovi oceni domove za starejše gradi pospešeno.

Tonin je izpostavil še, da se v vladni koaliciji niso prepirali in “na pločnikih pred vlado razlagali, s čim niso zadovoljni”, temveč so razumeli, da so kot nogometna ekipa, ki lahko “zabija gole” le, če na igrišču sodeluje. To jim je po njegovi oceni uspelo, rezultati so vidni, kar ga navdaja z zadovoljstvom. Tonin si želi tudi, da bi ljudje ob začetku kampanje to videli in jih sodili po tem. “Tukaj smo za to, da delamo dobro za Slovenijo,” je še dodal.

Na vladni strani si lahko pogledate virtualni interaktivni seznam vladnih projektov za razvoj občin. Na zemljevidu so zbrani projekti, ki jih je vlada v tem mandatu potrdila, načrtovala, začela izvajati ali jih tudi dokončala na občinski, medobčinski in nacionalni ravni, s prikazanim datumom izvedbe in celotno vrednostjo projekta. Zbirka ni zaključena in se redno ažurira.

“Gospodarstvo je bolj robustno kot pred krizo”

“Mandat je bil na področju gospodarstva izjemno uspešen. Ponovno se je izkazalo, da je strategija, da vlagamo v ljudi in podjetja, pravilna,” pa je dejal podpredsednik vlade in gospodarski minister Počivalšek in dodal, da smo “kljub pretresom gospodarstva zaradi pandemije iz te krize prišli kot zmagovalci”. Kot je še dejal minister za gospodarstvo, smo dobro pripravljeni na izzive digitalnega in zelenega prehoda ter imamo priložnost, da aktivno nadaljujemo delo pri dvigu dodane vrednosti v gospodarstvu. Spomnil je, da so sprejeli 10 protikoronskih paketov in gospodarstvu namenili 2,3 milijarde evrov, od tega eno milijardo sektorju turizma. S tem smo ohranili delovna mesta in gospodarstvu zagotovili likvidnost, je dodal. Kot uspešne je izpostavil je tudi turistične bone, ki so po njegovi oceni ohranili med 10.000 in 12.000 delovnih mest v tej panogi.

Naštel je še dodeljevanje razvojnih povratnih in nepovratnih sredstev, 33 investicij v gospodarstvo v višini 73,6 milijona evrov, 502 milijonov evrov za razvoj regij, pomagali so tudi kmetijstvu. “Vsi ti napori vlade in tesno sodelovanje z gospodarstvom” po Počivalškovih ocenah dajejo dober rezultat in drugo najvišjo rast bruto domačega proizvoda v Evropi. To daje Sloveniji oznako zaupanja vredne države v tujini, odlične bonitetne ocene pa so predpostavka za nizke obrestne mere, je spomnil.

Po njegovih ocenah je gospodarstvo bolj robustno kot pred krizo, obljubil je, da bodo še naprej skrbeli za rast podjetij in v ta namen letos gospodarstvu namenili 935 milijonov evrov razvojnih spodbud. Izpostavil je zakon o dohodnini, ki bo po njegovih besedah v podjetjih lažje zadržal najboljše kadre, in zakon o debirokratizaciji poslovnega okolja, ki bo krepil konkurenčnost.

Predsednik vlade Janez Janša je komentiral tudi poročanje nekaterih medijev, da naj bi Slovenija na diplomatsko misijo v Ukrajino poslala predstavnika obrambnega ministrstva. “Takoj ko je bil dan javni poziv, smo dobili prijave prostovoljcev za to diplomatsko komisijo, ki bo odšla nazaj v Ukrajino,” je pojasnil Janša in dodal, da gre za “kolege iz različnih resorjev, ki imajo že izkušnje, saj so v preteklosti že delovali tam, tudi v sklopu različnih mednarodnih organizacij”. Kot je še pojasnil, imajo tudi kandidate za misijo Evropske unije, če se bo EU odločila za ta korak, saj je zadeva trenutno še v fazi diskusije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje