RTVS vendarle razkrila imena članov strokovnih komisij, ki sta izbrali Raiven

Magazin 31. Jan 202422:41 7 komentarjev
Raiven
Foto: ŽIGA ŽIVULOVIČ/BOBO

Potem ko smo na N1 razkrili, da Komisija za preprečevanje korupcije preiskuje domnevne nepravilnosti pri izvedbi javnega natečaja za izbor letošnjega predstavnika za Pesem Evrovizije, je Radiotelevizija Slovenija (RTVS) končno razkrila imena članov slovenske in mednarodne strokovne komisije, ki sta odločili, da nas bo maja na Švedskem zastopala Sara Briški Cirman - Raiven s pesmijo Veronika. Kljub novim podrobnostim pa se meglica okoli dogajanja pri izvedbi javnega natečaja, ki je pozneje postal kar interni izbor, ne razblinja. Še naprej ostajajo številna vprašanja, na katera nam na RTVS do danes niso odgovorili.

Slabe štiri mesece pred Pesmijo Evrovizije se v Sloveniji ukvarjamo s tem, ali je bila naša letošnja predstavnica Sara Briški Cirman – Raiven, ki se bo s pesmijo Veronika Evropi predstavila v prvem polfinalnem večeru 7. maja, izbrana transparentno in v skladu z objavljenimi pravili. Letošnji izbor slovenskega predstavnika na evrovizijskem tekmovanju je, kot smo razkrili na N1, pod drobnogledom Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) zaradi očitkov o domnevnih nepravilnostih pri izvedbi javnega natečaja.

Po razkritjih in potrditvi za N1, da se KPK z zadevo ukvarja, je prejšnji teden z mesta odgovornega urednika razvedrilnega programa Televizija Slovenija (TV SLO) odstopil Vanja Vardjan, ker želi, kot so zapisali na Radioteleviziji Slovenija (RTVS), omogočiti nepristransko ugotavljanje dejstev pri izpeljavi projekta izbor za Pesem Evrovizije.

Na RTVS postopka KPK v odzivu za N1 niso želeli komentirati.

Da bi razumeli, kaj bi utegnilo zanimati KPK, smo v prispevku opisali ključne dogodke pred razglasitvijo letošnje evrovizijske predstavnice in po njej. Več o tem v članku z naslovom Evrovizijska kuhinja začinjena s preiskavo KPK: so Raiven izbrali mimo pravil?

Letošnji izbor se je namreč, kot kaže, iz javnega natečaja in predvidene januarske televizijske oddaje, v kateri bi se predstavile največ štiri skladbe, kar sredi razpisa spremenil v interni izbor, v katerem sta našega letošnjega evrovizijskega predstavnika izbrali slovenska in mednarodna strokovna žirija. Z RTVS so za N1 – dva tedna zatem, ko smo jim poslali vprašanja – vendarle odgovorili, kdo so bili člani strokovnih komisij in kako je Raiven postala zmagovalka.

Po pojasnilih RTVS je kandidate za ožji izbor izbrala slovenska strokovna komisija, mednarodna pa izvajalca, ki nas bo zastopal na Pesmi Evrovizije. Slovenska komisija je bila sestavljena iz treh redno zaposlenih sodelavcev RTV Slovenija. Poleg glasbenega urednika na Valu 202 Andreja Karolija in glasbenega producenta, avtorja in glasbenika Roka Lopatiča je v komisiji odločala tudi urednica projekta slovenskega izbora za Pesem Evrovizije 2024 Maša Kljun.

Člani mednarodne strokovne komisije pa so bili trikratni vodja tekmovanja na Pesmi Evrovizije in vodja delegacije nizozemske javne televizije NOS na letošnjem izboru Twan Van De Nieuwenhuijzen, srbska predstavnica na Evroviziji leta 2022 Ana Đurić – Konstrakta, Andrej Karoli in Maša Kljun. To pomeni, da sta polovico mednarodne strokovne komisije sestavljala člana slovenske komisije, ki sta pred tem že ocenjevala primernost skladb za ožji krog.

Od petih skladb oziroma kandidatov je največ točk, in sicer 11 od skupno 20, prejela Raiven, ki je od treh članov mednarodne komisije prejela po tri točke, od enega pa dve. Drugouvrščeni prijavitelj je prejel pet točk, tretjeuvrščeni tri točke, četrti eno točko, peti pa je ostal brez točk. Imen ostalih štirih prijaviteljev, ki jih je ocenila mednarodna strokovna komisija, na RTVS niso želeli razkriti, sklicujoč se na pravila o varovanju osebnih podatkov.

Imena članov komisije in način izbire sicer še zdaleč ne bi razblinila dvomov, ki jih sproža letošnji izbor. Za podrobnejša pojasnila, pravilnik izbora in preostale dokumente, povezane z izborom, smo se obrnili na RTVS, a nam, kljub večkratnim pozivom, do danes niso odgovorili. Pojasnila bomo zato objavili, ko jih prejmemo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje