Sta Matej Tonin in Janez Žakelj zlorabila parlamentarno komisijo?

Slovenija 24. Apr 202408:30 7 komentarjev
Matej Tonin in Janez Žakelj
Matej Tonin in Janez Žakelj (Foto: BOBO)

Poslanca NSi Matej Tonin in Janez Žakelj sta po poročanju portala Necenzurirano že lani, le nekaj dni po odstopu tedanjega predsednika uprave Darsa Valentina Hajdinjaka, preverjala, ali sta Hajdinjak in Damijan Jaklin, nekdanji direktor za področje vzdrževanja v Darsu, tarči kriminalističnih preiskav. To naj bi storila s predložitvijo seznama telefonskih številk, za katere sta želela preveriti, ali jim policija prisluškuje. Pomagala naj bi si s parlamentarno komisijo za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, ki jo vodi Žakelj.

Policija je v torek sporočila, da Nacionalni preiskovalni urad (NPU) skupaj s kriminalisti izvaja več operativnih aktivnosti, med katerimi je tudi 23 hišnih preiskav. Med njimi naj bi bilo več vplivnih ljudi, tudi nekdanji predsednik uprave Darsa Valentin Hajdinjak in nekdanji direktor za področje vzdrževanja v Darsu Damijan Jaklin. Oba s Hajdinjakom sta vidna člana NSi, Hajdinjak je tudi nekdanji podpredsednik stranke.

Kot danes poroča Necenzurirano, so v NSI že pred pol leta – v času potekanja preiskave – s pomočjo parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (KNOVS), ki jo vodi poslanec NSi Janez Žakelj, preverjali, ali sta Jaklin in Hajdinjak res tarči kriminalističnih preiskav.

Zgolj nekaj dni po odhodu Hajdinjaka s čela Darsa so trije člani komisije obiskali Generalno policijsko upravo (GPU). Po informacijah Necenzurirano sta Žakelj in predsednik NSI Matej Tonin predložila daljši seznam telefonskih številk z željo po pregledu, ali policija prisluškuje omenjenim številkam. Ob tem naj ne bi razkrila, za čigave telefonske številke gre. Kot je kasneje postalo jasno, pa naj bi bili med njimi tudi številki Hajdinjaka in Jaklina.

Poleg Tonina in Žaklja naj bi GPU tedaj obiskal še poslanec SD Predrag Baković. Žakelj vsebine in ugotovitev preiskave zaradi njene tajnosti ni mogel komentirati, je pa za Necenzurirano potrdil obisk komisije na GPU.

A naj bi bilo na predloženem seznamu telefonskih številk še več imen, povezanih s poslovnim omrežjem NSi, ki posluje tudi z državo. Na seznamu naj bi bili denimo tudi številki odvetnice Nine Zidar Klemenčič in Sebastjana Vežnaverja, znanega iz afere sodna stavba.

V torek preiskave tudi na kranjski občini

NPU preiskuje kazniva dejanja zlorabe položaja ter nedovoljenega dajanja in sprejemanja daril. Trenutno je med osumljenci šest fizičnih oseb, poleg Hajdinjaka in Jaklina naj bi preiskovali še Roka Snežiča, Sama Feštajna iz Avtovleke Žonta, ki naj bi Snežiču dal podkupnino, Gašperja Bedenčiča, ki naj bi v imenu Darsa za NSi podkupnino zahteval od direktorja Autocommerce, ter celjskega cenilca Izidorja Salobirja, ki naj bi bil vpleten v sporno prodajo zemljišča Primskovo.

Gre za zemljišče tik ob izvozu Kranj vzhod ob gorenjski avtocesti, ki ga je Mestna občina Kranj lani kupila od Darsa. Kriminalisti so zato med drugim preiskovali tudi Dars in kranjsko občino.

Na občini so za N1 v torek poudarili, da v zadevi niso ne preiskovanec ne osumljenec. Zemljišče bo uporabljala kranjska komunala, ki jo vodi Matjaž Berčon, sicer član Nove Slovenije. Kot je Berčon povedal za N1, na kranjski komunali ne poteka hišna preiskava, prav tako je zgolj naključje, da sta tako on kot nekdanji predsednik uprave Darsa Hajdinjak člana NSi in da nakup zemljišča ni bil povezan s tem.

Kriminalisti poleg tega opravljajo več različnih preiskav, povezanih s spornim poslovanjem in kartelnim dogovarjanjem Darsa. Med njimi je javnosti bolj znano pričevanje žvižgača, ki je trdil, da je podkupil davčnega svetovalca Roka Snežiča, s čimer si je zagotovil posel z Darsom. Navedbe je podkrepil s posnetkom, ki ga je objavil POP TV, v katerem Snežič prejema 5.000 evrov, skupno pa naj bi od žvižgača prejel 90.000 evrov podkupnin.

Kot so v torek še sporočili s policije, je osumljena oseba z enim kaznivim dejanjem na škodo gospodarske družbe omogočila drugi družbi pridobiti posel v skupni vrednosti nekaj več kot 16 milijonov evrov

Več o domnevnih razlogih za preiskave preberite v tem članku.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje