Poklukar na zaslišanju: Policija ne more biti organ, kjer bi se politika igrala

Slovenija 14. Nov 202307:27 > 17:13 4 komentarji
Boštjan Poklukar
Foto:Borut Živulović/BOBO

Preiskovalna komisija DZ, ki preiskuje domnevno nedopustno politično vmešavanje v delo policije, je na današnji seji zaslišala ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja in namestnika generalnega direktorja policije Igorja Ciperla. Poklukar je poudaril, da je policija v Sloveniji suverena, vse kadrovske zadeve znotraj policije pa ureja generalni direktor policije. "Policija ne more biti organ, kjer bi se politika igrala, odstavljala ali pa postavljala," je dejal Poklukar.

Na današnjo sejo državnozborske preiskovalne komisije sta bila kot priči vabljena minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in namestnik generalnega direktorja policije Igor Ciperle. Kot je uvodoma dejal Ciperle, je poročilo s pojasnili nekdanjega v. d. generalnega direktorja policije Boštjana Lindava premierju Robertu Golobu, v katerem je Lindav zavrnil domnevne politične pritiske na operativno delovanje policije, podpisal sam, saj je bil Lindav takrat na bolniški odsotnosti.

Pojasnil je še, da je besedilo omenjenega poročila pripravil namestnik generalnega direktorja policije Robert Ferenc, ki ga je Boštjanu Lindavu poslal v verifikacijo. Ker je imel Ciperle za časa Lindavove odsotnosti pooblastilo za vodenje policije, ga je po verifikaciji sam podpisal.

“Ker je bil to dokument posebne narave, gospod Lindav je namreč dobil pismo predsednika vlade z zahtevo po dodatnem poročilu, je pravilno, da se odgovor predhodno uskladi z generalnim direktorjem. To je bilo narejeno, dokument mu je bil poslan po elektronski pošti. Ko je Lindav potrdil, da je vsebina dokumenta skladna in ustrezna, je bil dokument z moje strani podpisan in poslan na ministrstvo za notranje zadeve,” je dejal.

Ciperle je pred preiskovalno komisijo zavrnil navedbe, da naj bi bil dokument usklajen z vlado. Zanikal je, da bi bil sam deležen kakršnih koli političnih pritiskov ali da bi ga o pritiskih obvestil Lindav. Dodal je še, da poročilo govori izključno o morebitnih posegih v operativno delovanje policije in se ne nanaša na domnevne politične pritiske na kadrovanje v policiji.

Poklukar: Vse kadrovske zadeve znotraj policije izvaja generalni direktor policije

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, ki je na tem mestu nasledil Tatjano Bobnar, je članom preiskovalne komisije najprej pojasnil, kako delujeta ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) in policija. Poudaril je, da je policija eden od dveh organov v sestavi ministrstva, policijo pa vodi generalni direktor, ki ima kadrovsko, materialno in finančno samostojnost.

“Vse kadrovske zadeve znotraj policije izvaja generalni direktor policije. Tega ne izvaja minister, predsednik vlade, poslanci, ulica ali pa mediji. Zakonske pristojnosti so jasno določene,” je dejal Poklukar. Pojasnil je, da sicer minister lahko policijo usmerja preko direktorata za policijo in druge varnostne naloge. Po njegovih besedah je ločnica med politiko, generalnim direktorjem policijo in samo policijo zelo jasno določena, lahko pa minister z letnimi ali izrednimi usmeritvami določi izboljšave in smer dela.

Poklukar je dejal, da sam ne razume, kako se lahko politični pritiski na policijo sploh izvajajo. “Lahko sicer kot minister, torej kot politik, rečeš, da si želiš zamenjati polovico policije, ampak tega ne moreš narediti, ker ima kadrovsko funkcijo zgolj generalni direktor policije in nihče drug,” je poudaril. Ob tem je izrazil dvom, da je premier Robert Golob dal nekdanji ministrici Tatjani Bobnar navodila za zamenjavo določenih ljudi v policiji, ker ti ljudje še vedno zasedajo svoje položaje. “Če bi jih dal Bobnar, potem bi jih dal tudi meni,” je dejal.

Na vprašanje, kako razume izjavo premierja, da je treba “policijo očistiti janšistov”, je odgovoril, da gre za politično izjavo, ki je del političnega diskurza, ampak da predsednik vlade nima pristojnosti za takšno dejanje.

Poudaril je, da tako v svojem prvem mandatu na čelu ministrstva za notranje zadeve kot v svojem drugem mandatu ni prejel navodil s strani predsednika vlade glede kadrovanja v policiji. Zavrnil je navedbe, da bi imel na njegovo imenovanje na mesto ministra vpliv državni sekretar na obrambnem ministrstvu Damir Črnčec.

Golob Bobnar
Premier Robert Golob na interpelaciji ministrice Tatjane Bobnar novembra letos. (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Namen parlamentarne preiskave, ki jo je DZ odredil februarja, je med drugim ugotoviti, ali so se člani tretje vlade Janeza Janše in sedanje Roberta Goloba politično vmešavali v konkretne predkazenske in druge postopke in pri tem nedopustno vplivali na delo slovenske policije.

Nazadnje sta pred preiskovalno komisijo pričala nekdanja ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar in nekdanji vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Boštjan Lindav, ki sta s pričanjem obremenila predsednika vlade Roberta Goloba, češ da naj bi vplival na delo policije.

Na današnji seji preiskovalne komisije bi morala biti zaslišana tudi ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan, a ker je v Ženevi kot vodja delegacije na zagovoru Republike Slovenije pred odborom OZN proti mučenju, se je za odsotnost opravičila. Zaradi bolezni pa se je opravičila tudi nekdanja ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje