Soočenje ministra in poslanca opozicije: Kdo vse še lahko pričakuje pomoč vlade?

N1 video 31. Avg 202217:11 > 17:14 2 komentarja

Poslanci so na seji državnega zbora (DZ) sprejeli dva zakonska predloga za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu ob energetski draginji. Opozicija svari, da je pomoč premajhna, vlada in koalicija pa, da je to šele začetek in da obsežnejša pomoč še prihaja. V N1 STUDIO smo soočili ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaža Hana iz SD in poslanca Jožefa Horvata iz vrst opozicijske NSi.

Državni zbor je na seji soglasno sprejel dva zakonska predloga za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu zaradi energetske draginje. S tem bodo najranljivejši prebivalci prejeli enkratni energetski draginjski dodatek, drugi zakon pa prinaša pomoč tudi gospodarstvu, ki so ga prizadele visoke cene elektrike in plina. Opozicija svari, da je pomoč premajhna, vlada in koalicija pa odgovarjata, da je to šele začetek in da obsežnejša pomoč še prihaja.

V oddaji N1 STUDIO, ki je tokrat potekala v državnem zboru, smo soočili ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaža Hana iz vrst Socialnih demokratov (SD) in poslanca Jožefa Horvata iz vrst opozicijske Nove Slovenije (NSi).

Poslanci so z 80 glasovi za in nobenim proti sprejel zakon o pomoči gospodarstvu zaradi visokih povišanj cen električne energije in zemeljskega plina, ki predstavlja prvi sveženj pomoči za podjetja zaradi energetske draginje. Do sredine marca prihodnje leto bo izplačanih za 40 milijonov evrov nepovratne pomoči za stroške v drugi polovici tega leta, prav tako bo država upravičencem subvencionirala najmanj 30 odstotkov energetskih stroškov v obdobju od začetka junija do konca leta, če so jim cene energije letos zrasle vsaj za dvakratnik povprečja cen v preteklem letu.

“70 odstotkov gospodarstva ima letos še zakupljeno električno energijo pod drugimi pogoji, kot so na trenutno na trgu, 30 odstotkov pa kupujejo na tako imenovani dnevni borzi. Ko smo med poletjem ta zakon pisali, smo izračunali, da bo to zadostovalo za pet tisoč podjetij, ki so zdaj v težavah,” je uvodoma pojasnil gospodarski minister Matjaž Han in dodal, da bo glede na trenutno nihanje cen na električnem trgu to za letos dovolj, “naslednje leto pa absolutno ne”.

Opozicijska NSi pa meni, da zdajšnjih 40 milijonov evrov pomoči ni dovolj. “Poslušamo slovensko gospodarstvo in dobili smo izračune, da je pomoč prenizka. Poleg tega ne smemo pozabiti, da bo izplačilo konec leta,” je pojasnil Horvat in opozoril, da bo naslednje leto še težje. “Slovenska in tudi evropska politika sta postavljeni pred test zrelosti in modrosti,” je dodal poslanec NSi. Horvat je v nadaljevanju izrazil skrb, da zakon iz državnih pomoči za pomoč gospodarstvu koalicijsko ni usklajen. “Zato prosim, da kolega Matjaž, ki vodi gospodarsko ministrstvo, zraven ne pusti Levice. Zdi se namreč, da ima Levica pri ekonomski politiki velik vpliv,” je poudaril. 

Han je na to odvrnil, da je kot gospodarski minister omenjeni zakon uskladil z zbornicami. “Potem sem ga predstavil na ekonomsko-socialnem svetu, kjer so sindikati in zbornici dodali svoje pripombe in smo jih upoštevali,” je povedal in dodal, da je zdaj ključno hitro ukrepanje. “Od danes naprej je treba Evropo opozarjati, saj električni trg ne deluje, da bo državam pustila, da regulirajo cene oziroma zamrznile cene električne energije”, saj države finančnega pritiska ne bodo zdržale, je dejal Han in na po vztrajanju voditelja vendarle priznal, da koalicija amandmaja Levice ne bo podprla.

Poslanec koalicijske Levice Miha Kordiš je namreč v torek, ko je ukrepe obravnaval odbor za gospodarstvo, izrazil pomisleke svoje stranke. Predlog gospodarskega ministrstva po mnenju Levice ne vsebuje dovolj varovalk, s katerimi bi podjetjem preprečili uporabo sredstev za sledenje parcialnim interesom. Zato si želijo, da bi zakon vseboval zavezo o ohranjanju delovnih mest, torej da podjetja, ki bi prejela državno pomoč, ne bi smela odpuščati.

Je pa koalicija pristala na predlog NSi, da se v paket pomoči vključi tudi sektor kmetijstva in ribištva. S tem bodo finančno injekcijo dobili kmetijski proizvajalci, ki so pravne osebe. “Oziroma tisti, ki so fizične osebe, in so povezani v zadruge. Pričakujem, da bo vlada po tej shemi delovala tudi v prihodnje,” je pojasnil Horvat.

V nadaljevanju je poslanec NSi še dejal, da je trenutno slovensko gospodarstvo v naletu. “Imamo dobro gospodarsko rast, dobro zaposlenost, prilivi v proračun so nad pričakovanji. In to kondicijo moramo zdaj ohranjati. To je naloga politike in to je dejansko test politične modrosti,” je še povedal.

S 1. septembrom regulirana cena električne energije in plina za gospodinjstva

Prav tako so poslanci z 59 glasovi za in nobenim proti sprejeli zakon, po katerem bodo socialno najranljivejša gospodinjstva prejela enkratni energetski dodatek. Gre za dodatek prejemnikom denarne socialne pomoči oz. varstvenega dodatka in socialno šibke invalide, ki je predlagan v višini 200 evrov. V primeru veččlanske družine se bo denarna pomoč v socialno ogroženih gospodinjstvih seštevala. V dvočlanskih gospodinjstvih bosta člana tako denimo upravičena do 314 evrov, če imata otroka, bosta prejela še dodatnih 118 evrov pomoči oz. polovico tega, če je otrok vključen v skupno varstvo in vzgojo.

Na vprašanje voditelja Mihe Orešnika, ali bodo pomoč v prihodnje dobili tudi tisti z nizkimi in povprečnimi dohodki, ki bodo jeseni in pozimi morali plačevati tudi po več sto evrov za ogrevanje in elektriko, je gospodarski minister odgovoril, da ko se denar transformira med ljudi, “žal vedno kakšna skupina izpade. Moramo se fokusirati ciljno, torej tudi na tiste, ki imajo dohodke malo nad minimalno plačo,” torej na tiste, ki v tokratni paket pomoči niso zajeti, pravi Han. “Ceno električne energije in plina smo za gospodinjstva s prvim septembrom regulirali, tako se ve, po kakšni ceni se bo to plačevalo,” je pojasnil Han in dodal, da so ceno električne energije in zemeljskega plina s 1. septembrom regulirali tudi za male podjetnike in obrtnike. Han podrobnosti o vladnih načrtih ni razkril, so pa nekateri člani vlade danes na sestanku s premierjem Robertom Golobom po Hanovih besedah govorili prav o možnih naslednjih ukrepih, ki bi pomagali širšemu krogu upravičencev. Da pomoč potrebujejo tudi drugi, ne zgolj najranljivejši, je Hana in vlado sicer opozoril tudi opozicijski poslanec Horvat.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje