Župan Mestne občine Krško presenetljivo postal Janez Kerin

Slovenija 04. Dec 202219:02 > 22:10
Janez Kerin
Foto: Bobo

V drugem krogu županskih volitev v Mestni občini Krško je slavil Janez Kerin.

V Mestni občini Krško sta se v drugem krogu županskih volitev pomerila kandidata s podpisi volilcev, Dušan Šiško, ki je v prvem krogu dobil skoraj četrtino glasov, in Janez Kerin, ki jih je zbral skoraj petino.

Po vseh preštetih glasovnicah v drugem krogu županskih volitev v Mestni občini Krško je jasno, da je novi župan Krškega postal Janez Kerin, ki je prejel 55,16 odstotka glasov. Njegov izzivalec Dušan Šiško jih je zbral 44,84 odstotka.

V drugem krogu je bilo oddanih 8.120 glasovnic, neveljavnih je bilo 36, volitev v drugem krogu pa se je udeležilo 38,74 odstotka volilnih upravičencev. V prvem krogu se je volitev udeležilo 46,98 odstotka volilnih upravičencev.

Kerin zmago pripisuje borbi za vsakega volilca

Višji kriminalistični inšpektor Kerin je v prvem odzivu za STA povedal, da je nad izidom drugega kroga navdušen, zmago pa pripisuje naporom in dobremu delu svoje ekipe. “Da smo se borili za vsak glas in za vsakega našega volivca v naši mestni občini”, je poudaril.

Zatrdil je, da jih ne bo razočaral, in da bo ravnal tako, kot je obljubil. “Bom njihov župan in moja vrata bodo zanje vedno odprta,” je dejal.

Predvolilno kampanjo v drugem krogu je označil za “primerno dogodkom, ki so se odvijali”. Motile so ga le nekatere “negativne situacije”, s katerimi so posamezniki skušali degradirati njegovo dobro ime. Ampak volivci so njihove nakane očitno spregledali, je ocenil.

Za ponedeljek je napovedal, da si bo naprej odpočil, nato se bo udeležil krvodajalske akcije v leskovški osnovni šoli, kjer bo daroval kri. S svojo ekipo bo potem začel počasi sestavljati koalicijske zamisli. Tovrstnih ponudb do zdaj sicer ni dobil, je še dejal novi krški župan.

Kerin presenečenje prvega in drugega kroga

Nekdanji poslanec Šiško je po porazu najprej čestital svojemu tekmecu Kerinu. Predvolilno kampanjo v prvem in drugem krogu je ocenil kot korektno in pošteno. Zahvalil se je tudi svojim volivcem in podpornikom ter pristavil, da nad izidom ni preveč razočaran.

Glede sodelovanja v občinski koaliciji je menil, da je to odvisno od nasprotne strani in njenega morebitnega vabila. “Če nas bodo povabili, se bomo pogovarjali,” je dodal in še dejal, da bo v ponedeljek normalno odšel v službo. Šiško je tudi Kerina obiskal v njegovem volilnem štabu in mu tam javno čestital za zmago.

To, da se je Kerin ob šestih dokaj izenačenih kandidatih za krškega župana prebil v drugi krog, je bilo sicer presenečenje, prav tako pa je ob tem, da je za favorita v drugem krogu veljal Šiško, presenečenje njegova zmaga.

Pred drugim krogom oba kandidata pripravljena na sodelovanje

Šiško in Kerin sta se pred drugim krogom na kratko soočila v oddaji nacionalne televizije. Zagotovila sta, da sta pripravljena sodelovati in da bosta morala – ne glede na razplet drugega kroga – sodelovati tudi pri večjih in zahtevnejših projektih v občini, kot je drugi blok jedrske elektrarne.

Lista Dušana Šiška – energično za Krško in društvo Modra smer, s katerih podporo kandidirata, sta namreč v občinskem svetu dobili enako število glasov, po štiri.

V Krškem je največ oziroma šest mest v 30-članskem občinskem svetu pripadlo Gibanju Svoboda. SDS je ohranila pet svetniških mest, enako število jih je dobila SLS, ki je v preteklih letih v tem močno prevladovala. SD, ki so imeli tri, imajo po novem dve mesti, po en mandat sta ohranila DeSUS in NSi. Eno svetniško mesto je pripadlo še Obrtno-podjetniški listi in predstavnici romske skupnosti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.