Sindikati RTVS po prvih pogajanjih z vodstvom niso našli skupnega jezika

Slovenija 03. Jun 202214:43 > 14:48 3 komentarji

Po opozorilni stavki novinark in novinarjev javne Radiotelevizije Slovenija (RTVS) so sindikati in vodstvo RTVS začeli pogajanja o stavkovnih zahtevah, med katerimi sta novinarska avtonomija, depolitizacija servisa in vzpostavitev socialnega dialoga. Pogajalski skupini v prvem krogu pogajanj - glede ponovitve postopka imenovanja odgovornega informativnega programa TV Slovenija - nista našli skupnega jezika.

Po opozorilni stavki 23. maja so sindikati in vodstvo RTVS začeli pogajanja o stavkovnih zahtevah novinarskih sindikatov. Na prvih vsebinskih pogajanjih je beseda med drugim tekla o stavkovni zahtevi – novinarski, uredniški in institucionalni avtonomiji. “Uvodoma smo našli načelno soglasje glede dopolnitve nalog že imenovane delovne skupine za pripravo sprememb zakona o RTV,” je sporočila pogajalska skupina stavkovnega odbora novinarskih sindikatov RTV.

A pogajalski skupini nista našli skupnega jezika glede zahteve po ponovitvi postopka imenovanja odgovornega urednika Informativnega programa TV Slovenija, na tem položaju je trenutno Jadranka Rebernik. Sta pa sindikat in vodstvo našla možnost rešitve, o kateri bodo nadaljevali pogajanja. Drugi krog pogajanj bo naslednji petek, takrat bo govora o drugi stavkovni zahtevi – kadrovski politiki. Med zahtevami so sicer tudi umik vseh škodljivih sklepov programskega sveta, dostojne delovne pogoje in jasno kadrovsko politiko. Zahtevajo tudi pogajanja o dvigu najnižjih plač, želijo si tudi, da so njihove strokovne in utemeljene pripombe tudi upoštevane.

“Razmere zaradi kadrovskega manka nevzdržne”

“V pogajalski skupini stavkajočih novinarskih sindikatov na RTV Slovenija zavračamo manipulacijo generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha, ki je v sporočilu zaposlenim pred dnevi zapisal, da ne more objaviti razpisov za zasedbo prostih delovnih mest, ker mu to onemogočajo stavkovne zahteve novinarskih sindikatov. To nikakor ne drži, prav nasprotno,” so zapisali v sindikatu in nadaljevali, da generalni direktor – ki je hkrati pooblaščen za vodenje Televizije Slovenija -, mora zagotavljati izvajanje programa, v kar sodi tudi kadrovska izpopolnitev. V novinarskih sindikatih zato zahtevajo, da nemudoma objavi razpise za prosta delovna mesta, kot so ga k temu pozvali v aktivu novinarjev informativnega programa. “Po naših podatkih so razmere zaradi kadrovskega manka nevzdržne tudi v drugih uredništvih in produkcijskih enotah RTV,” so dodali v sindikatu.

rtvs, tvs, stavka
Borut Živulović /BOBO

Predvsem v zadnjem času se je kar nekaj novinarjev in drugih ustvarjalcev zaradi nevzdržnih pogojev dela odločilo zapustiti RTV, za kar pa je v celoti odgovorno vodstvo javnega zavoda – tudi ob podpori programskega in nadzornega sveta,” so zatrdili in dodali, da je zavržno krivdo za nastale razmere, ki so zaposlene pripeljale do stavke, naprtiti stavkajočim. “Tega ni mogoče razumeti drugače kot pritisk na stavkajoče in stavko, ki je ustavna pravica vseh delavk in delavcev v tej državi,” so jasni v sindikatu.

Stavkovni odbor ima trenutno 180 članov. Njihovo geslo je: “Stavkamo, ker nismo hlapci, javni RTV smo!

Generalni direktor RTV Slovenija, ki je hkrati pooblaščenec za vodenje Televizije Slovenija, je dolžen poskrbeti za nemoteno delovanje zavoda in izpolnjevanje zakonsko določenih nalog, med katere sodi tudi kadrovska politika. Zato v novinarskih sindikatih pozivamo generalnega direktorja, da nemudoma izpolni svoje delovne zadolžitve, kot ga k temu zavezujeta zakon kot statut. Zaposleni želijo s stavko zagotoviti pogoje, “v katerih bosta delo in doprinos zaposlenih spoštovana in ustrezno plačana, s tem pa hkrati branimo temelje javnega medijskega servisa”. Po besedah stavkovnega odbora je mogoče doseči z zagotavljanjem avtonomije, ustrezno kadrovsko politiko in spodbudnimi delovnimi pogoji ter z depolitizacijo in strokovnostjo organov javne radiotelevizije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje