Svet celjske bolnišnice ni sprejel odstopa Vindišarja in Svetelška

Slovenija 20. Sep 202207:47 > 17:29 4 komentarji
Bolnišnica Celje
Srdjan Živulović/BOBO

Potem ko se je prejšnji teden v Splošni bolnišnici Celje zgodila zamenjava identitet dveh starejših pacientov, je svet zavoda bolnišnice odločal o odstopu njenega vodstva. Direktor bolnišnice Aleksander Svetelšek, strokovni direktor Franc Vindišar in pomočnica direktorja za zdravstveno nego Darja Plank so odstop ponudili kmalu po razkritju dogodka, člani zavoda pa odstopa Svetelška in Vindišarja niso podprli.

Svet zavoda celjske bolnišnice je na tretji izredni seji odločal o odstopih direktorja bolnišnice Aleksandra Svetelška, strokovnega direktorja Franca Vindišarja in pomočnice direktorja za zdravstveno nego Darje Plank. Svet zavoda odstopa Svetelška in Vindišarja ni izglasoval, so sporočili s celjske bolnišnice.

Časopis Večer medtem poroča, da je bilo na seji prisotnih osem od devetih članov sveta zavoda, ker je eden od vladnih članov zamujal. Za odstop Svetelška so glasovali štirje člani sveta zavoda, za odstop Vindišarja pa trije. Proti je bil le Samo Fakin, predstavnik naše največje zavarovalnice, ostali trije notranji člani pa so se glasovanja o razrešitvi vzdržali.

Vodstvo bolnišnice je odstop ponudilo minuli teden zaradi zamenjave identitete dveh bolnikov. Prejšnji teden so namreč v Splošni bolnišnici (SB) Celje o smrti pacienta, pripeljanega iz enega od domov za starejše, obvestili svojce drugega, ki je bil na zdravljenje pripeljan skupaj s prvim. Za napačno identifikacijo so izvedeli šele v sredo pozno popoldne, ko je bil umrli pacient že pokopan.

Zdravstveni inšpektorat je zaradi zamenjave identitete bolnikov v celjski bolnišnici uvedel inšpekcijski nadzor, izredni nadzor pa je napovedal tudi minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. Ob tem je dejal, da bo prevzel odgovornost in tudi sam odstopil, če bi premier Robert Golob ocenil, da mora zaradi dogajanja odstopiti. A je Golob povedal, da ministrovega odstopa ne bi sprejel.

Svet zavoda SB Celje se je danes sicer seznanil še z ugotovitvami izrednega internega strokovnega nadzora, ki ga je po zaznavi zamenjave identitet dveh pacientov odredil Vindišar. Ugotovitve komisije je predstavil njen predsednik prof. dr. Radko Komadina.

Kot smo že pisali, je komisija ugotovila, da je do usodne zamenjave prišlo ob sočasnem dovozu obeh hudo bolnih starostnikov v istem reševalnem vozilu – ob predaji bolnikov med reševalci in bolnišnico. Komisija je prav tako ugotovila, da zamenjava identitete oziroma s tem povezano napačno zdravljenje kroničnih bolezni ni imelo vpliva na smrt enega od bolnikov. Več pa v prispevku Zamenjava pacientov: kaj je pokazal izredni nadzor v celjski bolnišnici?.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje