Elizabeth Holmes, nekdaj najmlajša milijarderka, obsojena na 11 let zapora

Svet 19. Nov 202208:29 1 komentar
PROFIMEDIA

Elizabeth Holmes, nekdaj najmlajša milijarderka, je bila v petek po več mesecev trajajočem in odmevnem sojenju v Kaliforniji obsojena na 11 let in tri mesece zapora.

Elizabeth Holmes je bila sinoči obsojena na več kot 11 let zapora. Bila je spoznana za krivo v štirih točkah obtožnice, in sicer goljufanja investitorjev in spletne goljufije. Kot poroča CNN, se bo ustanoviteljica propadlega startup podjetja Theranos na razsodbo kalifornijskega sodišča verjetno pritožila.

Sodnik Edward Davila je za Holmes razsodil kazen v višini 11 let in treh mesecev zapora, kazen pa vključuje tudi globo, in sicer po sto dolarjev za vsako obtožbo. Holmes je bila sicer za krivo spoznana že januarja, a kazni tedaj še niso izrekli, pretilo pa ji je do 20 let zapora in denarna kazen v višini 250 tisoč dolarjev.

Pred razglasitvijo sodbe na sodišču v Kaliforniji se je objokana Holmes opravičila vsem vlagateljem, ki jih je razočarala. “Všeč mi je bil Theranos. To je bilo moje življenjsko delo,” je dejala Holmes, ki so porotniki za krivo spoznali po večmesečnem sojenju. “Zelo mi je žal. Dala sem vse, kar sem imela, da bi lahko zgradila naše podjetje ter ga prešila. Z vsako celico svojega telesa obžalujem svoje napake,” je še dodala danes 38-letna Holmes, ki pričakuje drugega otroka.

Holmes sicer na sojenju ni priznala krivde ter je trdila, da vlagateljev nikoli ni zavestno ogoljufala. Obramba se je sklicevala tudi na njenega nekdanjega zasebnega in poslovnega partnerja Ramesha “Sunnyja” Balwanija, ki ga je Holmes obtožila zlorabe.

Brittany Hosea-Small/REUTERS

Kdo je Elizabeth Holmes?

Ideja Elizabeth Holmes je bila razviti metodo, s katero bi lahko z majhno količino odvzete krvi izvedli veliko laboratorijskih preiskav. Domnevno revolucionarna tehnologija se je na koncu izkazala za nedelujočo. Holmes je bila do propada podjetja videna kot vizionarka. Pri 19 letih je pustila študij – bila je vpisana na priznano stanfordsko univerzo – in že takrat ustanovila podjetje Theranos. Njen navdih je bil velik strah pred iglami, zato je bil cilj razviti metodo, s katero bi lahko le nekaj kapljic krvi omogočilo obširna testiranja.

Leta 2013 je sklenila dogovor z največjo verigo lekarn v ZDA, podjetjem Walgreens. V upravni odbor je pritegnila več političnih veljakov, vključno z dvema nekdanjima zunanjima ministroma Henryjem Kissingerjem in Georgeom Shultzom. Podjetje je bilo na neki točki vredno 9 milijard dolarjev (8,7 milijarde evrov), rasla pa je tudi ocena premoženja Elizabeth Holmes in njen ugled. Bila je na številnih naslovnicah revij, mediji pa so jo označili za najmlajšo milijarderko in “naslednjega Steva Jobsa“. Na tem, da bi bila podobna Stevu Jobsu, je delala tudi sama, saj se je oblačila v pulije in govorila z globokim glasom.

A vse se je končalo, ko je podjetje Theranos oktobra 2015 začel preiskovati novinar Wall Street Journala John Carreyrou. Podvomil je namreč v revolucionarnost tehnologije, ki naj bi jo razvili v podjetju. Investitorji so po razkritjih tožili podjetje zaradi goljufije, ameriška vlada jim je vzela licenco za testiranje vzorcev krvi, na koncu pa so morali septembra 2018 zapreti svoja vrata.

Sojenje se je tako začelo 8. septembra lani, več kot tri leta po vloženi obtožnici. Zamude so nastale predvsem zaradi pandemije, 38-letna Elizabeth Holmes pa je v tem času rodila tudi prvega otroka. Drugega bo, kot kaže, rodila za zapahi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje