Trije meseci po onesnaženju potoka na Bledu: smo kaj bližje rešitvi problema?

Slovenija 19. Nov 202213:01 1 komentar
onesnaženje vode bled
Društvo za varstvo okolja Bled

Neprimeren kanalizacijski sistem na Bledu težave povzroča že vrsto let. Kompleksno problematiko je treba rešiti, sicer se bodo razlivanja ob čistilni napravi in onesnaženja voda pojavljala tudi v prihodnjih letih. Dogovoriti se morata država in občina, ki sta pri nekaterih področjih vsaka na svojem bregu. Več kot tri mesece po letošnjem onesnaženju potoka Jezernica smo preverili, kaj so naredili.

Kljub večletnim težavam s kanalizacijskim sistemom na Bledu in odmevnemu onesnaženju potoka Jezernica letos poleti, ni videti, da bodo problemi s kanalizacijo na Bledu rešeni kaj kmalu.

Spomnimo, da je v začetku avgusta na Bledu prišlo do onesnaženja potoka Jezernica s fekalijami. “Potok povsem spominja na kanalizacijski kanal, voda je motna in rjavih odtenkov, veje grmov, ki rastejo ob strugi, pa so povešene ob teži večjih ostankov sanitarnih pripomočkov,” so stanje opisali v Društvu za varstvo okolja Bled in za stanje okrivili množični turizem na Bledu. Gre za problematiko, ki se pojavlja zadnjih nekaj zaporednih let, predvsem v času, ko so vodostaji rek izjemno nizki, temperature pa visoke, pa so odgovorili na Občini Bled.

Predsednik blejske ribiške družine Gorazd Pretnar je trditve, da je za onesnaženje kriv turizem, zavrnil. “Tudi ko je bilo med epidemijo koronavirusa gibanje omejeno zgolj na občine, na Bledu takrat ni bilo turistov, ostali smo le domačini, je teklo mimo čistilne naprave. Za to ni kriv turizem, ampak izviri, ki so ujeti v kanalizacijo,” je avgusta za N1 poudaril.

Na občini so prepričani, da bi težave s preobremenjenostjo kanalizacijskega sistema lahko rešili tako, da bi izključili potok Ušivec in ga speljali v Blejsko jezero. S tem ne bi le razbremenili kanalizacije, ampak bi tudi povečali pretok v jezeru ter zmanjšali onesnaženje in cvetenje. Zapleta s pri tem, da je za kanalizacijski sistem odgovorna občina, lastnik izvirskih voda pa je Republika Slovenija.

Med tem, ko je občina prepričana o ustreznosti vode v potoku Ušivec, pa država o tem dvomi. “Direkcija za vode ne nasprotuje nikakršnemu dotoku izvirskih vod v jezero, pod pogojem, da ne prinašajo v jezero dodatnih hranil morebitnih težkih kovin,” so v skupnem odgovoru zapisali ministrstvo za okolje in prostor, inšpekcijo za okolje in prostor, direkcijo za vode in agencijo za okolje. Opozorili so še, da v poletnem času, ko je pomanjkanje vode in suša, Ušivec v sistem prinese zanemarljivo količino vode.

A če komplekse problematike ne bodo rešili, zaradi podnebnih sprememb in vse toplejših poletij z manj padavinami na občini podobne probleme pričakujejo tudi v prihodnje. Zato smo na Občini Bled in ministrstvu za okolje preverili, kaj so, da bi onesnaženje preprečili v prihodnje, naredili v zadnjih treh mesecih.

Kaj so se dogovorili?

18. avgusta se je sestala skupina, pristojna za upravljanje Blejskega jezera in zmanjšanje vpliva obremenitve na kakovost voda. Sklenili so, da bodo k reševanju celotne problematike pristopili aktivno. Sprejeli so štiri sklepe.

Občina Bled bo preverila možnosti projektne rešitve umestitve ločenih kanalov znotraj M kanala in si bo prizadevala za čimprejšnjo izvedbo ločenega kanalizacijskega sistema.

Pojasnimo, da se komunalne odpadne vode na Bledu v centralno čistilno napravo stekajo po dveh kanalih: V kanal je sodoben, M kanal pa je starejši. V slednjega so speljane padavinske in izvirske vode. Po podatkih inšpekcijske službe je kanal M dovolj velik, da ob izločitvi Ušivca iz tega kanala ne bi prihajalo do prelivov.

Dogovorili so se, da bo Občina Bled naročila dodatna vzorčenja izvira Ušivec in voda iz zaledja izvira, da se ugotovi, kje v vodo izteka fekalno onesnaženje, ter se odpravijo vzroki obremenitve. Vzorčenje izvira Ušivec še poteka, rezultati bodo znani v mesecu decembru, so pojasnili na občini.

Ministrstvo se je zavezalo, da bo preverilo koncesijsko pogodbo s Sava hoteli na Bledu. Ta namreč določa, koliko vode, ki se po uporabi odvaja v mešani kanal, črpajo hoteli.

Sklenili so tudi, da bo naslednji sestanek delovne skupine sklican v začetku oktobra. Vendar tega sestanka ni bilo, saj je minister 25. oktobra spremenil sestavo te skupine. Na agenciji za okolje (Arso) so nam pojasnili, da je to posledica razrešitve dosedanjega vodje delovne skupine Romana Kramerja s funkcije direktorja direkcije za vode. Vodenje skupine je od njega prevzela Nataša Sovič. Da na sklic delovne skupine še čakajo, pa so zapisali na občini.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje