Splošnih in družinskih zdravnikov primanjkuje po celotni Evropi

Slovenija 04. Nov 202213:32
Srečanje evropskih družinskih zdravnikov v Ljubljani
Zdravniška zbornica Slovenije/TWITTER

Zdravniki splošne medicine iz več evropskih držav so se v slovenski prestolnici zbrali na generalni skupščini Evropskega združenja splošnih in družinskih zdravnikov. Na prvem dnevu so družno kot največji problem izpostavili pomanjkanje kadrov v javnem zdravstvenem sistemu.

V Ljubljani poteka generalna skupščina Evropskega združenja splošnih in družinskih zdravnikov (UEMO), ki se je udeležujejo zdravniki splošne medicine iz več evropskih držav. Na prvi dan skupščine so zdravniki iz Slovenije, Srbije, Portugalske in Velike Britanije primerjali različne prakse v Evropi in kot največji problem izpostavili pomanjkanje kadrov v javnem zdravstvenem sistemu.

Med evropskimi državami se pojavljajo številne vzporednice na področju problematike splošnih in družinskih zdravnikov, saj se celoten kontinent bori s staranjem populacije in s problemom, kako privabiti več mladih zdravnikov v družinsko medicino, je v izjavi za medije poudarila zdravnica družinske medicine Vesna Pekarovič Džakulin. Kot državo, po kateri bi se morali zgledovati, je izpostavila Nizozemsko, kjer že leta z izjemno podporo medijev in politike intenzivno vlagajo v ugled družinske medicine, zdravniki družinske medicine pa so tudi bolje plačani kot drugod po Evropi.

Kot rešitev digitalizacija

Zdravniki iz različnih evropskih držav so izpostavili tudi posamezne najbolj pereče problematike na področju splošne medicine v različnih državah. V Združenem kraljestvu se soočajo predvsem s pomanjkanjem kadrov, zato so zdravniki pogosto preobremenjeni. Zdravnica splošne medicine Mary McCarthy je dejala, da sama na dan obravnava okoli 50 pacientov, kar je bistveno več od idealnega števila, ki je okoli 25 pacientov na dan.

“V splošni medicini obravnavamo 90 odstotkov vseh prvih zdravniških stikov in se ukvarjamo z 80 odstotki vseh zdravstvenih težav, vendar v Združenem kraljestvu ne veljamo za specialiste. Naše usposabljanje je nepriznano in zavrnjeno, vlada Združenega kraljestva pa splošni praksi ne namenja dovolj sredstev,” je dodala McCarthy. Poudarila je, da vlada, javnost in mediji zelo slabo cenijo poklic, kar še dodatno prispeva k pomanjkanju kadrov.

S podobno problematiko se soočajo tudi na Portugalskem, kjer v javnem zdravstvenem sistemu močno primanjkuje splošnih zdravnikov, čeprav je splošna medicina postala priljubljena specializacija v državi.

“Pritegnemo zelo veliko število pripravnikov in imamo zelo dobro usposabljanje, vendar jih ne moremo zadržati v javnem zdravstvenem sistemu; odhajajo delat v zasebni sektor, kjer imajo pogosto boljše delovne pogoje in boljše plače,” je dejal zdravnik splošne medicine s Portugalske Tiago Villanueva. Veliko portugalskih zdravnikov odhaja na delo tudi v druge Evropske države, problem, s katerim se soočajo tudi v Srbiji. Pekarovič Džakulin je kot glavno rešitev, ki jo podpirajo udeleženci generalne skupščine, izpostavila digitalizacijo zdravstvenega sistema, ki predstavlja pomoč pri administrativnih rešitvah.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar