Jenull na vladi: Nazadnje so me popisali, danes sem dobil kavo

N1 video 31. Avg 202213:44 25 komentarjev

Iniciativa Glas ljudstva se je sestala s predsednikom vlade Robertom Golobom. Predala mu je zahteve, h katerim so se koalicijske stranke zavezale v predvolilni tekmi. Pogovorila sta se o zdravstvu, reformi političnega sistema in RTV in se dogovorila za konstruktivno sodelovanje.

“Nazadnje, ko sem bil tukaj, so me popisali. Danes sem dobil kavo. In ne le to, usedli smo se in pogovarjali kot zavezniki z željo, da izboljšamo razmere v državi,” je po srečanju iniciative Glas ljudstva s predsednikom vlade Robertom Golobom povedal eden najbolj znanih aktivistov s petkovih protestov Jaša Jenull.

Pred volitvami je iniciativa vzpostavila 138 zahtev in od političnih strank zahtevala, da se do njih opredelijo. Koalicijske stranke so se zavezale 122 zahtevam, je poudarila Tea Jarc iz Sindikata Mladi plus. Zdaj so te zahteve prinesli na vlado, na današnjem sestanku pa so želeli preveriti, kako se bodo uresničevale. “Dobili smo zagotovilo, da bomo vsi delali za to, da se te čim prej implementirajo. Da gre za skupna pričakovanja, da se v slovenski družbi izvedejo potrebne reforme. Dogovorili smo se za način delovanja, konstruktivno sodelovanje, in se dotaknili treh področij. Gre za zdravstvo, reformo volilnega in političnega sistema ter RTV,” je povedala Jarc.

Na področju RTV je po njenih besedah že videti, da je vlada prekinila negativne posledice prejšnje vlade in poskuša vzpostaviti red, ampak “opozicija na tem področju izjemno nagaja”. Verjame, da bo v primeru referenduma ljudstvo izkazalo podporo potrebnim spremembam.

Na področju reforme volilnega in političnega sistema so se pogovarjali, kako zagotavljati več demokracije. Volilni sistem bi bilo mogoče spremeniti z uvedbo preferenčnega glasu, možnostjo odpoklica poslanca ali prekinitvijo mandata, je naštela možne rešitve.

V zdravstvu pa se je Golobova vlada zavezala k večini zahtev Glasu ljudstva. To so ureditev financiranja, ukinitev dela zdravnikov v javnem in zasebnem sektorju hkrati, ukinitev dopolnilnega zavarovanja in skrajševanje čakalnih dob, je dejal Dušan Keber, ki predstavlja iniciativo, a na sestanku ni sodeloval. “Pomembno je, da se vzpostavi vsebinski dialog, da se razjasni, na kaj ciljajo začasni ukrepi, in da ugotovimo, kakšna bi bila prava pot,” je rekel.

“Jasno je, da se ne strinjamo. Logično je, da bodo nevladne organizacije vedno radikalno zagovarjale svoja stališča, svoja področja. Politika pa na drugi strani mora iskati kompromise. Bistveno je, da debatiramo in poiščemo najboljše rešitve,” je še rekel Jenull.

Iniciativa Glas ljudstva se pripravlja na vročo politično jesen. Tudi ob prihajajočih predsedniških in lokalnih volitvah bo spodbujala aktivno državljanstvo in pozivala volilce, naj se udeležijo volitev. Pred predsedniškimi volitvami bo ponovno vzpostavljen Volitvomat, ki volilcem olajša izbiro kandidata.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje