Pahor bo preveril podporo kandidatu za ustavnega sodnika Svetliču

Slovenija 13. Okt 202115:14 > 16:18 0 komentarjev
borut pahor
Žiga Živulovič jr./BOBO

Predsednik republike Borut Pahor je nadaljeval posvetovanja o kandidatih za ustavnega sodnika. Pahor ugotavlja, da "se nakazuje zadostna podpora za izvolitev" Roku Svetliču.

Predsednik republike Borut Pahor ustavnega sodnika išče četrtič, prejšnji trije predlagani kandidati namreč v državnem zboru niso dobili zadostne podpore. Na poziv so na poziv prispeli štirje predlogi, prijavili so se Franci Ježek, Marko Starman, Rok Svetlič in Andraž Teršek.

Predsednik ugotavlja, da “se nakazuje zadostna podpora za izvolitev” Roku Svetliču. V prihodnjem tednu bo to preverjal na dodatnih pogovorih, so sporočili iz njegovega urada. Kos smo že poročali, Svetliča po naših informacijah podpirajo v koalicijskih SDS in NSi, a podpora zgolj teh dveh strank ne bo dovolj ne izvolitev.

V preteklosti so njegovo kandidaturo že podprli poslanci Desusa, ki so takrat Svetliča videli kot enega izmed treh enakovrednih kandidatov. Na svojo stran bi lahko pridobili tudi SMC, ki je tokrat izrazila podporo Starmanu. Prvak SNS Zmago Jelinčič pa nam je dejal, da so njihovi poslanci pripravljeni podpreti Svetliča, saj si želijo, da bi se končala saga iskanja ustavnega sodnika.

Vendar pa je glasovanje o imenovanju ustavnega sodnika tajno. V preteklih, neuspelih poskusih pa se je že zgodilo, da se je kandidatom nakazovala zadostna podpora, a nato na glasovanju niso prejeli 46 glasov.

Svetlič se je na poziv predsednika za ustavnega sodnika odzval že dvakrat.

O Teršku so poslanci že glasovali junija lani, ko so prvič iskali naslednika ustavne sodnice Dunje Jadek Pensa, ki se ji je mandat iztekel že julija lani. Njegovo imenovanje je podprlo 42 poslancev oziroma štirje premalo. Dva več sta nato podprla kandidata Anžeta Erbežnika, en glas premalo pa je zbral Janez Kranjc.

Je 46 glasov podpore mogoče zbrati?

Za potrditev kandidat za ustavnega sodnika potrebuje podporo 46 poslancev. A bo to – sodeč po izjavah vodji poslanskih skupin – tudi v četrto težko dosegljiv cilj.

Po besedah vodje poslanske skupine SAB Maše Kociper v SAB dvomijo, da bo izvolitev ustavnega sodnika v danih razmerah visečega parlamenta sploh mogoča. Sicer ni želela komentirati, kateremu izmed predlaganih kandidatov so v stranki izrazili podporo.

Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Janja Sluga je po posvetu pri Pahorju izrazila upanje, da bi lahko eden izmed kandidatov dobil zadostno število glasov. Kot je dejala, v njihovi poslanski skupini podpirajo nekaj izmed kandidatov in so jim pripravljeni zagotoviti glasove. Ob tem je še opozorila na zastopanost obeh spolov med ustavnimi sodniki. Tokrat gre namreč za menjavo ustavne sodnice, zato v poslanski skupini nepovezanih poslancev obžalujejo, da med možnimi kandidati ni ženske.

Sluga je sicer še poudarila, da je v trenutnih razmerah jasno, kako pomembno je za državo ustavno sodišče, saj je edino, ki še lahko omejuje “avtoritarne poteze te vlade”. S tega vidika je po njeni oceni zelo pomembno zagotoviti nemoteno delovanje ustavnega sodišča in njegovo sestavo. Ob tem je pozvala vse poslance, da se zaradi resnosti situacije poenotijo in najdejo glasove, da bo eden izmed kandidatov absolutno izvoljen.

Vodja poslanske skupine DeSUS Ivan Hršak ter predstavnika narodnih skupnosti Felice Žiža in Ferenc Horvath po posvetu izjav niso dajali.

SDS in NSi naj bi bila naklonjena Svetliču

V torek je Pahor opravil posvetovanja z vodji poslanskih skupin SDS, NSi, SD, SMC, LMŠ in Levice. V SD in Levici pa dvomijo o izvoljivosti katerega koli kandidata, za LMŠ je prioriteta umiritev razmer v državi, in ne imenovanje ustavnega sodnika. Vodje koalicijskih poslancev izjav po posvetu niso dajali.

Zakon o ustavnem sodišču določa, da je za sodnika ustavnega sodišča lahko izvoljen državljan Slovenije, ki je pravni strokovnjak in je star najmanj 40 let. Predsednik republike kandidata za sodnika ustavnega sodišča predlaga izmed prijavljenih kandidatov, lahko pa predlaga tudi drugega kandidata. Lahko predlaga tudi več kandidatov, kot je prostih mest.

Opozicijski četverček s pozivom k predčasnim volitvam

Vodje strank opozicijskega četverčka so sicer s Pahorjem spregovorili tudi o aktualnih političnih razmerah in pozvali k predčasnim volitvam.

Kociper je v imenu stranke Pahorju predala tudi željo, da se redne volitve, če bo do njih prišlo, izvedejo na prvi možni datum. Kot ocenjujejo v SAB, so razmere v državi tako resne, da jih lahko prekinejo samo volitve, sami so naklonjeni temu, da bi bile te predčasne.

Vodja poslancev SD Matjaž Han je glede možnosti predčasnih volitev, o katerih je bilo veliko govora v preteklih tednih, pa je opozoril, da imajo ključ do njih opozicijske stranke, ki podpirajo SDS, in posamezniki, ki podpirajo SDS. “V tej državi pa smo odvisni od dnevne politične forme posameznikov,” je dejal.

Vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec meni, da bi bilo treba v tem trenutku pozvati celotno politiko k predčasnim volitvam, saj je to korak k rešitvi k umiritvi razmer v državi. Izrazil skrb je glede STA in splošnega nemira v državi.

Vodja poslanske skupine Brane Golubović pa je dejal, da lahko umiritev razmer prinesejo samo predčasne volitve, če se za to odloči vsaj 46 poslancev ali predsednik vlade.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!