Tonin si želi, da Logar ustanovi stranko: “Cena, ki smo jo pripravljeni plačati”

Slovenija 31. Maj 202305:15 10 komentarjev
Matej Tonin in Anže Logar
Matej Tonin in Anže Logar (Foto: BOBO/N1)

Anže Logar, poslanec SDS in nekdanji kandidat za predsednika republike, bo po nekajmesečnem ugibanju, ali bo unovčil politični kapital s predsedniških volitev, vendarle tudi uradno ustanovil društvo Platforma Sodelovanja. In kaj si ob tem mislijo na desnici?

“Ko se ena vrata zaprejo, se druga odprejo” in “smo na pragu nečesa velikega”. To sta bili prvi izjavi Anžeta Logarja po porazu v drugem krogu lanskih predsedniških volitev. S temi besedami je že takrat nakazal, da bo skušal unovčiti politični kapital, ki ga je nabral v predsedniški kampanji, saj mu je svoj glas namenilo kar 414.029 volilcev.

Ugibanja, ali bo izstopil iz SDS in ustanovil svojo politično stranko, je po predsedniških volitvah večkrat zavrnil, nato pa je v ekskluzivnem intervjuju za N1 konec decembra najavil, da bo ustanovil civilnodružbeno platformo. V vmesnem času se je pogovarjal s številnimi nekdanjimi pomembnimi političnimi osebnostmi, med drugim je bil opažen na kavi z nekdanjim premierjem Mirom Cerarjem in bivšim predsednikom republike Borutom Pahorjem.

Dobrih pet mesecev kasneje bo društvo Platforma Sodelovanja, na čelu katerega bo Anže Logar, končno tudi uradno zaživelo. K sodelovanju v društvu je povabil nekdanjo vodjo kabineta predsednika Boruta Pahorja Aljo Brglez, prav tako pa so se povabilu odzvali Logarjeva vodja volilnega štaba Romana Jordan, poslanka SDS Eva Irgl, profesor za evropsko pravo na Novi univerzi Matej Avbelj in nekdanji minister za digitalni razvoj Mark Boris Andrijanič, ki je sicer ministrski položaj zasedal v okviru kvote NSi.

Društvu so se kasneje pridružili še ekonomist Igor Masten, nekdanji minister, sicer vidni član SD, Jernej Pikalo, direktor založbe Beletrina Mitja Čander, družinski zdravnik Rok Ravnikar in gospodarstvenik Igor Hustič.

“Prihodnost zvoni. Ne čaka na druge, ampak na vsakega izmed nas. Vsak lahko s kreativnimi idejami prispeva k boljši Sloveniji,” je zapisano na Twitterju društva Platforma Sodelovanja, ki bo namenjena predvsem razmisleku o prihodnosti Slovenije, člani pa bodo komentirali in se odzivali tudi na aktualne družbene in politične teme. 

Anže Logar je v ponedeljek v oddaji 24UR ZVEČER dejal, da si želi z društvom predvsem presekati koncept delitve na “te in one”. Vseh tem sicer upravni odbor društva še ni potrdil, je pa dejal, da se bo društvo lotilo predvsem tem s področja gospodarstva, umetne inteligence, duševnih stisk, vprašanja mladih in družbenega dogovora.

“Ne ustanavljam stranke, gre za društvo, ki namerava voditi štiri, pet ključnih tem čez leto, nato sektorsko razdeljevati ukrepe in ponuditi strankam, da jih udejanjijo v svojem političnem programu,” je v oddaji dejal Logar. Prav tako se ni želel opredeliti, ali gre za njegov projekt ali pa v ozadju morda stoji predsednik SDS Janez Janša.

Dejal je še, da bo v primeru, da na političnem parketu ne bo velikega zanimanja za društvo, verjetno naslednji korak ustanovitev lastne politične stranke.

Anže Logar je sicer še vedno član največje opozicijske stranke SDS, prav tako je še vedno predsednik sveta stranke. O vzpostavitvi Logarjeve platforme se je pred dnevi oglasil tudi njegov “šef” Janša, ki je dejal: “Tega niti ne zavračam niti ne podpiram. Na to gledam kot na dobrodošlo osvežitev in popestritev na slovenskem političnem prostoru. Ali bo iz tega nastala stranka, pa morate vprašati Logarja.”

Tonin: Želel bi si, da Logar čim prej ustanovi politično stranko

Za odziv na ustanovitev Logarjevega društva smo se obrnili tudi na predsednika druge največje opozicijske stranke NSi Mateja Tonina. Toninova stranka namreč nagovarja predvsem volilce desne sredine, ki jih je v predsedniški tekmi nagovarjal tudi Anže Logar. Prvak Nove Slovenije je dejal, da pozdravlja Logarjevo ustanovitev društva, saj so razprave in okrogle mize dobrodošla stvar.

“Ampak stvari v državi se dejansko premikajo in spreminjajo v parlamentu, tako da bi si želel, da bi Anže Logar čim prej ustanovil politično stranko. Politična stranka je tista, ki bo lahko dejansko stvari spreminjala na bolje tudi v Sloveniji,” je dejal Tonin in dodal, da ga, če bo Anže Logar dejansko ustanovil politično stranko, v Novi Sloveniji vidijo kot njihovega naravnega partnerja in zaveznika.

Na vprašanje N1, ali se v NSi ne bojijo, da bi jim Logarjeva morebitna stranka v prihodnosti jemala glasove volilcev, pa je Matej Tonin dejal, da so te stvari v stranki v zadnjem obdobju podrobno spremljali, izvedli pa so tudi nekaj raziskav.

“Če bi ta iniciativa postala stranka, bi Novi Sloveniji vzela eno poslansko mesto. In če je to cena, ki je potrebna za to, da se bodo stvari na desni sredini spremenile na bolje, jo je Nova Slovenija pripravljena plačati,” je poudaril prvak NSi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje