Sodelavci Vala 202 po odstopu Jemca: Vodstvo naj se čim prej loti dela

Slovenija 01. Mar 202416:49 4 komentarji
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Po odstopu Nejca Jemca z mesta odgovornega urednika Vala 202 so na slabe delovne razmere opozorili še tamkajšnji zaposleni. Zaradi finančnih težav Radiotelevizije Slovenija po njihovem mnenju strada tudi njihov program, ki v skupni proračun od oglaševanja prinaša pomemben delež. Ob tem pa jih skrbi predvsem pasivnost novega vodstva RTVS, od katerega pričakujejo, da se bo "čim prej kompetentno lotilo dela".

Prejšnji teden je z mesta odgovornega urednika Vala 202 odstopil dozdajšnji odgovorni urednik Nejc Jemec, ki bo delo odgovornega urednika opravljal le še do konca aprila. “Moji zalogovniki energije, potrpežljivosti, idej in ne nazadnje volje so zelo izpraznjeni in ne čutim, da bi lahko Val 202 vodil v naslednjem razvojnem ciklu,” je priznal. K njegovi odločitvi so prispevale predvsem turbulentne razmere na Radioteleviziji Slovenija (RTVS).

Na Jemčev odstop z negotovostjo in zaskrbljenostjo gledajo člani uredništva Vala 202. V današnjem pismu, pod katerega se je podpisalo 37 zaposlenih, so mu stopili v bran in poudarili, da se je tudi zaradi njegovih idej Val 202 v zadnjih letih utrdil kot “kredibilen in inovativen medij”.

“Val 202 ni le uspešen radio, ampak je ena izmed najbolj zaupanja vrednih blagovnih znamk RTVS,” so zapisali.

RTVS se zadnja leta spopada z velikimi finančnimi težavami. Lansko leto javna radiotelevizija zaključila z večmilijonsko izgubo, podobno kaže tudi za letošnje leto. Zato ni zanemarljivo dejstvo, da samo Val 202 v proračunsko blagajno od oglaševanja prinaša 13 odstotkov vseh prihodkov. Tedensko dosežejo okoli 440.000 poslušalcev, od leta 2019 pa so po navedbah zaposlenih močno povečali tudi doseg. Medtem je število zaposlenih vse manjše, od leta 2019 se je namreč zmanjšalo za 15 odstotkov.

Nejc Jemec
Foto: Žiga Živulović jr. /BOBO

Vse več zaposlenih bolniško odsotnih

Osebne razloge za njegov odstop razumemo. Rezultati in dobro delo v zelo rigidni hierarhiji upravljanja na RTV Slovenija namreč največkrat naletijo le na gluha ušesa in prazne obljube, pogosto tudi na podcenjevalen odnos. Odgovorni urednik ta hip nima nikakršnega vpliva na kadrovsko politiko, nadomeščanje bolniških in porodniških odsotnosti je blokirano, variabilni stroški močno okleščeni, številni sodelavci se spogledujejo s spodbudnejšimi delovnimi okolji, možnost dela na daljavo (k njemu stremijo vse modeme, inovativne medijske organizacije, na Valu 202 se je izkazalo za več kot uspešno) uprava brez argumentov zavrača,” so zapisali zaposleni na Valu 202. 

Zaradi vse večjih obremenitev je med njimi vse več bolniških odsotnosti, nekatere tudi dolgotrajne, upokojitve pa se pogosto ne nadomeščajo. Ob tem se po njihovem zaradi slabih delovnih pogojev krepi nezadovoljstvo, saj morajo sodelavci in ustvarjalci programa prevzemati vse več zadolžitev. Skrbi jih tudi napovedana “občutna krnitev programa”.

Razumemo, da novim upravljavcem ni lahko, zelo dobro se tudi zavedamo širšega finančnega položaja, v katerem se je znašla RTV Slovenija. Na Valu 202 smo sprejeli številne dolgoročno tudi škodljive varčevalne ukrepe, ne moremo pa se strinjati s pavšalnimi uravnilovkami, odločitvami brez argumentov, slabo komunikacijo, odsotnostjo premisleka in dolgoročne vizije javnega servisa. Skrbi nas pasivnost vodstva in članov tako Sveta RTV Slovenija kot Sveta delavcev RTV Slovenija,” menijo.

Od Sveta RTVS pričakujejo predvsem, da se bodo “čim prej kompetentno lotili dela”. Mednje štejejo reševanje kadrovskih težav, nadomeščanje porodniških odsotnosti, dolgotrajnih bolniških odsotnosti in upokojitev, pa tudi umestitev delavcev na ustrezna delovna mesta.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje