Škandal ali večni mandati? Soočenje po odločitvi ustavnega sodišča o RTV

N1 video 29. Maj 202317:02 20 komentarjev
Peter Gregorčič, Mojca Šetinc Pašek
Foto: Uroš Kokol/N1

Potem ko je ustavno sodišče v petek odpravilo začasno zadržanje izvrševanja dela novele zakona o RTV Slovenija, sta Peter Gregorčič, vlagatelj pobude za ustavno presojo, sicer dosedanji predsednik programskega sveta RTVS, in avtor pobude Matej Avbelj, danes poslala pritožbo na Evropsko sodišče za človekove pravice. Menita namreč, da so bila v Sloveniji izčrpana vsa pravna sredstva. Kako to, glede na to, da dokončne odločitve sodišča še ni, in kako zdaj naprej, ko novi zakon velja; kaj se obeta zaposlenim na javnem zavodu? V soočenju Gregorčiča in poslanke Svobode Mojce Šetinc Pašek.

Prah po petkovi odločitvi ustavnega sodišča, da umakne odredbo o začasnem zadržanju novele zakona o RTV, se še ni dobro polegel, ko sta prvopodpisani pobudnik za oceno ustavnosti zakona Peter Gregorčič in avtor pobude Matej Avbelj že poslala pritožbo na Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP). Prepričana sta namreč, da so v Sloveniji že izčrpana vsa pravna sredstva, zato naj o morebitnem kršenju človekovih pravic – zaradi prenehanja mandatov članov programskega in nadzornega sveta ter predstavnikov vodstva RTVS – presodi sodišče v Strasbourgu.

Gregorčič je v oddaji N1 STUDIO ocenil, da je odločitev ustavnega sodišča o odpravi odredbe o začasnem zadržanju izvajanja zakona “škandalozna”, saj sodišče ni zavarovalo pravnega položaja pobudnikov presoje ustavnosti. Dodal je, da z Avbljem menita, da gre za velik precedens, ne samo v Sloveniji, ampak tudi v evropskem prostoru, in poudaril, da morajo biti človekove pravice učinkovito varovane.

“Ustavno sodišče je s svojim sklepom tudi pojasnilo, da v tej sestavi ne more izvrševati svoje ustavne vloge. Ne more več učinkovito varovati človekovih pravic. To pomeni, da smo izčrpali vsa pravna sredstva in so nam odprta vrata v sodišču v Strasbourgu,” je dejal Gregorčič.

Poslanka Gibanja Svoboda Mojca Šetinc Pašek se je sicer strinjala, da ima vsak človek pravico, da izkoristi vse pravne možnosti – tako v Sloveniji kot tudi na ESČP. Ob tem pa je dodala, da je iz sklepa ustavnega sodišča jasno, da to še ni sprejelo svoje dokončne odločitve, tudi ESPČ pa bo moralo odločiti, v kakšni meri so bile kršene človekove pravice.

O političnem barbarizmu in pogromu nad javno RTVS – o tem je govorila v petkovem odzivu koalicije na odločitev ustavnega sodišča – je Šetinc Pašek dejala, da sta vidna v samem kadrovanju vodstva v informativnem programu po politični liniji, ob tem pa je pojasnila tudi svoj položaj: “Jaz sem bila 25 let profesionalna novinarka. Odločila sem se, da novinarsko profesijo zapustim in grem v politiko. Zdaj sem poslanka v državnem zboru. Številni ljudje pa so na javni medij prišli iz točno določene politične opcije.”

Kako je očitek o političnem pogromu in svoji vlogi pri tem komentiral Peter Gregorčič ter kako komentira napovedi vladajočih o depolitizaciji RTVS in Janševe besede o državljanski vojni, si oglejte v spodnjem posnetku.

Mojca Šetinc Pašek je poudarila, da se je na RTVS bil kulturno-ideološki boj in da so sicer trenja med “levimi in desnimi” na javni radioteleviziji prisotna že od prej. V vladajoči koaliciji zato menijo, da se morajo vse politične stranke umakniti iz tega medija. Gregorčiča pa je opozorila tudi na to, da je gledanost RTVS padla “praktično na dno”.

“Kot nekdanja novinarka verjetno veste, da politika ni edina, ki želi imeti vpliv na medije. Tukaj je gospodarstvo, socialno-družbene in interesne skupine,” ji je odvrnil Gregorčič.

Debata v studiu je postala vse bolj razgreta, v spodnjem videu pa si lahko ogledate, kaj sta si še očitala gosta.

Prvopodpisani pod oceno za presojo ustavnosti se je opredelil tudi do očitka Mojce Šetinc Pašek, da so si nekateri posamezniki na RTVS zaželeli “večnih mandatov”. Dejal je, da bo sam najbolj vesel, da ne bo več predsednik programskega sveta, saj so “razmere zares nevzdržne”.

V spodnjem posnetku si oglejte, kaj sogovornika pričakujeta od sodišča v Strasbourgu in kakšna so njuna pričakovanja o dogajanju na RTVS v prihodnjih mesecih.

Celotno oddajo si lahko ogledate v spodnjem posnetku:

Podkast: oddajo lahko tudi poslušate

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje