Evrovizija 2024: v katerem predizboru bo nastopila Raiven?

Magazin 30. Jan 202419:24 5 komentarjev
Sara Briški Cirman, Raiven
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Slovenija bo na letošnjem izboru za Pesem Evrovizije nastopila v prvem polfinalnem večeru 7. maja.

Nocoj so izžrebali vrstni red nastopajočih na letošnjem 68. tekmovanju za Pesem Evrovizije, ki bo potekalo med 7. in 11. majem na Švedskem.

Slovenska predstavnica Raiven, ki se bo Evropi predstavila s pesmijo Veronika, bo nastopila v drugem delu prvega polfinalnega večera, in sicer 7. maja. Družbo nam bodo delale še Ukrajina, Ciper, Poljska, Srbija, Litva, Hrvaška, Irska, Islandija, Finska, Portugalska, Luksemburg, Avstralija, Azerbajdžan in Moldavija.

Poleg teh držav bodo pri glasovanju v prvem predizboru za uvrstitev v finale sodelovale še Velika Britanija in Nemčija kot državi, ki ju uvrščajo med t. i. velikih pet, ter Švedska kot gostiteljica.

Preostale države bodo nastopile dva dni pozneje, in sicer v drugem polfinalu 9. maja. Če Raiven uspe preboj med 10 najboljših, bomo lahko za slovensko predstavnico navijali tudi v velikem finalu, ki bo v soboto, 11. maja. Polfinalna večera so organizatorji tega pevskega festivala uvedli zato, da se čim bolj izognejo t. i. medsosedskemu glasovanju, pri katerem bi države svojim sosedom podeljevale slavnih 12 točk.

Evrovizija
Foto: eurovision.tv/Posnetek zaslona

Spomnimo, da je lani v Liverpoolu že drugič zmagala švedska predstavnica Loreen, ki je publiko kot tudi strokovno žirijo prepričala s pesmijo Tattoo in tako postala prva ženska, ki je na tem tekmovanju zmagala dvakrat. Prvič je slavila leta 2012 s pesmijo Euphoria. Letošnje prizorišče glasbenega dogajanja bo tako mesto Malmö na jugu Švedske. Tretje največje švedsko mesto, ki leži blizu danske meje, je Evrovizijo gostilo že dvakrat, najprej leta 1992 in nato še leta 2013.

Lani se je Slovenija, prvič po štirih letih, uvrstila v finale. Barve slovenske zastave je zastopala skupina Joker Out, ki jo je Radiotelevizija Slovenija (RTVS) izbrala interno. Skupina je nastopila s pesmijo Carpe diem, ki je bila odpeta v slovenščini. V finalu so se uvrstili na 21. mesto.

Letošnji izbor slovenskega predstavnika na evrovizijskem tekmovanju je sicer pod drobnogledom Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) zaradi očitkov o domnevnih nepravilnostih pri izvedbi javnega natečaja.

Po razkritjih N1, da se KPK z zadevo ukvarja, je prejšnji teden z mesta odgovornega urednika razvedrilnega programa Televizija Slovenija (TV SLO) odstopil Vanja Vardjan. Kot so v sporočilu za javnost pojasnili na RTVS, je zaradi skrbi za dobrobit RTV Slovenija, razvedrilnega programa TV SLO, slovenskega evrovizijskega izbora in izbrane izvajalke Vardjan odstop ponudil sam, direktorica TV SLO Ksenija Horvat pa ga je sprejela. Vardjan namreč želi, kot so zapisali, omogočiti nepristransko ugotavljanje dejstev pri izpeljavi projekta izbor za Pesem Evrovizije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje