Tudi danes Janše ni bilo v DZ, poslanci zato prekinili sejo o Mavriciju

Slovenija 16. Sep 202110:43 > 11:15 0 komentarjev
seja Komisije za nadzor javnih financ
Rok Torkar/DZ

Poslanci bi morali na seji komisije za nadzor javnih financ obravnavati potencialno koruptivne stike predsednika vlade Janeza Janše z dobavitelji opreme in pripomočkov zdravstvenim zavodom. Janša tudi danes v parlament ni prišel, zato so poslanci nujno sejo prekinili.

Parlamentarna komisija za nadzor javnih financ je današnjo sejo zaradi neudeležbe predsednika vlade Janeza Janše ponovno prekinila. Predsednik komisije Igor Peček (LMŠ) je pojasnil, da so Janši poslali vabilo na sejo s tremi predlaganimi termini in možnostjo, da termin predlaga sam. Po Pečkovih besedah se je Janša opravičil zaradi “obveznosti v okviru opravljanja funkcij predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije in dogovorjenih obveznosti”.

Eden od predlagateljev Robert Pavšič (LMŠ) je zato ugotavljal, da pogoj prejšnje seje ni izpolnjen, saj se seje ni udeležil ne Janša ne drug predstavnik vlade. “Danes bi bila prisotnost še bolj primerna zaradi novih dejstev,” je povedal Pavšič in predlagal, da člani komisije sejo ponovno prekinejo in jo nadaljujejo, ko bo Janša lahko zagotovil svojo prisotnost.

Predlog je bil s sedmimi glasovi za in štirimi proti sprejet. Peček je sejo zato prekinil in napovedal, da bodo termin nadaljevanja ponovno skušali uskladiti z Janšo.

Na sejo so poleg Janše povabili tudi državnega sekretarja na notranjem ministrstvu Boža Predaliča. Vabljeni pa so bili tudi predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel, predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Robert Šumi in podjetnik Andrej Marčič.

Na zahtevo opozicije poslanci obravnavajo tudi Janševo počitnikovanje na Mavriciju

Komisija je na današnjem nadaljevanju nujne seje na zahtevo poslanskih skupin LMŠ, SD, Levica, SAB in nepovezanih poslancev (NeP) obravnavala sum na netransparentne in potencialno koruptivne lobistične stike Janše z dobavitelji opreme in drugih pripomočkov javnim zdravstvenim zavodom ter drugim proračunskim porabnikom.

Spletni portal Necenzurirano je namreč julija poročal, da premier na otoku Mavricij že več let dopustuje in igra golf skupaj z največjimi dobavitelji v zdravstvu, med drugim z znanim lobistom Božem Dimnikom ter poslovnežem Andrejem Marčičem.

V oddaji 24ur zvečer pa so na začetku tedna objavili nove fotografije, ki naj bi dokazovale, da druženja Janše z Marčičem in Dimnikom niso bila naključna. Prikazali so fotografije druženja Janše in Dimnika avgusta 2016 na jahti, ki naj bi bila v lasti Marčiča. Leta 2017 pa sta se Janša in Dimnik družila v “prijetnem domačem vzdušju”, primerjava fotografij kaže, da je druženje potekalo pri Janši doma.

Premier Janša je ob objavah fotografij njegovega dopustovanja z Dimnikom in Marčičem v sredo za Planet TV dejal, da z njima ni nikoli sklepal nobenih poslov. Kot je dodal, je golf igral tudi z direktorjem in uredniki POP TV, “z mnogimi ljudmi, in to nima nikakršne zveze z nobenimi posli”.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je že pregledala Janševe stike z golf izleta na Mavriciju. Predsednik Robert Šumi je prejšnji teden za N1 dejal, da pri slednjih niso zaznali nepravilnosti. Vse podatke, ki jih o tem primeru imajo, so odstopili državnemu zboru, je povedal Šumi. “Z našega vidika v tem kontekstu nismo ugotovili konkretne kršitve, to pa smo tudi zapisali v svojem odgovoru,” je navedel. Lobističnih stikov z omenjenimi ljudmi Janez Janša ni prijavil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!