Kaj bo s pokojninami: Ruparjev zakon, izredna uskladitev ali pomoč revnejšim?

Slovenija 02. Mar 202316:42 67 komentarjev
Pokojnine
Luka Dakskobler/ Bobo

Iniciativa Glas upokojencev bo zbirala podpise za zakon, ki bi prinesel za pet, deset ali dvajset odstotkov višje pokojnine. Zveza društev upokojencev tega predloga ne podpira, pravi njen predsednik Janez Sušnik in poudarja, da je pokojninska blagajna vlado pozvala k izredni uskladitvi pokojnin za 3,5 do 4,5 odstotka. Vendar na ministrstvu za delo trdijo, da bi bila izredna uskladitev nepravična.

Na sredinem shodu je vodja iniciative Glas upokojencev Pavel Rupar napovedal zbiranje podpisov za predlog zakona o dvigu pokojnin. Pokazal je zeleno mapo in dejal, da bodo zakon takoj odnesli v parlament. “Pričakujete poziv, da boste šli podpisat na upravno enoto,” je dejal, “Potrebujemo 5.000 podpisov. Če gremo vsi, ki smo danes tukaj, jih bomo nabrali 31.000.”

Rupar nam je povedal, da bi zakon, ki so ga vložili, prinesel 20-odstotni dvig pokojnin, ki so zdaj pod 1.000 evrov mesečno, 10-odstotni dvig pokojnin, ki so med 1.000 in 1.500 evrov, ter 5-odstotni dvig pokojnin, ki so višje od 1.500 evrov.

“Zahteve so lahko stvar pogajanj, a zelo od njih ne bomo odstopali. Zdaj pa se z nami sploh ne pogovarjajo,” je Rupar.

Preberite še: Pavel Rupar: Ne želite si, da iz te množice naredimo stranko upokojencev

Sušnik: Podpiramo povečanje v okviru možnosti

Zveza društev upokojencev (ZDUS), največja upokojenska organizacija upokojencev v Sloveniji, predloga ne bo podrla, nam je povedal njen predsednik Janez Sušnik. “Podpiramo vsako povišanje v okviru možnosti in zakonodaje,” je pojasnil.

Pred sredinim protestom je Glas upokojencev zagovarjal 20-odsotni dvig pokojnin, ki so pod 1.000 evrov, in 15-odstotni dvig pokojnin med 1.000 in 1.500 evrov. Takšen dvig bi pomenil za milijardo evrov višje stroške pokojninske blagajne, je ocenil njen generalni direktor Marjan Papež. “To je populistično. Gre za povsem nerealno zahtevo, ki ji ni mogoče ugoditi,” je dejal za Večer.

Po zadnjih podatkih je imela pokojninska blagajna lani dobrih 6,7 milijarde evrov odhodkov, pri čemer je imela 913 milijonov evrov primanjkljaja, ki ga je pokril državni proračun. Veljavni zakon določa, da se morajo pokojnine dvigniti vsako leto z redno letno uskladitvijo. Ta je vedno izvedena februarja, letos pa je bila 5,2-odstotna.

Dvig, ki bi bil izveden po predlogu zakona, za katerega bo Glas ljudstva zbiral podpise, bi izhajal iz zneskov po redni uskladitvi, je pojasnil Rupar. Tako bi se na primer zagotovljena pokojnina za 40 let delovne dobe, ki zdaj znaša 686 evrov mesečno, povečala na 823 evrov.

Svet pokojninske blagajne je na predlog ZDUS in sindikata upokojencev vlado pozval tudi k izredni uskladitvi. Z njo bi se vse pokojnine dvignile za 3,5 odstotka, tisti, ki so se upokojili do vključno leta 2011, pa bi dobili še dodaten odstotek. Zagotovljena pokojnina bi po izredni uskladitvi znašala 710 evrov mesečno.

Preberite še: Mesec o prenovi sistema, s katero bi vsak upokojenec dobil dostojno pokojnino

Pokojnine
Borut Živulovič /BOBO

Mesec osredotočen na najranljivejše

Vladi izredne uskladitve ni treba potrditi in vsaj za enkrat se zdi bolj verjetno, da je ne bo. Na pristojnem ministrstvu namreč poudarjajo, da bi bila nepravična, ker bi bila sorazmerna z višino pokojnine. Sami pa želijo v tem trenutku pomagati predvsem revnejšim upokojencem in invalidom.

“Prednostno se moramo osredotočiti na najranljivejše skupine, predvsem invalide v upokojenskih gospodinjstvih, samske upokojenke in upokojence in druge prejemnike najnižjih pokojnin, ki jih je inflacija še posebej dodatno prizadela,” pravijo na ministrstvu za delo, ki ga vodi koordinator Levice Luka Mesec.

“V skladu predlogom izredne uskladitve bi prejemniki najnižjih pokojnin dobili približno dodatnih 15 evrov na mesec, tisti, ki imajo pokojnino v višini 2.000 evrov, pa dodatnih 60 evrov. Tak ukrep ni pravičen in ni učinkovit pri naslavljanju revščine med invalidi in upokojenci. 200 do 300 milijonov evrov letno, kolikor bi za tak ukrep morali nameniti iz proračuna, bi lahko z bolj solidarnim pristopom veliko bolj učinkovito porabili za takojšnje naslavljanje stiske upokojencev,” so še zapisali.

Stališče ministrstva je sicer drugačno kot lani jeseni. Takrat je vlada upokojencem pomagala z začasno uskladitvijo pokojnin. V novembru in decembru so dobili za 4,5 odstotka višja zneska, tisti, ki imajo nizke pokojnine, so torej dobili manjši znesek kot tisti z višjimi. Mesec je v nedavnem intervjuju za Delo dejal, da zdaj ne bi sprejel enake odločitve.

Koalicijska pogodba obljublja, da se bodo zagotovljene pokojnine letos dvignile nad 700 evrov, primer Robert Golob pa je v zadnjih tednih večkrat napovedal, da bo vlada zavezo uresničila. Za to bi se moral znesek zagotovljene pokojnine povečati za vsaj 14 evrov ali dva odstotka.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje