Težave z očmi zaradi zaslonov. Kdaj je čas za pregled?

Slovenija 16. Sep 202307:13 1 komentar
Otrok pred zaslonom
PROFIMEDIA

Vse več tudi mlajših otrok ima težave z očmi zaradi pretirane uporabe zaslonov. Kdaj je čas za pregled oči? Kdaj k zdravniku? Kakšne primere vidijo oftalmologi?

Kaj so tisti znaki pri otroku, ki lahko kažejo na težave z očmi oziroma z vidom, ki so posledica pretirane uporabe zaslonov? Kako naj starši vejo, kdaj je čas za pregled pri zdravniku? “Pri otrocih bodo starši v prvi vrsti opazili zasvojenost, telefona ali tablice ne bo želel dati iz rok. Lahko opazimo, da poškili, televizijo želi gledati od blizu, ker sicer enostavno ne vidi. Je tudi nespreten, se spotika in ne zna hoditi po stopnicah,” je pred časom za N1 odgovorila oftalmologinja prim. mag. Dragica Kosec z Očesne klinike UKC Ljubljana.

“Pred časom smo imeli v ambulanti otroka, ki še ni dopolnil dveh let. Mama ga je pripeljala, češ, da ne vidi, se ne znajde in se ne zna igrati. Izmerili smo dioptrijo -6 in -7, kar je za otroka takšne starosti zelo visoka dioptrija. Otroku smo predpisali kapljice, da bi sprostili krč očesnih mišic. Po nekaj dneh uporabe kapljic smo ponovno izmerili dioptrijo in bila je 0. Mamo smo vprašali, kaj otrok počne čez dan. Tudi motorično je bil zelo nespreten. Povedala je, da so mu kupili telefon, na katerem ima YouTube, saj se ne zna igrati in se lahko samo na ta način zamoti,” je še opozorila mag. Kosec v intervjuju za rubriko Poglobljeno in dodala:  “Dogaja se nam, da že pred drugim letom izmerimo 7 ali več dioptrije, realno pa je dioptrija 0. Zakaj je nespreten? Ker je preveč na telefonu in se nihče z njim ni igral. Otrok ni rojen s tem, da zna vse sam, da se zna zamotiti sam, da je najpametnejši. Z otrokom se je treba ukvarjati.”

deklica s telefonom
PROFIMEDIA

Na novinarsko vprašanje, kaj pomeni to, da izmerijo visoko dioptrijo, realno pa je 0, je pojasnila: “To pomeni, da ne potrebuje očal, ampak da se mora samo gibati zunaj in začeti izrabljati periferijo vidnega polja. Pri dveh letih bi pričakovali, da bi imel dioptrijo vsaj +1 ali +2, pa je imel realno že 0. To pomeni, da je zrklo zelo hitro zraslo. Poleg tega je v spazmu, saj zunanje in notranje očesne mišice lečo prilagajajo tako, da je čim bolj strma, zato da lahko vidi na blizu, da lahko gleda telefon. Periferije zunanjega sveta otrok sploh ne pozna. In tukaj se pogosto skriva razlog, zakaj so otroci nemirni. Če otrok ne vidi, ga je strah in postane hiperaktiven. Otroci so lahko zaradi tega v hudih stiskah.”

Vzrok za kratkovidnost je lahko dolžina zrkla, neustrezna ukrivljenost roženice ali neprimerna oblikovanost leče, je razložila oftalmologinja. “Če se zrklo pretirano razteza, se pretirano raztegne beločnica, žile se raztegnejo. To je tako, kot če vlečemo testo za štrudelj. Vedno tanjše bo in na neki točki se bo strgalo. Tako lahko pride do raztrganin na mrežnici, zatekati začne tekočina, mrežnica lahko odstopi. Zaradi raztezanja se lahko potrga tudi nekaj živčnih vlaken in vidna funkcija se lahko skozi leta močno poslabša. Težave se lahko pojavijo tudi zaradi pretirane oblikovanosti leče in zaradi izbočenosti roženice spredaj, ki je morda nekoliko manj povezana z rastjo zrkla. Problem je namreč, da smo premalo zunaj na naravni svetlobi in roženice ne učvrstimo, kot bi jo morali, zato se izboči. To je težko ustrezno korigirati in dobiti kvalitetno sliko. Dolgoročno tudi to lahko vpliva na resnejše poslabšanje vida. Vse to velja za posamezno oko. Če govorimo o paru oči, je težav še več. Če zrklo pretirano zraste in je v naši očesni jamici v orbiti preveliko, se lahko zvrne in dobimo škiljenje, dvojno sliko. Lahko pa to vodi tudi v slepoto.”

Še več nasvetov Dragice Kosec preberite v nedavno objavljenem intervjuju: Vaše oči pokasirajo vse.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje