Računalniške delavnice z lažnimi podpisi? Ministrstvo prijavilo sum goljufije

Slovenija 04. Apr 202417:14 5 komentarjev
digitalno
Fotografija je simbolična (Foto: Profimedia)

Razkrivamo zgodbo o domnevnih zlorabah javnega denarja pri projektu neformalnih izobraževanj za odrasle na področju digitalnih kompetenc. Ministrstvo za digitalno preobrazbo je pristojnim organom naznanilo sum storitve kaznivega dejanja goljufije enega od podjetij, ki so dobila davkoplačevalski denar. Skupaj je ministrstvo na tem razpisu razdelilo 5,9 milijona evrov.

V uredništvu N1 smo pridobili informacije o domnevnih hudih nepravilnostih in zlorabah javnega denarja pri projektu neformalnih izobraževanj za odrasle na področju digitalnih kompetenc, ki ga je s 5,9 milijona evrov financiralo ministrstvo za digitalno preobrazbo (MDP). Na ministrstvu pravijo, da so še pred prejemom naših vprašanj o domnevnih nepravilnostih tudi sami zaznali sumljive okoliščine pri enem od izvajalcev projekta in pristojnim organom naznanili sum storitve kaznivega dejanja goljufije.

Ministrstvo Emilije Stojmenove Duh je lani z javnim razpisom razdelilo 5.900.000 evrov za projekte izobraževanj na področju digitalnih kompetenc. Največ je dobil projekt “Postani digitalni mojster” podjetja B2, ki mu je ministrstvo za izvedbo delavnic podelilo skoraj polovico vsega denarja oziroma slabe tri milijone evrov. Za podjetje B2 je delal tudi naš vir, ki nam je opisal domnevno hude nepravilnosti in zlorabo davkoplačevalskega denarja. 

Med izbranimi izvajalci izobraževanj so bili še podjetje Kadring, ki je dobilo 935.000 evrov, Razvojno izobraževalni center Novo mesto (455.000 evrov), ZOP Informacijski inženiring (396.000 evrov), Društvo za razvoj človeških virov in socialnih programov NOVUS (363.000 evrov), Javni zavod Cene Štupar (334.000 evrov), Ljudska univerza Ajdovščina (215.000 evrov) ter NEVTRON & COMPANY in Citilab, zavod za razvoj kreativnih tehnologij Maribor, ki sta dobila po okrog 100.000 evrov.

Ministrstvo je projekte izobraževanj financiralo z evropskimi sredstvi, po besedah našega vira pa v podjetju B2 številnih od teh izobraževanj niso izvedli, ampak so ponaredili dokumentacijo. “Šlo je za več sto delavnic. Mnogo izobraževanj se sploh ni izvedlo in smo sodelavci pripravili lažna poročila,” pravi in dodaja, da so za izobraževanja na daljavo “sestavili zaslonske slike v nove skupine” ter tako prikazali, da je bilo delavnic in udeležencev na njih več. Opisuje tudi prakso, da so udeležence razdelili v več manjših skupin, da bi zadostili številu izobraževanj, ki so jih morali izvesti. “Na primer, če je bilo v dveh skupinah 15 udeležencev, smo spremenili podpisne liste, da smo naredili tri skupine po 10 in jih dobili plačane,” nam je povedal.

Dober zaslužek tudi za nekompetentne predavatelje?

V razpisu je bilo določeno, za kakšna izobraževanja je namenjen javni denar, a so po besedah našega vira predavali tudi druge vsebine, na primer tečaje excela in worda. Pravi še, da so bila gradiva zelo slabo pripravljena, med predavatelji pa so bili tudi taki brez ustreznih kompetenc, ki naj bi na predavanjih prebirali vnaprej pripravljene pdf-je. “B2 ima zaposlena samo dva redna predavatelja, zato je lahko predaval kdorkoli, ki je želel, tudi računovodkinja. Vsak je zaslužil po 500 evrov za osem ur dela. Ker ni bilo dovolj predavateljev, si lahko dobil 500 evrov tudi, če si prinesel podpisni list z 10 podpisi in podpisal izjavo, da si predaval. Na podpisnih listih je polno sorodnikov, sosedov in otrok zaposlenih,” je navedel naš vir.

Udeleženci so morali po izvedenih delavnicah izpolniti anketo o zadovoljstvu. Ker so bili med njimi tudi nezadovoljni, so njihove ankete zavrgli in spisali nove, kjer so predavanja ocenili kot odlična, še pravi naš vir.

Po njegovih besedah je za sporne prakse vedelo tudi ministrstvo. “Ko nismo mogli več dokazovati, da smo izobraževanja sploh izvedli, saj jih nismo, smo se z ministrstvom dogovorili, da je dovolj, da predavatelj samo podpiše izjavo, da je bila delavnica narejena,” je dejal naš vir.

Podjetje B2 zanika vse navedbe

V podjetju B2 so na naša vprašanja o domnevnih nepravilnostih odgovorili, da je “projekt Postani digitalni mojster eden največjih nacionalnih projektov digitalnega opismenjevanja, ki je bil v celoti izveden v skladu z zahtevami razpisa, strokovno usposobljenimi kadri in ves čas stalno kontroliran s strani ministrstva za digitalno preobrazbo”. Poudarili so, da se “kot organizacija z dolgoletnimi izkušnjami iz izvajanja usposabljanj na področju digitalnih veščin in ena najbolj referenčnih institucij na tem področju na anonimke ne odzivamo”.

Dodatno so nam poslali še spodnjo infografiko, ki navaja “izjemne rezultate projekta, ki smo jih dosegli skupaj s projektnimi partnerji in ostalimi deležniki”.

digitalni mojster
Foto: B2

Ministrstvo prijavilo sum goljufije

“Navedbe, da so se nepravilnosti dogajale v dogovoru z ministrstvom, v celoti odločno zanikamo,” so nam odgovorili z MDP. Glede ostalih navedb iz naših vprašanj pa je ministrstvo “k razjasnitvi nemudoma pozvalo izvajalca”.

“Namen javnega razpisa je dvig digitalnih kompetenc prebivalstva nad 30 let, kamor lahko uvrstimo tudi uporabo worda in excela, zato seznanjanje udeležencev s tovrstnimi vsebinami ni nepravilnost. Tovrstna izobraževanja sodijo med izobraževanja, ki so bila upravičena do financiranja v okviru tega javnega razpisa,” so pojasnili na MDP. Na naše vprašanje o domnevnem ponarejanju anket o zadovoljstvu pa so odgovorili, da “iz javnega razpisa izhaja, da mora anketo o zadovoljstvu izpolniti udeleženec” ter da so “izvajalca že pozvali k obrazložitvi, ali drži, da v nekaterih primerih ni bilo tako”.

Ministrstvo je, kot pravijo, izvajalo nadzor nad projektom tako v fazi izvedbe projekta kot v fazi uveljavljanja izdatkov, med drugim s pregledi zahtevkov ter vseh pripadajočih dokazil (fotografije, liste prisotnosti, učna gradiva idr.), “vključno s preverjanjem izpolnjevanja starostnega pogoja vseh, več kot 23 tisoč udeležencev”; s sprotnim preverjanjem doseganja kazalnikov (število udeležencev in število izvedenih izobraževanj); z zahtevanjem dodatnih pojasnil s strani skrbnikov pogodb na MDP; s spremljanjem in pisnim potrjevanjem sprememb lokacij (upravičenec je moral vnaprej ministrstvu vnaprej podati informacijo, kje bo izobraževanje izvedel) in vrst izobraževanj ter z nenapovedanim preverjanjem izvajanja neformalnih izobraževanj na terenu in na daljavo.

So pa po navedbah MDP še pred prejemom naših vprašanj “pri enem od izvajalcev zaznali okoliščine, na podlagi katerih smo pristojnemu organu 21. 3. 2024 naznanili sum storitve kaznivega dejanja”. Prijavili so sum goljufije, sum goljufije na škodo Evropske unije ter sum preslepitve pri pridobitvi in uporabi posojila ali ugodnosti, so nam še sporočili z ministrstva.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje