Teden restavracij: vrhunska kulinarika po ugodni ceni

Slovenija 23. Mar 202218:59 0 komentarjev
Teden restavracij
Facebook/Kender - Hotel Pok

Začenja se spomladanska sezona Tedna restavracij, najboljše slovenske restavracije bodo v petek postregle prve goste. Tistim, ki "radi jedo dobro in poceni", bodo za to od 25. marca pa do 3. aprila na voljo 104 restavracije oziroma malo manj, saj so nekatere že zapolnile vse proste termine.

“Teden restavracij ni le akcija, temveč je dobrojedsko gibanje.” Tako Teden restavracij, ki poteka dvakrat letno, enkrat spomladi in enkrat jeseni, opisujejo organizatorji na svoji spletni strani. Gostje si lahko v restavracijah, kamor običajno ne zahajajo, privoščijo boljši in cenejši obisk. S tem organizatorji ponudijo “priložnost za spoznavanje vrhunske kulinarike, ki ni nujno, da je vedno draga in elitistična”, tudi tistim, za katere je obisk prestižnih restavracij prevelik finančni zalogaj.

Oglejte si seznam vseh 104 restavracij in njihovih menijev za tokratni Teden restavracij.

Za vrhunsko kulinariko največ 27 evrov

Vsak meni vsebuje tri hode ali več in se mora začeti s pozdravom iz kuhinje. Koliko različnih menijev bo restavracija ponudila, si izbere sama; določene restavracije nudijo le en meni, druge gostom ponujajo izbiro med mesnim, ribjim ali vegetarijanskim. Če imajo gostje posebne želje pri meniju, imajo alergije ali diete, jih morajo navesti ob rezervaciji, toda organizatorji poudarjajo, da se skušajo restavracije prilagoditi željam gostom, če je le mogoče.

Vsaka restavracija za obisk določi ceno, ki je gostu znana že ob rezervaciji. Restavracije ceno določijo same na podlagi menija, ki so ga sestavile posebej za to priložnost, a morajo pri tem upoštevati, da mora cena menija na osebo znašati 21, 23 ali 27 evrov. Najboljše ocenjene restavracije lahko gostom ponudijo možnost doplačila za kakovost, a so gostje tudi o tem obveščeni že ob rezervaciji. V ceno prav tako ni všteta dodatna ponudba, na primer vinska spremljava ali dodatni hodi.

Sodelujeta tudi dve Michelinovi restavraciji

Restavracije, ki lahko sodelujejo na Tednu restavracij, so skrbno izbrane. K sodelovanju jih povabi selektor Tedna restavracij, kulinarični kritik Uroš Mencinger, ki vsako restavracijo in gostilno oceni – če prejmejo vsaj en srček, lahko sodelujejo. Gostje lahko obiščejo restavracije z enim pa do petimi srčki, od njih pa je odvisna tudi cena menija. Tako so gostje lahko prepričani, da sodelujejo le najboljše in najbolj kakovostne restavracije, tudi dve z Michelinovo zvezdico, restavracija Atelje in Gostišče Grič.

Več kot sto restavracij iz vse Slovenije

Prvi Teden restavracij je bil izveden pred 30 leti v New Yorku, v Sloveniji pa so ga zagnali leta 2012 v severovzhodnem delu Slovenije. Vseslovenska prireditev je postal leta 2013. Takrat je sodelovalo 65 restavracij, do letos pa je število naraslo na 104. Trenutno jih je na voljo manj, in sicer 98, saj so nekatere že zapolnile svoje rezervacije.

Šest restavracij se bo letos predstavilo prvič. Pri sodelovanju so dobrodošle restavracije iz vse Slovenije: poleg osrednjeslovenskih restavracij lahko gostje v svojih krajih obiščejo tudi štajerske, gorenjske, dolenjske, primorske, prekmurske in koroške. V zadnjih nekaj letih so v celotni sezoni imeli 90.000 gostov, leta 2020 celo 100.000. Pričakovano število gostov je letos zaradi sprostitve proticovidnih omejitev višje kot lani, ko so zaznali 35.000 gostov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!