Tonin: Dokler nas Jelke, Aleši in Žani zmerjajo, naj ne pričakujejo sodelovanja

Slovenija 22. Okt 202215:37 22 komentarjev
Matej Tonin
Foto: PROFIMEDIA

Za najnovejšo napetost med dvema opozicijskima strankama je poskrbela odločitev, da bodo mesta v Knovsu, ki bi sicer pripadla poslancem SDS, začasno zasedli poslanci NSi. Matej Tonin se je na Twitterju odzval na dogajanje in med drugim izpostavil, da SDS mora sprejeti, da je NSi v opoziciji enakovredna partnerica, nekdanji notranji minister Aleš Hojs pa mu je na vse skupaj odgovoril le: "Otrobi."

V petek je kolegij predsednice DZ potrdil nov razrez mest, ki pripadajo posameznim poslanskim skupinam v parlamentarni komisiji za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs). Mesta v tej komisiji sicer pripadajo tudi poslanski skupini SDS, a ta svojih članov ni predlagala – niso se namreč strinjali s sprejetim razrezom mest v delovnih telesih, po katerem je mesto predsednika komisije pripadlo NSi. Prav tako so v SDS prepričani, da jim glede na velikost poslanske skupine pripada šest, in ne pet predsedniških mest.

Da bi Knovs postal operativen, so se vodje poslancev na posvetu pri predsednici DZ Urški Klakočar Zupančič v sredo dogovorili, da mesta SDS začasno prevzamejo poslanci NSi. Takšen sklep je kolegij v petek tudi potrdil.

V SDS so zaradi takšnega dogovora ostro protestirali. Vodja poslanske skupine Jelka Godec je koaliciji očitala kršenje poslovnika in ustave, kar da je postalo stalna praksa v tem mandatu.

Na Twitterju se je na dogajanje odzval predsednik NSi Matej Tonin, ki je v daljšem zapisu izpostavil, da je dolžnost opozicije, da oblasti gleda pod prste. “Če tega ne želi početi ena opozicijska stranka, mora zato večjo odgovornost prevzeti druga,” se je obregnil ob SDS. Dodal je, da ko bo SDS predlagala tri člane, se bodo trije poslanci NSi umaknili iz komisije in tudi vodenje komisije predali SDS. “Civilni nadzor nad obveščevalnimi in varnostnimi službami je prepomembna stvar v demokraciji, da bi ga lahko prepustili trmarjenju SDS,” je zapisal.

“Prej, ko bodo kolegi v SDS spoznali, da sta v opoziciji dve stranki in bodo tudi NSi sprejeli za enakopravnega partnerja, tako kot so nas v vladi, takrat bodo vsi dogovori lažji, vsi podpisi, preiskovalne komisije, interpelacije in zakonske iniciative mogoče,” je dodal. Nadaljeval je: “Dokler nas Jelke, Aleši in Žani zmerjajo, podcenjujejo in žalijo, naj ne pričakujejo velikega navdušenja za sodelovanje. Če je za njih eno predsedniško mesto, od treh opozicijskih dolžnosti (KNJF, KNOVS in podpredsednik DZ) prevelika žrtev, potem nam je jasno, da parterja nimamo.”

Na ta zapis mu je odgovoril nekdanji notranji minister in član SDS Aleš Hojs, ki je zapisal zgolj: “Otrobi.”

Odkrito obračunavanje med SDS in NSi, predvsem na družbenih omrežjih, traja že nekaj časa. Več lahko preberete v člankih Tonin Janši: Dogovor, ki ga navajaš, ne obstaja in je plod domišljije in Napetosti med SDS in NSi: “Ob vsej sredinskosti imate le 8 poslancev”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje