Nekdanje ministričino podjetje je prijaviteljem na razpis zaračunavalo provizijo

Slovenija 29. Sep 202314:07 11 komentarjev
Sanja Ajanović Hovnik o plačnem sistemu
Žiga Živulovič jr./BOBO

Po razkritju visokih stroškov službene poti ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik in njenih petih sodelavk v New York se na delovanje ministrice pojavljajo novi očitki. Nanašajo se na razpis njenega ministrstva, na katerem je po spremembi pogojev 300.000 evrov javnega denarja prejel inštitut njene dolgoletne prijateljice Kaje Primorac, ta pa je prek družbe Smart center, katere solastnica je bila nekoč tudi Ajanović Hovnik, pri pripravi dokumentacije za več nevladnih organizacij zaračunala sedem odstotkov provizije.

Kot nakazujejo medijska razkritja, je afera New York za ministrico za javno upravo Sanjo Ajanović Hovnik le ena od obremenjujočih zgodb. V središču pozornosti se je namreč znašla tudi zaradi podeljevanja denarja ministrstva za javno upravo (MJU).

Na razpisu za krepitev aktivnih državljanskih pravic in opolnomočenje nevladnih organizacij na področju aktivnih državljanskih pravic, ki ga je MJU objavilo marca letos, je med največjimi prejemniki javnega denarja tudi zavod IPES – Inštitut za proučevanje enakosti spolov Maribor. Vrednost celotnega razpisa je znašala 10,6 milijona evrov, v prvem krogu pa je bilo za nevladne organizacije na razpolago 6,9 milijona evrov. Zavod IPES je sicer do javnega denarja prek razpisa prišel šele po spremembi razpisnih pogojev. Podrobneje o tem, kako je potekal razpis in zakaj je prišlo do spremembe pogojev, si lahko preberete v tem članku.

Podelitev denarja zavodu IPES v oči bode tudi zato, ker je njegova solastnica Kaja Primorac, sicer dolgoletna prijateljica ministrice Sanje Ajanović Hovnik. Da se poznata že več let, kažejo podatki, da sta bili nekoč sodelavki v kabinetu zagovornika načela enakosti, kasneje pa tudi v vladni službi za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK) ter na agenciji za kmetijske trge.

A tukaj se povezava med Ajanović Hovnik in Kajo Primorac ne konča. Leta 2020 sta skupaj ustanovili podjetje Smart center (tretja partnerica  Alja Žorž se je iz lastništva kmalu umaknila), katerega direktorica je postala Ajanović Hovnik. Ko je vstopila v vlado, je direktorsko mesto prepustila Kaji Primorac, svoj 50-odstotni delež v podjetju pa podarila mami Dragani Marjanović, sicer upokojeni medicinski sestri.

Poleg tega, da je Kaja Primorac na razpisu MJU s svojim zavodom IPES dobila 300 tisoč evrov javnega denarja, je kot direktorica podjetja Smart center pomagala štirim nevladnim organizacijam pri pripravi dokumentacije za ta razpis. To delo ji je po poročanju Mladine uspelo opraviti v vsega mesecu in pol, za pripravo razpisne dokumentacije pa je nevladnim organizacijam zaračunala provizijo v višini sedmih odstotkov zneska, ki bi ga dobile na razpisu.

Tako kot zavod IPES so bile tudi štiri nevladne organizacije, ki jim je Primorac pripravila dokumentacijo, na razpisu uspešne. Platforma Sloga, Zavod za raziskave, izobraževanje in trajnostni razvoj Celje, Mirovni inštitut, Arema – visoka šola za logistiko in management Rogaška Slatina so skupaj prejeli 512.700 evrov.

Ministrstvo za javno upravo
Foto: BOBO

Ali je Primorac skušala prikriti povezavo ministrice Ajanović Hovnik s podjetjem Smart center?

Po poročanju Mladine je Primorac dokumentacijo za omenjene nevladne organizacije pripravljala kot predstavnica podjetja Smart center, a je kasneje želela, da naj opravljene storitve plačajo na njen s. p.  Prav tako je za tednik potrdila, da je za pripravo vlog zaračunala sedem odstotkov zneska, ki bi ga organizacije dobile na razpisu MJU. Pojasnila je še, da je to tarifa podjetja Smart center, a je kasneje dodala, da je omenjenim organizacijam v resnici pomagala kot samostojna podjetnica.

Ker se je omenjeni razpis zaključil 15. maja letos, Primorac pa je s. p. odprla šele poleti – v register je bil vpisan 1. avgusta – se pojavlja očitek, da je želela s tem “obvodom” zakriti povezavo med ministrico za javno upravo Sanjo Ajanović Hovnik in podjetjem Smart center. Primorac je sicer za Mladino zanikala, da se je z ministrico pogovarjala o razpisu, prav tako pa po njenih navedbah Ajanović Hovnik nima nobene povezave z zavodom IPES, ki je na razpisu dobil zajetno vsoto javnega denarja.

Ajanović Hovnik: Za provizijo nisem vedela

Ministrica Sanja Ajanović Hovnik je v včerajšnjem pogovoru za oddajo Tarča dejala, da zavod IPES nikoli ni bil povezan z njo. “Če želite, vsaj polovico upravičencev tega razpisa, potencialnih prijaviteljev in tistih, ki so na tem razpisu sodelovali, osebno poznam in sem na tak ali drugačen način z njimi že prihajala v neke interakcije, z nekaterimi tudi v prijateljska razmerja. To bi pomenilo, da praktično nihče, ki je kadarkoli v življenju prišel v stik z menoj, ne more nikjer kandidirati. Imamo zakonodajo, ki predvideva ravnanje v takih primerih. Mislim, da je v tem primeru vse zelo transparentno, zelo čisto,” je izjavila ministrica za javno upravo.

Prav tako je zavrnila očitke, da naj bi vedela, da je podjetje Smart center, katerega solastnica je njena mama, za pripravo dokumentacije na razpis MJU zaračunavalo sedem odstotkov provizije.

Mediji so sicer te dni razkrili še, da imata tako podjetje Smart center kot tudi zavod IPES sedež na istem naslovu, to je na Glavnem trgu 17 v Mariboru. Tu pa domuje še Inštitut za trajno mobilnost – ITM, katerega ustanoviteljici sta ministričina mama Dragana Marjanović in Zala Primorac, sestra Kaje Primorac.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje