Temperaturni preobrat: ohladilo se bo, prihaja tudi sneg

Slovenija 23. Feb 202309:51 0 komentarjev
Sneg
Žiga Živulovič jr./BOBO

V zadnjih dneh je po Sloveniji že zadišalo po pomladi, saj se je živo srebro čez dan povzpelo tudi do 18 stopinj Celzija. Konec tedna pa prihaja vremenski preobrat. Občutno hladneje bo, vremenoslovci napovedujejo tudi sneg. Temperature se bodo ponoči spustile pod ledišče, tudi čez dan bo le nekaj stopinj nad ničlo, je za N1 povedal dežurni meteorolog na agenciji za okolje Andrej Velkavrh. Po nekaterih napovedih lahko po nižinah zapade med pet in deset centimetrov snega.

Po sončnih in toplih dneh, ko so se temperature čez dan ponekod po državi povzpele tudi do 18 stopinj Celzija, je za konec tedna napovedano občutno poslabšanje vremena.

V soboto bodo padavine zajele vso Slovenijo, po nižinah bo deževalo. Jugozahodnik bo slabel, postopno bo začel pihati severovzhodnik.

V noči na nedeljo se bo meja sneženja spustila do nižin, več snega bo padlo na jugovzhodu Slovenije, drugod nekoliko manj. Ponekod bo snežilo tudi v nedeljo čez dan, predvsem na jugovzhodu, je za N1 povedal Andrej Velkavrh, dežurni meteorolog na agenciji za okolje. Medtem lahko višje dele na severovzhodu države sneg pobeli že v soboto dopoldne.

“V noči na nedeljo pa lahko dež preide v sneg tudi ponekod na Primorskem, tam bo pihala močna burja, ki bo močna tudi v nedeljo čez dan in v ponedeljek,” je povedal.

Za zdaj je težko napovedati, koliko snega bo zapadlo.

Vzrok za poslabšanje vremena tiči v ciklonu, ki se razteza čez Evropo. “Od lege tega ciklona je tudi odvisno, koliko snega bo pri nas zapadlo. Možno je, da bi ga zapadlo med pet in deset centimetrov, mogoče kakšen centimeter več na Kočevskem in Notranjskem ter v višjih legah,” je povedal Velkavrh.

Tudi ohladilo se bo. Temperature se bodo ponoči spustile pod ledišče, tudi čez dan bo le nekaj stopinj nad ničlo, tako se sneg prav hitro ne bo stalil, kažejo trenutne napovedi. Nižje temperature pa se lahko obdržijo ves prihodnji teden, napoveduje dežurni meteorolog.

Kako bo v Planici, kjer poteka največji športni dogodek leta? V soboto bo večji del dela oblačno in razmeroma toplo, v popoldanskih urah bo deževalo, nato bo počasi dež prehajal v sneg. “Lahko pa skakalcem nagaja veter. V soboto bo pihal jugozahodnik, v nedeljo severovzhodnik. Veter bo v začetku naslednjega tedna oslabel,” je še povedal Velkavrh.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!