Po Sloveniji znova nalivi s točo, Arso izdal oranžni alarm

Slovenija 19. Avg 202214:41 > 20:16 1 komentar
Toča v Črnomlju
Neurje.si/FACEBOOK

Zvečer se je nevihtno dogajanje premaknilo na jugovzhod države, kjer je ponekod v popoldanskih urah klestila toča, veter pa je čez dan ponekod po državi dosegel do 70 kilometrov na uro. 

Danes bodo plohe in nevihte od zahoda pogostejše. Popoldne se bodo pojavljali močni sunki vetra. Zaradi nevihtne ogroženosti je agencija izdala oranžno vremensko opozorilo za vso državo. Po tem, ko je v četrtek del Slovenije zajel močan nevihtni veter – sunki so dosegli tudi več kot 100 kilometrov na uro – so se v petek pojavile nove nevihte, nalivi in močni sunki vetra. Veter bo po napovedih sicer nekoliko manj močan.

Po celotni državi so možne krajevne nevihte, lokalno močnejši nalivi s točo, močnejši sunki vetra in udari strel, kaže napoved agencije za okolje. Toča lahko poškoduje posevke, ob hudourniških vodotokih so možne poplave, udari strel pa lahko zanetijo tudi požare. Okrog 17.30 ure je toča denimo že klestila po Črnomlju, kot so sporočili na portalu Neurje.si, mediji poročajo, da je toča zajela tudi Slovenske Konjice, medtem ko je na območju Postojne nastala sodra.

Po vremenskem opozorilu Agencije RS za okolje (Arso) bodo v prvem delu noči še možne močnejše nevihte, Slovenija pa je zaradi nevarnih vremenskih razmer v celoti obarvana oranžno. Iz Arso so sporočili, da se je nevihtno dogajanje premaknilo na jugovzhod države, kjer je ponekod v popoldanskih urah klestila toča, veter pa je čez dan ponekod po državi dosegel do 70 kilometrov na uro.

Zaradi večje količine padavin ter vode na vozišču so vozne lastnosti slabše, zato prometnoinformacijski center priporoča prilagoditev vožnje razmeram. Ker so ponekod po Sloveniji v večernih urah še možne močnejše krajevne nevihte, prometnoinformacijski center voznikom svetuje, da vožnjo prilagodijo razmeram na cesti in po potrebi ročno prižgejo luči, saj so zaradi večje količine padavin ter vode na vozišču zavorne poti daljše. K previdnosti so pozvali tudi druge udeležence v prometu, med njimi tudi pešce, kolesarje, uporabnike skirojev, motoriste in ostale.

V četrtek je predvsem osrednjo Slovenijo zajel močan veter, ki je povzročil pravo razdejanje po Ljubljani. Veter je presegel tudi 100 kilometrov na uro in podrl številna drevesa ter odkril kar nekaj streh. Streho je odkrilo v podjetju Intereuropa, v Kranju pa je močan veter dvignil streho na enem od blokov.

Poglejte tudi, kaj kaže radarska slika padavin.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje