Starše pred začetkom šole skrbi, šolniki mirijo: PCT je dovolj

Koronavirus 31. Avg 202114:35 > 15:01 2 komentarja
Šolarji
BOBO

Številni starši letos s težjim srcem pošiljajo otroke v vrtec ali šolo. Radi bi bili prepričani, da bodo otroci v varnem in zdravem okolju, vendar pa je njihovo zaupanje načelo ravnanje pristojnih, ki so pravila za vrtce in šole spreminjali do tik pred zdajci. Ministrstvo tudi še vedno ni objavilo podatka o precepljenosti zaposlenih v vzgoji in izobraževanju. Po njihovi oceni je ta zgolj 50-odstotna. Šolniki mirijo, da bodo, kot doslej, upoštevali pogoj PCT in da bodo otroci varni.

Številni starši se pred začetkom šolskega leta sprašujejo, v kako varno in zdravo okolje bodo poslali svojega otroka. Podatka o tem, ali so vzgojitelji oziroma učitelji njihovih otrok cepljeni, zaradi varstva osebnih podatkov ne morejo pridobiti. Pristojno ministrstvo podatka o precepljenosti zaposlenih v vzgoji in izobraževanju nima, predvideva pa, da je približno 50-odstotna. Tisti učitelji, ki niso cepljeni, se bodo sicer morali testirati, vendar pa je ministrstvo za izobraževanje tako rekoč tik pred zdajci spremenilo predvideno pogostost testiranja s trikrat na enkrat na teden.

V Avstriji se morajo necepljeni učitelji testirati vsak dan. V mestu New York pa so celo uvedli obvezno cepljenje za vse učitelje v javnih šolah. Cepljenje namreč dokazano zavira širjenje okužb in ščiti pred težjim potekom bolezni ter pred morebitnimi zapleti in dolgotrajnimi posledicami. Cepiva za otroke, mlajše od 12 let, še niso odobrena, zato je pomembno, da za njihovo zaščito skrbijo tisti, ki so z njimi v vsakodnevnem stiku.

Ena od mam, s katero smo se pogovarjali, pravi, da bi bila na podlagi podatka o cepljenosti vzgojiteljic pripravljena otroka tudi prepisati v drugo skupino v vrtcu, tako da bi ga čuvali vzgojiteljici, ki sta cepljeni. “Zdelo bi se mi celo prav, da bi otroke staršev, ki so cepljeni, dali v skupino s cepljenimi vzgojitelji oziroma učitelji, tiste, ki niso cepljeni, pa posebej.”

“Zakaj je pravica zaposlenih pred pravico otrok?”

V uradu informacijske pooblaščenke so že konec maja dobili vprašanje, ali aktiv staršev lahko zahteva podatke o tem, ali so vsi zaposleni cepljeni, kakšen delež zaposlenih je cepljenje zavrnil in ali imajo zaposleni, ki niso cepljeni, aktivno interakcijo z učenci in varovanci v vrtcu. Starše je zanimalo tudi, zakaj je pravica zaposlenih, da se ne cepijo, večja od pravice otrok pred morebitnim vnosom okužbe in večja od pravice staršev, da se izognejo karanteni in izpadu dohodka.

V uradu so zapisali, da na podlagi področne zakonodaje delodajalec lahko v določenem obsegu zbira nekatere osebne podatke zaposlenih, a kot izhaja iz njihovega odgovora, svetu staršev ne more izdati podatka o cepljenosti posameznega učitelja in vzgojitelja.

Marsikateri starš bi se ob bolj strogih ukrepih v vzgoji in izobraževanju strinjal s tem, da mora tudi sam izpolnjevati pogoj PCT za vstopanje v vrtčevski oziroma šolski prostor, saj bi na takšen način lahko najbolj učinkovito zajezili vnos okužb med otroke oziroma učence. Vendar pa je vlada odlok spremenila, zato odraslim, ki otroke pripeljejo in odpeljejo iz vrtca oziroma šole, tega pogoja ni treba izpolnjevati.

“Vrtci že leto in pol dokazujejo, da so varni”

Sogovorniki s področja vzgoje in izobraževanja razumejo skrbi staršev, a opozarjajo: če je vlada kot zagotovilo za varno in zdravo okolje določila pogoj PCT, je največ, kar lahko storimo to, da ga dosledno izpolnjujemo.

Predsednica Združenja ravnateljev vrtcev Slovenije Romana Epih je potrdila, da se srečujejo s starši, ki želijo podatke o cepljenosti posameznih vzgojiteljev, a jim takšnih podatkov ne dajejo. “Za vzgojitelje in druge zaposlene v vzgoji in izobraževanju je predpisan pogoj PCT, ki zagotavlja, da so otroci varni,” je prepričana Epih. Ravnateljica dodaja, da se po drugi strani srečujejo tudi s starši, “ki so proti cepljenju in preventivnim ukrepom in ki želijo otroke zaradi tega izpisati iz vrtcev”.

Vrtci že poldrugo leto dokazujejo, da so varni, saj so bili edini na področju vzgoje in izobraževanja odprti tako rekoč ves čas – tudi ko še ni bilo možnosti cepljenja in testiranja, pa je poudarila predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije Janja Bogataj. “Ni se izkazalo, da bi bili vrtci pomemben vir okužb in da se okužbe tam drastično širijo.” Testiranje enkrat tedensko se ji zdi v tem trenutku “primerno”. “Trenutno epidemija ni tako razširjena, da bi morali testiranje okrepiti, po drugi strani pa je večina zaposlenih dovolj odgovorna, da v primeru slabega počutja ali tveganega stika zna ustrezno reagirati. To za nas ni nova situacija, tudi z drugimi nalezljivimi boleznimi smo imeli izkušnje že pred covidom-19.”

“Tudi mi nimamo podatka o PCT za starše”

“Če je vzgojitelj ali učitelj v vrtcu oziroma v šoli, to pomeni, da izpolnjuje pogoj PCT. To je vse, kar morajo starši vedeti,” se strinja predsednik Združenja ravnateljev in ravnateljic Gregor Pečan. “Ne nazadnje tudi mi ne vemo, ali starši, ki vstopajo v šolski prostor, pogoj PCT izpolnjujejo.” Pečan pravi, da se bodo držali tistega, kar bodo od njih zahtevali odloki in okrožnice. “Starši so lahko mirni. Vpliva pa to na naše delo, saj se ’zaganjajo’ v nas zaradi ukrepov, ki jih nismo določili sami.”

Cepljenje
PROFIMEDIA

Minister za zdravje Janez Poklukar je v pogovoru za N1 STUDIO povedal, da obveznega cepljenja za tiste, ki so v stiku z ranljivimi skupinami in otroci, ne podpira. “Ta trenutek gradimo na zaupanju prebivalcev v ukrepe stroke in ukrepe ministrstev. Tak ukrep bi bil korak v nasprotno smer. Je pa možno, da bi tudi to bil moment v prihodnosti, ki bo potreben,” je dodal.

Ravnatelj Osnovne šole Prežihovega Voranca Marjan Gorup meni, da bi v trenutnih razmerah vendarle potrebovali drugačen pristop. “Cepljenje je odločitev posameznika. Vlogo glede nagovarjanja bi morala bolj jasno prevzeti država z bolj doslednimi navodili. Pogosto slišimo, da računamo na odgovornost ljudi. Trenutno živimo v dokaj narcistični družbi in posamezniki skrbijo predvsem za lastno, ne družbeno dobro. Če ne bomo zagotovili boljših rezultatov na tem področju, bomo imeli po mojem dolgoročne posledice. Najmanj, kar je, pa je dosledno testiranje, tako da posamezniki, ki niso cepljeni, ne škodijo kolektivu,” je povedal v oddaji N1 STUDIO.

Starši ne morejo poenotiti stališč

V Zvezi aktivov svetov staršev Slovenije pravijo, da trenutno ne zaznavajo velikih stisk staršev, ampak predvsem umiritev razmer ob zavedanju, da končno vemo, pod kakšnimi pogoji se bo šola začela. “Edini pritisk, ki pa ne prihaja samo od staršev, ampak tudi vseh drugih deležnikov, je: šola mora biti,” pravi predsednica zveze Lara Romih.

Ob vprašanju, ali bi morali biti učitelji v večjem deležu cepljeni in ali bi morali starši imeti pravico do podatkov glede precepljenosti, pa odgovarja: “Cepljenje je nekaj, kjer se lomijo kopja tudi pri starših, pol jih je za, pol proti. Zveza se ne more postaviti na eno stran, saj moramo zastopati vse starše.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje