Primeri spolnega nasilja: opravili več deset razgovorov, nekaj oseb še v tujini

Policija, kriminalistična preiskava, kavački klan
Fotografija je simbolična. (Foto: BOBO)

Policija je v zvezi s primeri hudih kaznivih dejanj spolnega nasilja opravila že več deset razgovorov. Nekaj oseb še iščejo, saj sumijo, da bi slednje lahko s koristnimi informacijami bistveno pripomogle k preiskavi, a se trenutno nahajajo v tujini. Prioritetno poskušajo sicer identificirati žrtve oziroma oškodovance kaznivih dejanj ter preverjajo verodostojnost zapisov na spletu.

Kriminalisti in policisti Policijske uprave (PU) Ljubljana so neprenehoma vpeti v zbiranje obvestil in analizo pridobljenih podatkov že od pojava prve informacije o hudih kaznivih dejanjih spolnega nasilja. “Vsakodnevno pri tem sodeluje še več policistov in kriminalistov iz drugih policijskih uprav in generalne policijske uprave. Intenzivno vseskozi poteka tudi sodelovanje z okrožnim državnim tožilstvom v Ljubljani,” so še sporočili s PU Ljubljana.

Od zaznave informacij so namreč opravili več deset razgovorov, nekaj več oseb pa še iščejo, saj sumijo, da bi slednje lahko s koristnimi informacijami bistveno pripomogle k preiskavi. Kot so še pojasnili na PU Ljubljana, se nekatere od teh oseb nahajajo v tujini, zato v preiskavi sodelujejo tudi s tujimi varnostnimi organi več držav.

Prioritetno sicer policisti poskušajo identificirati žrtve oziroma oškodovance kaznivih dejanj ter preverjajo verodostojnost zapisov na spletu. Kot so še pojasnili na PU Ljubljana, so pri zbiranju obvestil pregledali ogromno količino zapisov na spletnih omrežjih, analizirali operativne podatke in pregledovali video posnetke, s katerimi so lahko potrdili ali ovrgli verodostojnost nekaterih izjav. V postopku preverjanja pa je tudi še nekaj anonimnih prijav različnih kaznivih ravnanj.

“Interes celotne preiskave je usmerjen k temu, da bi vse primere odkrili in raziskali v celoti. Zato se preiskuje vse vrste kaznivih ravnanj,” so pojasnili na PU Ljubljana in dodali, da so do sedaj na podlagi razlogov za sum zaznali kazniva dejanja zoper spolno nedotakljivost, zoper človekovo zdravje in premoženjska kazniva dejanja, ki so jih osumljene različne osebe.

“V obravnavo primera tako vlagamo maksimalen trud, da bi tudi žrtve spoznale, da je interes policije, da storilci za tovrstna kazniva dejanja odgovarjajo,” so še zapisali in morebitne žrtve kaznivih dejanj ponovno pozvali, naj sodelujejo s kriminalisti in dejanja prijavijo. Podrobnejših informacij pa zaradi interesa preiskave za zdaj javnosti še ne morejo posredovati.

Po novem lahko posamezniki sume kaznivih dejanj spolnega nasilja prijavijo anonimno in elektronsko na portalu eUprava ali na spletni strani policije, so sporočili z Generalne policijske uprave (GPU). Policija ob tem zagotavlja, da vsako prijavo obravnava resno, zagotavlja pomoč in hrani anonimnost prijavitelja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.