Slovenijo bo prešla hladna fronta: koliko dežja lahko pričakujemo?

Slovenija 29. Jul 202209:42 0 komentarjev
dež
Borut Živulović/BOBO

Slovenijo bo kmalu prešla hladna fronta, ki bo prinesla padavine po vsej državi. Petek bo povečini še sončen, dež pa lahko pričakujemo v noči na soboto. Dežurni meteorolog Brane Gregorčič napoveduje enakomerno razporejene padavine.

Pred nami je deževen in nekoliko hladnejši konec tedna, saj bo Slovenijo prešla vremenska fronta. Padavine, ki bodo možne že danes popoldne, bodo v soboto zjutraj zajele vso državo. Dežurni meteorolog Brane Gregorčič z Agencije RS za okolje (Arso) napoveduje, da bodo padavine dokaj enakomerno razporejene po vsej Sloveniji. “Seveda zaradi možnosti lokalnih neviht količina ne bo povsod enaka, pričakujemo pa, da bo v večjem delu države padlo med deset in dvajset litrov na kvadratni meter,” doda Gregorčič. Padavine bodo sicer po napovedih Arsa ponehale v soboto popoldne, suho in hladnejše vreme pa bo vztrajalo tudi v nedeljo in ponedeljek.

Z možnostjo posameznih neviht prihaja tudi bojazen pred udari strel, točo in neurji, vendar Gregorčič napoveduje bolj umirjeno vremensko dogajanje. “Neke akutne nevarnosti ni predvidene. Seveda je med nevihtami možen kakšen udar strele ali sunek vetra,” pravi in dodaja, da tudi za točo velike nevarnosti ni.

S padavinami prihajajo tudi nižje temperature. Danes bodo te ob sončnem vremenu še med 28 in 34 stopinjami Celzija. Že v soboto pa bodo te občutno nižje, in sicer med 14 in 20 stopinj Celzija. Gregorčič napoveduje, da temperature od sobote do ponedeljka v notranjosti Slovenije ne bodo presegale 30 stopinj Celzija. “Za tem pa se bo vročina med 2. in 5. avgustom stopnjevala. Pričakujemo lahko temperature od 31 do 35 stopinj Celzija,” pravi dežurni meteorolog. Od ponedeljka do petka namreč kaže na sončno in suho vreme, ki ga bodo v petek ali soboto prekinile padavine in nova ohladitev.

Novega daljšega in močnejšega vročinskega vala v Sloveniji za zdaj torej ni na vidiku. “Intenzivna vročina se bo zadržala na jugozahodu Evrope,” je sklenil Gregorčič.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!