Kako slovenski reševalci pomagajo v Turčiji? (VIDEO)

Svet 09. Feb 202317:12 1 komentar
Slovenski reševalec v Turčiji
Mare Brucan/Facebook

Reševalci v porušenih turških in sirskih mestih hitijo z iskanjem morebitnih preživelih izpod ruševin. Med njimi sta tudi slovenski ekipi z reševalnimi psi, član te odprave pa je tudi Marko Bručan, ki na Facebooku objavlja posnetke reševalnih akcij.

Po ponedeljkovem potresu v Turčiji in Siriji pri iskanju pogrešanih skupaj s številnimi reševalci z vsega sveta pomagajo tudi Slovenci. V turški provinci Hatay sta dve ekipi sedmih reševalnih psov z vodniki in štirimi spremljevalci.

Preberite še: V Turčijo iz Slovenije krenil prvi konvoj z materialno pomočjo

Del slovenske ekipe pa je tudi Marko Bručan, ki posnetke reševalnih akcij ter dogajanje objavlja na svojem Facebooku. “Pod ruševinami smo z ekipo iz Madžarske našli še enega leto in pol starega otroka in njegovo mamo. Oba sta bila brez večjih poškodb odpeljana v bolnišnico,” je danes zapisal v objavi.

Kot smo že poročali, so slovenski reševalci v provinci Hatay z iskanjem začeli takoj po prihodu. “Praktično celotno mesto je porušeno. Objekti, ki pa še stojijo, so zelo nevarni, da se vsak čas porušijo,” je v javljanju iz Turčije dejal vodja reševalcev Blaž Turk.

Preberite še: N1 v Turčiji: Svojci na ulicah čakajo novice o pogrešanih in upajo na čudež

Po besedah vršilca dolžnosti direktorja Uprave RS za zaščito in reševanje Leona Behina so vsi člani ekip dobro. Razmere v Turčiji so po njegovih besedah katastrofalne in “še veliko hujše, kot smo verjetno mislili ob prvih posnetkih”. Kot je dejal Behin, na območju, kjer pomagajo slovenske ekipe, ni trgovin, vode ali elektrike.

“Dnevno se srečujejo z več popotresnimi sunki, ki še dodatno podirajo objekte, tako, da je za vse nas ključno, da jih ohranjamo motivirane,” je dejal. Od ponedeljka so turške oblasti naštele že skoraj 650 popotresnih sunkov, zaradi katerih se morajo reševalci z delovišč za nekaj časa umakniti.

Reševalni psi iz Slovenije so med ruševinami našli že več deset primerov ujetih oseb. Vodniki psov nato lokacijo sporočijo domačinom, ki raziskujejo naprej. Po Behinovih besedah so se za tak način dela odločili zato, da vodniki s psi lahko preiščejo čim večji del terena. “Prihajajo tudi redke, a seveda pozitivne novice o živih, veliko pa je seveda tudi najdenih mrtvih in to na vseh pušča tudi oseben pečat,” je dejal. Slovenski reševalci imajo na voljo tudi psihološko pomoč, na prizadetem območju pa bodo ostali do sobote ali nedelje.

Ponedeljkova močna potresna sunka z magnitudo 7,8 in 7,5 sta močno prizadela Turčijo in Sirijo. Po zadnjih podatkih je življenje izgubilo več kot 19.000 ljudi, visoko pa je tudi število poškodovanih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje