Spor med medicinsko fakulteto in UKC LJ zglajen, vsebina dogovora ostaja neznana

Slovenija 12. Dec 202314:33 1 komentar

Na ministrstvu za zdravje so se danes seznanili z dogovorom Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana in Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani, sklenjenim v ponedeljek. Državni sekretar na ministrstvu Marjan Pintar je izrazil zadovoljstvo, da sta ustanovi spor rešili brez posredovanja sodišča. Podrobnosti dogovora pa ni želel komentirati.

Predstavniki ministrstva za zdravje so se danes sestali s predstavniki ljubljanske medicinske fakultete, Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (UKC LJ) in ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije. Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Marjan Pintar je v izjavi po srečanju dejal, da so se seznanili z dogovorom, ki so ga sklenili v ponedeljek.

“Res nas veseli, da so uspeli priti do dogovora, ki v prvi vrsti postavlja v izhodišče in na prvo mesto pacienta, ki potrebuje zdravstvene storitve,” je dejal in potrdil, da bo fakulteta nadaljevala z izvajanjem storitev. “Veseli nas, da so do tega uspeli priti brez posredovanja sodišča, brez ukrepov, ki bi jih sprejelo sodišče. Podrobne vsebine tega dogovora danes ne bom predstavil, ker bodo to storili sami,” je dejal.

Kot poudarja, bosta ustanovi 3. januarja podpisali sodno poravnavo. “Takrat bodo predstavili tudi podrobno vsebino dokumenta. Lahko pa z veseljem povem, da je usklajen in da čaka samo še na poravnavo pred sodiščem,” je dejal.

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Marjan Pintar
Foto: N1

Očitki o 43-milijonskem dolgu

Gre sicer za dlje časa trajajoči spor med UKC LJ in medicinsko fakulteto. Kamen spotike je bil 43 milijonov evrov visok dolg do fakultete. Slednja za klinični center izvaja mikrobiološke in patološke preiskave. V kliničnem centru so zatrjevali, da njihova ustanova nima dolga do medicinske fakultete, saj da naj bi ta zaračunavala previsoke cene storitev.

Medicinska fakulteta je po zaostritvi dialoga zagrozila, da bi s 15. decembrom lahko prenehala izvajati storitve. V kliničnem centru so se med tem pripravljali tudi na možnost vložitve predloga za začasno odredbo, s katero bi sodišče ljubljanski medicinski fakulteti naložilo zagotavljanje storitev za UKC.

A po več dneh negotovosti in groženj s prenehanjem izvajanja aktivnosti so v ponedeljek nato skupaj stopili pred kamere in dejali, da so podpisali dogovor. Podrobnosti tako kot Pintar danes tudi tedaj niso želeli komentirati.

Kot mediator med ustanovama je nastopal rektor Univerze v Ljubljani Gregor Majdič. “Verjamem, da je ta dogovor, ki smo ga podpisali, začetek tesnejšega sodelovanja, ki bo vodil v napredek obeh ustanov za dobro pacientov,” je povedal ob sklenitvi dogovora.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje