Sečnja mestnega gozda: “Zakaj bi posekali odrasla zdrava drevesa?”

Slovenija 22. Mar 202415:25 3 komentarji
novinarska konferenca mladih za podnebno pravičnost
Foto: Janez Zalaznik

Gibanje Mladi za podnebno pravičnost, skupina Protestival ter še nekateri drugi zaskrbljeni občani Ljubljane so danes izrazili nestrinjanje z nadaljevanjem sečnje na Rožniku in načrtovano sečnjo na Golovcu. Zahtevajo javno razpravo o vseh vidikih upravljanja mestnega gozda.

“Mestni gozd je skupen in čas je, da se v njegovo upravljanje vključijo tudi civilna družba, interesne skupine, uporabnice in uporabniki gozda,” so navedli v izjavi za medije in pozvali k javni razpravi, v kateri bi se osvetlilo ekološke, naravovarstvene, družbene, kulturnovarstvene in podnebne vidike upravljanja gozda.

Želijo, da se javnost in civilno družbo vključi tako v pripravo načrtov, programov in ukrepov upravljanja kot v izvajanje posameznih del in nalog. Pozdravljajo odločitev Zavoda za gozdove Slovenije, ki še do 31. maja zbira pobude za gozdno-gospodarski načrt za gozdno gospodarsko enoto Ljubljana za obdobje 2025-2034.

Občino pozivajo k razpravi, ki naj pokaže, ali je predvideni posek 75 dreves na Golovcu res nujen, in tudi osvetli kampanjsko sekanje na Rožniku v preteklem letu. “Želimo vedeti, kateri razlogi so vodili to neobičajno intenzivno enkratno sekanje in preprečili, da bi se odrasla zdrava drevesa starala in v mestnem gozdu še naprej opravljala svoje ekološke, naravovarstve in družbene funkcije,” so zapisali.

novinarska konferenca mladih za podnebno pravičnost
Foto: Janez Zalaznik

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje