Anže Logar na kosilu s Pahorjem in na kavi s Cerarjem. O čem so govorili?

Anže Logar
Aljaž Uršej/N1

Poslanec SDS in poraženi predsedniški kandidat Anže Logar je za N1 potrdil, da se je na kosilu srečal z nekdanjim predsednikom republike Borutom Pahorjem in na kavi z nekdanjim premierjem Mirom Cerarjem. Gre za začetek izvajanja njegovih načrtov o ustanavljanju nove iniciative, ki jo je kot predsedniški kandidat imenoval konvencija za prihodnost.

Po porazu v drugem krogu predsedniških volitev je poslanec in predsednik sveta opozicijske SDS Anže Logar napovedal, da “smo na začetku nečesa velikega” in nato o svojih nadaljnjih političnih načrtih molčal. Sredi decembra pa je v ekskluzivnem intervjuju spregovoril za N1 in nakazal, da razmišlja o iniciativi, ki bi slovenskemu političnemu prostoru prinesla “zelo široko razpravo o ključnih izzivih, ki so pred nami”.

To je pod imenom “konvencija za prihodnost” napovedal že v primeru izvolitve za predsednika republike. Po njegovih besedah Slovenija tak razmislek potrebuje, prav zaradi tenzij, ki jih spremljamo v koaliciji in vladi Roberta Goloba. Več o tem ni povedal, prav tako ne, s kom se bo o tem pogovarjal. Ostaja na vseh funkcijah v stranki, katere član je že od leta 1999, je pa po slabem rezultatu na lokalnih volitvah odstopil kot predsednik mestnega odbora SDS Ljubljana in se umaknil iz lokalne politike.

Vidnejših funkcij v parlamentu ne zaseda. Je podpredsednik odbora za zunanjo politiko in član odbora za finance, sodeluje pa tudi v nekaterih delegacijah v mednarodni dejavnosti državnega zbora. Vodenja morebitne preiskovalne komisije, ki bi jo zahtevala opozicija, ne namerava prevzeti, prav tako ne bo kandidiral na evropskih volitvah prihodnje leto. Še vedno sodeluje s svojo “ločeno” ekipo s predsedniških volitev. O svojih potezah se sicer posvetuje in usklajuje s predsednikom SDS Janezom Janšo, redno sodeluje tudi na njegovih tedenskih kolegijih in na sejah poslanske skupine.

Preberite še: Ekskluzivni intervju z Anžetom Logarjem: Na pragu česa velikega smo? (VIDEO)

V uredništvo smo konec tedna prejeli fotografije, na katerih je Logar na kosilu z nekdanjim predsednikom republike Borutom Pahorjem in na kavi z nekdanjim predsednikom vlade ter predhodnikom na mestu zunanjega ministra Mirom Cerarjem. Posnete so bile v minulem tednu v restavraciji in lokalu v središču Ljubljane, v neposredni bližini državnega zbora in nove pisarne bivšega predsednika republike v stolpnici TR3.

Anže Logar, Borut Pahor, sestanek, gibanje Anže Logar, Borut Pahor, sestanek, gibanje
Anonimni avtor
Anže Logar, Borut Pahor, sestanek, gibanje Anže Logar, Borut Pahor, sestanek, gibanje
Anonimni avtor
Anže Logar, Miro Cerar, sestanek, gibanje Anže Logar, Miro Cerar, sestanek, gibanje
Anonimni avtor
Anže Logar, Miro Cerar, sestanek, gibanje Anže Logar, Miro Cerar, sestanek, gibanje
Anonimni avtor

“Koalicija je v kriznem menedžmentu”

Kot je za N1 potrdil Anže Logar, je začel z vsebinsko pripravo “neke zelo široke platforme v smislu konvencije o prihodnosti, in sicer o ključnih temah za strateški razvoj Slovenije”. Dodal je, da se v okviru teh načrtov srečuje s posamezniki, s katerimi razpravlja “o temah, za katere tudi oni ocenjujejo, da so ključne za prihodnji razvoj države.”

