Spolne zlorabe v Cerkvi: škofje o tem, kako zaščititi otroke

Slovenija 29. Nov 202215:52 > 16:08 3 komentarji
duhovnik
Foto: PROFIMEDIA

Slovenska škofovska konferenca (SŠK) je v ponedeljek in danes pripravila plenarno zasedanje na temo zaščite mladoletnih v Katoliški cerkvi. Na zasedanju so spregovorili o obravnavi spolnega nasilja in ustanovitvi neodvisne komisije za zaščito otrok, ki jo želi SŠK v Sloveniji ustanoviti v prihodnjih mesecih.

Predsednik SŠK, novomeški škof Andrej Saje je na novinarski konferenci pojasnil, da so si na dvodnevnem plenarnem zasedanju škofje iz Slovenije in tujine izmenjali dobre prakse s področja zaščite otrok in mladoletnih. Zavzel se je, da bi člani komisije za zaščito otrok v Sloveniji prihajali iz vseh škofij, prav tako pa bi bile vanjo vključene žrtve in laiki, ki so strokovnjaki na tem področju, je dejal Saje.

V preteklosti je bila težava, ker se ti primeri niso transparentno in odgovorno obravnavali, je dejal Saje. “Se pravi, neaktivnost je tudi problem, neopravljanje dolžnosti je problem in sedaj iščemo poti, kako bi najbolj primerno v naših okoliščinah v Sloveniji šli to pot naprej,” je še dodal.

Plenarnega zasedanja se je udeležil tudi tajnik Papeške komisije za zaščito mladoletnih Andrew Small, ki je na novinarski konferenci poudaril, da je s kolegi škofi govoril o tem, kako v primeru spolne zlorabe v Cerkvi zagotoviti ustreznejši in celovitejši odziv, ki bo temeljil na izkušnjah in potrebah žrtev in preživelih. Škofe je seznanil z normami in dolžnostjo, da aktivno skrbijo za zaščito otrok, mladostnikov in ranljivih odraslih ter s pričakovanjem papeža Frančiška, da so blizu žrtvam in aktivno delajo na področju preventive.

Dodal je, da se je srečal tudi z nekaterimi žrtvami in slišal njihove zgodbe. “To je zelo resničen in težak problem, ki se pomembno dotika naše cerkve. Zato je naloga komisije spremljati to pot, svetovati in graditi zmogljivosti v lokalni cerkvi. V komisiji imamo globalni pogled in ga radi delimo z lokalno cerkvijo,” je še poudaril.

Škofi so zavezani, da predvsem odgovorno obravnavajo posamezne primere spolnih zlorab in da vsako žrtev obravnavajo dostojanstveno, s sočutjem, s pozornostjo in ugotovijo, kako ukrepati, je dejal Saje. Dodal je, da so škofi pri tem pogosto deležni velikega upora na župniji, s čimer se je srečal tudi sam, vendar morajo vseeno opraviti svojo odgovornost.

Na dvodnevnem plenarnem zasedanju so med drugim spregovorili tudi o aktualnem vprašanju pokopa žrtev, pobitih v Kočevskem Rogu pod Macesnovo gorico ter pobitih Romov v Iškem vintgarju. Pri tem je izrazil pričakovanje, da država in pristojne službe poskrbijo za dostojen pokop vseh umorjenih med drugo svetovno vojno in po njej.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje