Ste vedeli, da vam na banki zaračunajo za polog in dvig kovancev?

Gospodarstvo 21. Mar 202310:14 0 komentarjev
Evrski kovanci
PROFIMEDIA

Večina bank zaračunava pologe in dvige kovancev, pri eni pa je treba plačati tudi za polog papirnatega denarja, ugotavlja Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS). Ukinjanje gotovine prizadene predvsem starejše uporabnike, opozarjajo.

ZPS je preverila, koliko banke in hranilnice zaračunavajo storitve, ki so povezane z gotovinskim poslovanjem.

Pred časom se je namreč nanjo obrnil potrošnik, ki ga je ob obisku bančnega okenca presenetilo, da je moral za polog denarja plačati nadomestilo.

V raziskavi je ZPS ugotovila, da večina bank zaračunava pologe in dvige kovancev, le ena pa tudi pologe papirnatega denarja. V SKB morajo tako komitenti plačati 0,2 odstotka od položenega zneska oziroma najmanj 1,5 evra. Za polog 2.000 evrov pologa je tako treba plačati štiri evre.

“Izrivanje gotovine ne poteka odkrito, temveč skozi zadnja vrata”

Pri ZPS opozarjajo, da sodobni načini plačevanja zaradi svoje uporabnosti vedno bolj nadomeščajo in izpodrivajo gotovino. Ta je sicer zakonito plačilno sredstvo in edina oblika javnega denarja, do katerega imajo vsi neposreden dostop, a boj proti njej se bije na več frontah. Redko slišimo, da bi kdo javno in odkrito nasprotoval njeni uporabi, a v ozadju so apetiti tistih, ki bi z njeno ukinitvijo veliko pridobili, dodajajo.

“Izrivanje gotovine ne poteka odkrito, temveč skozi zadnja vrata: z uvajanjem digitalnih plačil kot dodatnih možnosti izbire, ukinjanjem bankomatov in bančnih poslovalnic, višanjem stroškov gotovinskih plačil (na primer položnic na bančnih okencih) ter z zaračunavanjem pologov in dvigov gotovine,” so zapisali v svojih ugotovitvah.

Ukinjanje gotovine prizadene predvsem starejše uporabnike, ki poznajo in so navajeni takšnega načina ravnanja z denarjem. Prehod na digitalno je za marsikoga (pre)velik izziv in prav bi bilo, da se poleg uvajanja novih načinov plačevanja ohranjajo tudi stari,” opozarja Alina Meško iz ZPS in dodaja, “visoka nadomestila za gotovinsko poslovanje so diskriminatorna do tistih, ki alternativ ne morejo ali ne znajo uporabljati – plačilo položnice na bančnem okencu je lahko tudi do desetkrat dražje od plačila v spletni ali mobilni banki.”

Na ZPS ob tem poudarjajo, da tehnološkemu razvoju nikakor ne nasprotujejo, saj prinaša številne prednosti in prihranke ter je obenem neizogiben. A ne zdi se jim prav, da nekatere člane družbe izločimo, brez izbire.

Ob tem izpostavljajo še eno poslovalnico v Ljubljani, v kateri imajo na vratih zapisano, da poslujejo brez gotovine. Tako so se odločili zaradi “večkratnih varnostnih incidentov”, v ospredje pa so zato postavili varnost strank in zaposlenih na tej lokaciji, so sporočili z ZPS.

Banke nadomestila ZPS
ZPS

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!