Tatjana Bobnar sporoča, da je imel Lindav vedno njeno podporo in spoštovanje

Slovenija 16. Nov 202317:53 7 komentarjev
Pričanje Tatjane Bobnar na preiskovalni komisiji
Foto: Borut Živulović/BOBO

Nekdanja ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar se je preko odvetnika odzvala na navedbe, izrečene na nedavnih zaslišanjih prič pred parlamentarno preiskovalno komisijo, ki preiskuje sume političnega vmešavanja v delo policije. Izjave nekaterih prič, ki jih je komisija zaslišala ta teden, je označila za neresnične in kontradiktorne, zavrnila pa je tudi navedbe državne sekretarke na ministrstvu za notranje zadeve Tine Heferle, da z delom v. d. generalnega direktorja policije Boštjana Lindava ni bila zadovoljna.

Tatjana Bobnar je preko svojega odvetnika javnosti sporočila, da je predsedniku parlamentarne komisije, ki preiskuje sume političnega vmešavanja v delo policije, Mihi Lamutu, poslala dokazila za svoje trditve pred to komisijo. Kot je navedla, jo je Lamut na njenem zaslišanju izrecno pozval, naj v potrditev svojih navedb pred komisijo posreduje vsa potrebna dokazila oziroma poda dokazne predloge.

Poslani dokumenti naj bi po navedbah Bobnar dokazovali nedvoumno resničnost njenega pričanja pred preiskovalno komisijo in tudi številne neresnične in kontradiktorne izjave prič v tem tednu.

Spomnimo, da je komisija v torek zaslišala namestnika generalnega direktorja policije Igorja Ciperla in ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja, v sredo pa so pričali še nekdanji državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Branko Lobnikar, aktualna državna sekretarka na tem ministrstvu Tina Heferle in generalna sekretarka vlade Barbara Kolenko Helbl.

Po navedbah Bobnar naj bi nekateri omenjeni na zaslišanju celo krivo pričali. “Neresnične izpovedi se nanašajo tako na obstoj nedopustnih zahtev in pogojevanj predsednika vlade do nekdanje ministrice za notranje zadeve, da bi ta še naprej ostala ministrica, kot tudi na dve uredbi o načinu varovanju predsednika vlade in predlogov za imenovanje vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije Boštjana Lindava za polni mandat,” je preko odvetnika sporočila nekdanja notranja ministrica.

Za potrditev svojih navedb je komisiji predlagala, da na zaslišanje povabi še nekatere priče.

Večji del sporočila Bobnar se je nanašal na sredino pričanje Tine Heferle, ki je mesto državne sekretarke zasedala že v času njenega ministrovanja in je na tej funkciji tudi pri sedanjem ministru Boštjanu Poklukarju. Heferle je dejala, da je v tednih, preden so se začeli krhati odnosi med premierjem Robertom Golobom in Tatjano Bobnar, na lastna ušesa slišala ministrico govoriti, da Boštjana Lindava ne bo predlagala za polni mandat, saj da z njegovim delom ni bila zadovoljna.

Bobnar je zagotovila, da je Lindav vseskozi, ko je bila na čelu notranjega ministrstva, “užival njeno podporo in zaupanje”, da postane generalni direktor policije s polnim mandatom, kar je sama tudi večkrat javno poudarila. “Nedvoumno zavračamo trditve in pričanje Tine Heferle v zvezi s tem. Morda gre za zamenjavo Tatjane Bobnar, s tem v zvezi, s kom drugim,” je javnosti sporočil odvetnik Tatjane Bobnar.

Nekdanja notranja ministrica je še izpostavila, da je imel Lindav vedno njeno podporo in spoštovanje, kar se “ne glede na očitne poskuse določenih oseb, iz takšnih in drugačnih nagibov, ni in se ne bo spremenilo”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje