Šefic končal pogovore v Braslovčah, ti trajali dlje od prvotnih načrtov

Slovenija 21. Feb 202415:25 0 komentarjev
Uničenje po poplavah v Prevaljah
Prevalje (Foto: Borut Živulovič /BOBO)

Vodja vladne službe za obnovo po poplavah in plazovih Boštjan Šefic je ob koncu dvodnevnih individualnih pogovorov z lastniki v avgustovskih poplavah prizadetih objektov v Braslovčah poudaril, da se bodo prednostno posvetili tistim, ki so izgubili vse premoženje. Kot so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje, so pogovori trajali dlje od prvotnih načrtov. Prisotni na pogovorih bodo v naslednjih dneh prejel zabeležke srečanj. Nanje bodo lahko podali dopolnila.

Državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Boštjan Šefic je pogovore ocenil kot konkretne, podrobne, izčrpne in konstruktivne. “Podani so bili odgovori tako na konkretna individualna vprašanja kot tudi na splošna,” so v sporočilu za javnost zapisali v vladnem uradu za komuniciranje.

Aktivnosti Šefica s sodelavci so v Braslovčah trajale dlje od prvotnih načrtov, ker so bili nekateri individualni pogovori daljši kot običajno, so pojasnili. “Individualni pogovori s posameznimi lastniki objektov trajajo več kot 20 minut oziroma toliko časa, da lastniki objektov prejmejo odgovore na vprašanja,” so zapisali. Če jim odgovorov ne morejo zagotoviti takoj, se dogovorijo, da zainteresirani informacije prejmejo naknadno.

“V prihodnjih dneh bodo vsi, ki so bili prisotni na individualnih pogovorih v Braslovčah, prejeli kratke zabeležke srečanj. Podali bodo lahko svoja dopolnila in postavili še dodatna vprašanja,” so napovedali.

Saniranje po poplavah v občini Luče
Odpravljanje posledic uničujočih poplav v naselju Raduha v občini Luče. (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Ob tem so znova zagotovili, da vladna služba za obnovo po poplavah in plazovih ter državna tehnična pisarna k reševanju individualnih težav in situacij pristopata z veliko skrbnostjo, da podata vse razpoložljive informacije, predstavita celoten postopek, opozorita na potrebno pripravo lastnikov in se seznanita z njihovimi stališči.

“Pomembno je, da ne pade senca dvoma na natančno opredeljen postopek odstranitve objektov, ko bi zaradi velike ogroženosti zaradi poplav, erozije, zemeljskega ali hribinskega plazu lahko nastale škodljive posledice za življenje in zdravje ljudi,” so poudarili.

Kot je že v torek povedal Šefic, bi morala biti strokovna mnenja za vse objekte s seznama za preselitev oziroma odstranitev končana marca ali v prvih dneh aprila. Mnenja bodo sicer pripravili v paketih. Prvi je že v potrjevanju na svetu za obnovo.

Ko bo posamezni paket potrjen, bo šel v javno razgrnitev. Nato bodo morali pristojni odgovoriti na postavljena vprašanja in pripombe. Če bodo vsi deležniki svoje delo opravili tako, kot je treba, in v zastavljenih rokih, Šefic pričakuje razgrnitve na vladi konec aprila ali v začetku maja.

Potem bodo sledile cenitve, nekatere morda že aprila, je napovedal Šefic. Podpisovanje pogodb z lastniki s seznama za preselitev nato pričakuje junija ali julija.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!