Toplo vreme vztraja. Kakšen bo podaljšan vikend?

Slovenija 24. Okt 202210:26 0 komentarjev
vreme
PROFIMEDIA

Obeta se nam lep in topel teden. Tudi vikend, ki ga bodo gotovo številni izkoristili za oddih, bo še topel. Nato pa je prihodnji teden, ko bodo imeli šolarji krompirjeve počitnice, pričakovati postopno ohladitev. Tople dneve je mogoče izkoristiti tudi za enodnevni obisk gora. Izjema bo le torek, ko je napovedan dež, a hujšega – razen nekaj strel – ni pričakovati. Vendar bi deževni oblaki lahko preprečili spremljanje sončnega mrka.

Z izjemo deževnega torka se nam obeta topel teden, lepo vreme je pričakovati tudi med podaljšanim koncem tedna. V hribih je sneg skopnel, od četrtka bodo dnevi lepi in primerni za enodnevne izlete, je povedal meteorolog agencije za okolje Janez Markošek.

Vendar začetek tedna še ne bo tako idiličen. Danes bo še sončno na vzhodu države, drugod pa pretežno oblačno. Predvsem v hribovitem svetu zahodne Slovenije bo občasno deževalo. Najvišje dnevne temperature bodo od 17 do 23 stopinj Celzija.

Ponoči se bo dež na zahodu okrepil in bo do jutra zajel večji del Slovenije. Jutranje temperature bodo od 9 do 14 stopinj Celzija. Po oblačnem in deževnem jutru bodo padavine v torek slabele, pričakovati je, da bodo do večera ponehale. A hujšega ni pričakovati, le sem in tja bo lahko zagrmelo, je povedal Markošek.

Nato je vsaj do vikenda pričakovati lepo in toplo vreme, prebivalci se bodo sicer še zbujali v meglena jutra. V prihodnjem tednu se bo postopoma ohladilo, ni pa pričakovati drastične in hitre ohladitve.

Če jutri nebo ne bo preveč prekrito z dežnimi oblaki, bo mogoče opazovati sončni mrk. Ta se bo začel ob 11.18, ko se bo Lunina ploskvica prvič navidezno dotaknila Sončeve ploskvice. Sredina mrka bo ob 12. uri 20 minut. Takrat bo Luna zakrila približno 36 odstotkov premera ploskvice Sonca. Mrk se bo končal ob 13. uri in 24 minut.

Očitno pa bo vreme slabo vplivalo na razpoloženje ljudi. Čez dan se bo vremenska obremenitev krepila, popoldne bo obremenitev zmerna in se bo kazala s povečanim notranjim nemirom, razdražljivostjo in utrujenostjo. Moteno bo spanje v noči na torek. V torek bo obremenitev sprva povečana, popoldne bo vremenska obremenitev popustila, še piše Arso.

Zakaj topli jeseni rečemo indijansko poletje?

Skorajda poletnim temperaturam v jesenskih mesecih rečemo tudi indijansko oziroma babje poletje, lepi in topli jeseni pa lahko rečemo tudi Martinova jesen. Izraz indijansko poletje se pojavlja še iz časov pred 18. stoletjem, o izvoru fraze pa obstaja več razlag. Po eni naj bi se izraz pojavil še v času, ko je bila Indija še britanska kolonija ter je bilo podnebje v Indiji bolj milo od britanskega. Izraza Indijec in Indijanec sta v angleščini namreč enaka.

Veliko bolj verjetna pa je razlaga, da indijansko poletje izvira z vzhodne obale ZDA, kjer tople jeseni niso nič nenavadnega. Po mišljenjih nekaterih naj bi izraz segal v čas življenja ameriških Indijancev, ki so milo jesen izkoristili za pripravo zalog hrane za zimo, poroča Štajerski val.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!