Sušnik pesimističen glede izredne uskladitve pokojnin: “Moji občutki so slabi”

Janez sušnik, izredna uskladitev pokojnin
Žiga Živulović jr./BOBO

Vodja največje upokojenske organizacije očitno vse manj verjame, da se bo zgodila izredna uskladitev pokojnin, h kateri so pozvali vlado. "Moji občutki so slabi," je za N1 povedal predsednik zveze društev upokojencev (ZDUS) Janez Sušnik. 

Čeprav se o pokojninah veliko govori, še vedno ni jasno, kaj bo vlada z njimi storila v bližnji in daljni prihodnosti. Zahteve civilne iniciative Glas upokojencev, ki jo vodi Pavle Rupar in bo danes protestirala proti vladi, poznavalci sistema ocenjujejo kot pretirane. Predsednik vlade Robert Golob je obljubil izpolnitev koalicijske zaveze, ki za letošnje leto napoveduje dvig zagotovljene pokojnine na vsaj 700 evrov, vendar ni znano, kdaj in kako naj bi se to zgodilo.

Vodja največje upokojenske organizacije pa očitno vse manj verjame, da se bo zgodila izredna uskladitev pokojnin, h kateri so pozvali vlado. “Moji občutki so slabi,” je za N1 povedal predsednik zveze društev upokojencev (ZDUS) Janez Sušnik.

Vlada je v začetku leta izvedla vsakoletno obvezno redno uskladitev pokojnin, tako kot določa zakon. Odstotek uskladitve je odvisen od rasti cen in plač, letos je bila 5,2-odstotna. S tem se je zagotovljena pokojnina za 40 let delovne dobe dvignila s 653 na 687 evrov mesečno.

Že pred tem pa sta največji upokojenski organizaciji – poleg ZDUS je to še sindikat upokojencev – jasno sporočili, da pričakujeta več. Ne nazadnje so se lani in letos plače v javnem sektorju in minimalna plača dvignile za kar nekaj odstotnih točk več, opozarjajo predstavniki upokojencev in dodajajo, da so se zaradi inflacije pokojnine dejansko znižale.

Na predlog zveze in sindikata je svet zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) konec februarja vlado pozval, naj opravi še izredno uskladitev pokojnin. Z njo bi se vse pokojnine dvignile za 3,5 odstotka, tisti, ki so se upokojili do vključno leta 2011, pa bi dobili še dodaten odstotek. Zagotovljena pokojnina bi po izredni uskladitvi znašala 710 evrov mesečno.

“Zdaj vidim, da tudi besede najvišjih predstavnikov v državi več nič ne veljajo”

Vladi izredne uskladitve ni treba potrditi in na pristojnem ministrstvu ji niso naklonjeni. Poudarili so, da bi bila nepravična, ker bi bila sorazmerna z višino pokojnine. Tistim, ki imajo zdaj več, bi se torej pokojnina zvišala bolj kot tistim, ki imajo manj. Na ministrstvu za delo, ki ga vodi koordinator Levice Luka Mesec, pa želijo v tem trenutku pomagati predvsem revnejšim upokojencem in invalidom, pravijo.

Sušnik v včerajšnjem telefonskem pogovoru ni skrival razočaranja. “Izredno mi je žal,” je povedal, “do danes še nismo bili poklicani, da bi lahko tudi širši javnosti povedali, na primer, da izredna uskladitev bo, ampak nekoliko z zamikom, nekoliko kasneje. Nimamo te informacije, moji občutki pa so slabi. Vedno sem bil človek besede in na besedo sem nekaj dal, ampak zdaj vidim, da tudi besede najvišjih predstavnikov v državi več nič ne veljajo. Ne vem, kaj bo iz tega.”

Poudaril je še, da je na sestanku pri predsednici države Nataši Pirc Musar, ki sta se ga udeležila tudi Mesec in predsednica sindikata upokojencev Francka Ćetković, izrazil željo, da se glede možnosti izredne uskladitve pogovorijo z vodstvom Zpiza in ministrstvom za finance.

Luka Mesec, Robert Golob, pokojnine
Borut Živulović/BOBO

Kdaj na 700 evrov?

Obljuba iz koalicijske pogodbe, da se bodo zagotovljene pokojnine letos dvignile nad 700 evrov, bi pomenila dvig za vsaj 14 evrov ali dva odstotka. Kdaj in kako naj bi se to zgodilo, pa še ni znano.

Konec lanskega leta je na primer vlada uskladila pokojnine na način, ki ga doslej še ni bilo, in upokojenske organizacije z njim niso bile povsem zadovoljne, z nekajmesečnim zamikom pa je nezadovoljstvo izrazil tudi Mesec. Vlada je namreč pokojnine lani za 4,5 odstotka dvignila začasno, samo za november in december. Šlo je torej za nekakšno predčasno redno uskladitev, saj je od začetka leta potem veljala običajna redna uskladitev. Upokojenske organizacije je zmotilo, da uskladitev ni bila trajna, Mesca pa, da je bilo povišanje sorazmerno z višino pokojnine.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje