Slovenski reševalci doma. “Ljudje so se od bližnjih poslavljali na pločnikih”

Slovenija 11. Feb 202319:51 > 21:57 0 komentarjev

Ekipa sedmih slovenskih vodnikov reševalnih psov, treh predstavnikov civilne zaščite in predstavnika uprave za zaščito in reševanje se je iz Turčije vrnila v Slovenijo. Poškodovanih je pet od sedmih reševalnih psov, ki so skupaj z vodniki na terenu opravljali izjemno težko delo. Slovenska enota je bila sicer ena od prvih, ki je posredovala na terenu.

Slovenski reševalci so od torka v turški provinci Hatay iskali morebitne preživele po silovitem potresu, ki je na območju Sirije in Turčije zahteval že več kot 25.000 življenj.

Preberite še: Slovenska ekipa znova doma: izčrpani, pretreseni, psi lažje poškodovani (VIDEO)

Reševalci so bili v Turčijo napoteni prek mehanizma Unije na področju civilne zaščite.

“Lahko ocenimo, da je bila odločitev Slovenije, da pošlje svojo enoto v Turčijo in da pošlje enoto, ki deluje s psi in pomaga pri iskanju, pravilna,” je povedal v. d. direktorja Uprave RS za zaščito in reševanje Leon Behin. Slovenska enota je bila ena prvih, ki je posredovala na terenu. Ker je bila ekipa manjša, je bil transport lažje organizirati.

Delo na terenu pa je terjalo svoje: pet psov od sedmih je dokaj resno poškodovanih, med drugim so dobili šive. “Psi so res delali dnevno na velikem številu delovišč. Kakšna je možnost ureznin, se je videlo tudi na posnetkih,” je opisal Behin in dodal, da so reševali na način, da so preiskovali cele ulice, po več deset objektov v enem dnevu.

Ekipe, slovenska in tuje, so se odločile za umik s terena, saj je minilo preveč časa, da bi bilo reševanje še lahko uspešno. Prav tako se lahko na območjih, ki so tako devastirana, poslabša varnost. “Nestrpnost narašča, ljudje so izgubili vse.”

Preberite še: Psi z misijo reševati življenja: kako urijo naše reševalce na štirih tačkah?

Reševalci so na terenu v Turčiji rešili več deset ljudi. Čeprav imamo v Sloveniji več kot sto reševalnih psov, sedem psov, ki so odpotovali v Turčijo, predstavlja praktično polovico zmogljivosti, ki jih ima Slovenija za reševanje s psi v primeru potresov, je še povedal Behin.

“Za vsakega posameznika so bili izzivi veliki”

“Delo je bilo zahtevno, s psi smo delali, kolikor se je dalo,” je dejal vodja slovenske enote za iskanje in reševanje Blaž Turk. Poudaril je tudi, da je bila pomembna naloga za slovensko ekipo nenehno zagotavljanje varnosti.

Težko je bilo tudi, denimo, gledati ljudi, ki so se od svojih preminulih bližnjih poslavljali kar na pločnikih. Čeprav je bilo delo težko in psihično naporno, so slovenski reševalci ohranili motivacijo za nadaljevanje dela. “Za vsakega posameznika so bili izzivi veliki,” je dejal.

Reševalci
Uprava RS za zaščito in reševanje

Vodnik reševalnega psa Tomaž Dražumerič je opisal, da psi v domačem okolju ne morejo trenirati v tako nevarnih razmerah, kot so jih denimo pričakale v Turčiji. Tam je bilo med drugim veliko stekla, kovinskih ostrih predmetov, palic, armaturnih mrež. “Za pse je bilo stresno; dlje, kot smo bili tam, več je bilo vonja po preminulih,” je pojasnil.

Navkljub poškodbam se bodo psi po njegovih besedah kmalu lahko vrnili na treninge.

Preberite še: Ekipa N1 v Turčiji posnela “čudež”: po 6 dneh iz ruševin rešena ženska (VIDEO)

Behin se je sicer zahvalil Slovenski vojski, vladi in ministru za obrambo Marjanu Šarcu, ki je v 15 minutah odobril uporabo falcona. Ekipa se je v Slovenijo z letališča v Adani vrnila v dveh skupinah.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!