K temu naj bi ga še dodatno spodbudile trenutne razmere v koaliciji, ki da je v kriznem menedžmentu in da ravno to odpira nek dodaten prostor za vsebinske razprave. Iniciativa oziroma platforma, ki jo pripravlja, bi imela nekoliko bolj nepolitičen začetek, in sicer v obliki okroglih miz, na katerih bi sodelovali govorci iz čim širšega kroga in različnih pogledov, torej tudi z drugega pola. S tem naj bi dodatno odpirali javni prostor.

Sodelujoči bi analizirali aktualno stanje na področjih, kot so zdravstvo, gospodarsko okolje, pravosodje in mladi. Po koncu pa bi lahko pripravili dokumente, ki bi lahko prišli prav vsaki vladi. Ne gre sicer spregledati, da so to teme, ki jih je prav tako že omenjal v predsedniški kampanji. Logarju pa se zdi ključno, da ob dejstvu, “da je vlada tako hitro zabredla”, vseeno potekajo široke in vključujoče vsebinske razprave.

Kot pravi Logar, se je dobil že z več osebami iz sveta politike in drugih sfer, tudi iz akademske. Zaenkrat pa po pogovorih s Pahorjem in Cerarjem niso sprejeli nobenih zaključkov. Prav tako še ni govoril o nobeni časovnici, kdaj bi se te razprave lahko začele, in ali bi iz tega lahko nastalo kaj več.

Pahor o ugibanjih, da ustanavljata novo stranko

Nekdanji predsednik Pahor nam je povedal, da se je z Anžetom Logarjem srečal že drugič po predsedniških volitvah in da dobro sodelujeta še iz časov, ko je bil Logar zunanji minister v vladi Janeza Janše, se je pa “zaupanje poglobilo” po koncu predsedniške kampanje. Pahor sicer od srečanja ni ničesar pričakoval, prav tako nista govorila o kakšnem posebnem sodelovanju, niti v okviru okroglih miz. Je pa bivši predsednik republike poudaril, da se posvetuje z veliko ljudmi in da je vsem na voljo za pogovore, ker je vedno z vsemi dobro sodeloval, tudi če prihajajo “z drugega političnega pola”, tako kot Anže Logar.

Predaja poslov med Pahorjem in Pirc Musar
BOBO

Tudi Pahor je že slišal za nekatera ugibanja, da bi lahko z Logarjem ustanovila novo politično stranko – zdelo se je, da ga je dolgoletni poslanec in trenutni predsednik sveta SDS v predsedniški kampanji želel v marsičem posnemati – a se je tovrstnim navedbam zgolj nasmehnil in zavrnil kakršnokoli možnost povratka v aktivno politiko. Nekdanji predsednik republike je sicer tudi potrdil, da je status članstva v matični stranki SD oziroma vprašanje “reaktivacije” v dogovoru s Tanjo Fajon zamaknil za eno leto.

Preberite še: Dogovor s Tanjo Fajon: Borut Pahor še eno leto ne bo plačeval članarine SD

Nekdanji predsednik vlade in minister za zunanje zadeve, zdaj spet profesor na ljubljanski pravni fakulteti Miro Cerar pa je za N1 o srečanju povedal, da se je z Logarjem zanj dogovoril že pred enim letom, in sicer, da se sestaneta kot dva bivša zunanja ministra. A sta se srečala šele zdaj, po Cerarjevih besedah pa je šlo za pogovor na načelni ravni. A mu je Logar očitno predstavil svoje načrte in ga tudi povabil k sodelovanju.

Cerar pravi, da mu je jasno povedal, da povratka v politiko ne načrtuje, da pa lahko pri takšnih pobudah, “če so ustrezno zasnovane”, strokovno sodeluje. Prav tako je Logarju dejal, da je vedno odprt za razprave in se torej lahko udeleži tudi kakšne okrogle mize, a “izključno kot strokovnjak”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.