SDS bi upokojencem dala več: Ob vsem, kar vlada plačuje, naj se najde tudi zanje

Slovenija 20. Feb 202412:09 32 komentarjev

Po mnenju največje opozicijske stranke SDS vlada Roberta Goloba z besedami o zgodovinski uskladitvi pokojnin zavaja slovenske upokojence. Pravijo, da mnogi še vedno pokojnine pod pragom revščine in dodajajo, da vlada Roberta Goloba pa pri uskladitvi ni upoštevala rasti cen življenjskih potrebščin in novega stroška, ki ga predstavlja obvezno zdravstveno zavarovanje. Če je vlada lahko našla denar za preplačano sodno stavbo, 13.000 računalnikov, ki ležijo v skladišču ..., se mora najti denar tudi za upokojence, je poudarila poslanka SDS Karmen Furman.

V SDS so se odzvali na besede predsednika vlade Roberta Goloba in ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luke Mesca, ki sta dejala, da bo letošnja redna uskladitev pokojnin najvišja uskladitev pokojnin v zgodovini.

Pokojnine, ki jih bodo upokojenci dobili nakazane na račun konec februarja, bodo še nekoliko višje kot januarja, ko so se že delno uskladile z inflacijo. Namesto 8,2 odstotka, kakor je predvidevala delna redna januarska uskladitev, bodo upokojenci deležni 8,8-odstotnega dviga pokojnin.

Po mnenju največje opozicijske stranke SDS vlada Roberta Goloba s svojimi obljubami in besedami zavaja upokojence. Kot je dejala poslanka SDS Karmen Furman, so slovenski upokojenci ena od najbolj zapostavljenih skupin slovenskih državljanov. 51 odstotkov upokojencev ima pokojnino, ki je nižja od 827 evrov, kolikor znaša prag tveganja revščine, od teh pa okoli 80.000 upokojencev prejema pokojnino, ki je nižja od 500 evrov, je dejala poslanka SDS.

Furman je poudarila, da je vlada ob hvaljenju o zgodovinskem dvigu pokojnin zamolčala dejstvo, da je omenjeni dvig pokojnin posledica zakonske obveze, ki določa formulo za izračun redne uskladitve pokojnin. Opozorila je tudi, da omenjeni dvig pokojnin zaradi številnih podražitev cen življenjskih potrebščin ne zadošča za normalno preživetje upokojencev.

“Z letom 2024 morajo vsi upokojenci plačevati še dodatni obvezni zdravstveni prispevek, ki so ga v lanskem letu uzakonili poslanci koalicije. Tako imenovana ukinitev prostovoljnega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja se je torej sedaj izkazala kot še ena od prevar trenutne koalicije, ki je po žepu udarila tudi slovenske upokojence,” je dejala poslanka SDS.

Ob tem v SDS še trdijo, da so bili upokojenci pod Golobovo vlado v letu 2023 prikrajšani za najmanj 60 odstotkov pokojnine, kar znaša v povprečju 27 evrov na mesec oziroma 325 evrov na letni ravni. Lanska 5,2-odstotna redna uskladitev pokojnin se je zgodila ob 10,3-odstotni inflaciji in ob 19-odstotni podražitvi hrane.

Starejši
Foto: PROFIMEDIA

“Če je vlada lahko našla denar za preplačano sodno stavbo, 13.000 računalnikov, ki ležijo v skladišču, nezakonite migrante, nevladne organizacije, nova ministrstva in draga poslovna potovanja, se mora najti denar tudi za slovenske upokojence, ki so delali in izgradili našo državo,” je izpostavila Karmen Furman.

SDS vlado Roberta Goloba ob tem pozivajo, naj nemudoma zagotovi finančna sredstva in upokojencem izplača razliko v višini 4,5 odstotka mesečne pokojnine, za katero so bili prikrajšani v letu 2023. Po mnenju SDS bi morala vlada letos izvesti še dodatno izredno uskladitev pokojnin, prav tako v višini 4,5 odstotka.

Izračun februarskih pokojnin

Februarske pokojnine, ki bodo izplačane prihodnji četrtek, 29. 2., bodo tako za nekaj evrov višje kot januarja, ko je bil dvig precejšen, in sicer so se takrat pokojnine delno uskladile za 8,2-odstotka.

V spodnji tabeli smo za izračun vzeli upokojenca, ki prejema povprečno pokojnino. Po podatkih Zpiza je ta lani znašala 823 evrov. Dodali pa smo tudi primer, ko upokojenec prejema tisoč evrov pokojnine.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje