Na Krasu zagorelo, v gašenju požara sodeloval tudi helikopter Slovenske vojske

Črna kronika 15. Jul 202217:55 > 22:13 0 komentarjev
Požar, kras
PROTEZIONE CIVILE GORIZIA/Facebook

Popoldan je zagorelo ob državni cesti Miren-Lokvica, po besedah vodje intervencije Simona Vendramina na obeh straneh. Na zahodni strani ceste proti državni meji z Italijo je gasilcem požar uspelo spraviti pod nadzor, na vzhodni strani pa se je hitro širil proti Cerju. Požar je okoli 120 gasilcem pomagal gasiti helikopter Slovenske vojske.

Zagorelo je na približno 500 metrih dolžine in 100 metrih globine, na dokaj nedostopnem in neprehodnem terenu. Zaradi izjemne suše in vetra se je požar hitro širil, gorela je predvsem podrast, suha trava, ogenj je zajel tudi krošnje dreves.

“Aktivirali smo helikopter Slovenske vojske, vendar najprej nismo dobili odobritve, da bo lahko prišel. Zato smo preko sporazuma aktivirali italijanski helikopter. Kasneje smo dobili obvestilo, da lahko pride slovenski helikopter, vendar da lahko gasi le še uro in pol,” je za STA povedal Simon Vendramin.

Slovenski helikopter je nato prispel na teren in pomagal gasiti požar.

Na terenu je bilo trenutno okoli 120 gasilcev iz poklicne gasilske enote Nova Gorica in prostovoljnih gasilskih društev (PGD) Nova Gorica, Kanal, Dobrovo. Šempeter, Dornberk, Renče-Vogrsko, Kostanjevica na Krasu, Komen in pripadniki izobraževalnega centra Ig, ki opravljajo požarno stražo v Sežani. Pomagali so jim tudi italijanski gasilci.

Ker je na območju požara še precej neeksplodiranih ubojnih sredstev iz prve svetovne vojne, so se gasilcem pridružili tudi pirotehniki, ki so pomagali usmerjati gasilce pri gašenju požara.

Požar, kras Požar, kras
PROTEZIONE CIVILE GORIZIA/Facebook
Požar, kras Požar, kras
PROTEZIONE CIVILE GORIZIA/Facebook
Požar, kras Požar, kras
Facebook/@PROTEZIONE CIVILE GORIZIA
Požar, kras Požar, kras
PROTEZIONE CIVILE GORIZIA/Facebook

Tudi sicer je na tem območju od 1. julija razglašena velika požarna ogroženost naravnega okolja. To pomeni, da je poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kurjenje in požiganje na območjih ob infrastrukturnih objektih. Prepovedano je tudi kurjenje kresov, izvajanje ognjemetov ter sleherne aktivnosti, ki lahko povzročijo požar.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!