UKC Ljubljana spreminja nabavne procese: Niso bili ekonomični

Slovenija 14. Mar 202418:39 1 komentar
Ukc Ljubljana
Foto: Borut Živulović/BOBO

Na UKC Ljubljana so sprejeli več ukrepov na področju nabavnih procesov, s katerim bodo prihranili več milijonov evrov. Spremembe se tičejo javnih razpisov, novih tehnik nabav in vključitev vodstva kliničnega centra v proces pogajanj.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so na podlagi revizije poslovanja z dobavitelji in sprejetim akcijskim načrtom za odpravo tveganj pri poslovanju z dobavitelji v letu dni izvedli številne ukrepe.

Med ukrepi so našteli uvedbo novega postopka določitve zagotovljenih sredstev z razkritjem šele ob prejemu ponudb dobaviteljev, vključitev vodstva kliničnega centra v proces pogajanj ter uvedbo novih tehnik nabav.

“To se nam ni zdelo ekonomično in transparentno. Če hočemo vzpostaviti konkurenco med dobavitelji, morajo ti konkurirati brez informacij o sredstvih, ki so na voljo, da ponudijo čim boljšo ceno,” je glede omejitve informacij o višini zagotovljenih sredstev do odpiranja ponudb dobaviteljev konec prejšnjega leta povedal generalni direktor UKC Ljubljana Marko Jug.

Med ukrepi, ki so jih uvedli v zadnjem letu, so v UKC našteli tudi informacijsko spremljanje materialnega poslovanja s stalno nadgradnjo informacijskega sistema ter pridobitev licenc sodelavcev za strokovnjake za javna naročila.

Ustanovili so odbor za javna naročila za preverjanje pravilne uporabe zakona o javnem naročanju v postopkih evidenčnih naročil. Strokovne sodelavce pa so specializirali za posamezne skupine nabav, so pojasnili.

Med ukrepi so v UKC Ljubljana izpostavili še akcijski plan izvedbe javnih naročil v letu 2024 za doseganje 80-odstotne pokritosti nabav z javnimi naročili ter pripravo javnega naročila za informacijsko rešitev za preverjanje konflikta interesov.

Z vsemi sledečimi aktivnostmi so v ljubljanskem kliničnem centru prihranili okoli 13 milijonov evrov.

Kljub večji transparentnosti in gospodarnosti poslovanja v letu 2023 je glavno omejitev v doseganju zastavljenega cilja pokritosti nabav z javnimi naročili predstavljal zastoj v pogajanjih z ljubljansko medicinsko fakulteto zaradi preseganja zagotovljenih sredstev in zavodom za transfuzijsko medicino zaradi zavrnitve sodelovanja pri javnem naročilu, so poudarili.

Dodatno težavo je po navedbah kliničnega centra predstavljala potreba po kadrovskem prestrukturiranju zaradi sumov negospodarnega ravnanja posameznih strokovnih sodelavcev pri obravnavi nabavnih poslov ter potreba po združevanju istovrstnih nabav za celoten UKC Ljubljana v izogib drobljenju javnih naročil, višje cene storitev in blaga zaradi vpliva inflacije ter iztek pogodb, za katere so nova javna naročila v teku ali zaključni fazi izvedbe.

V letu 2023 so tako beležili pričakovano prehodno povečanje evidenčnih naročil, v letu 2024 pa pričakujejo bistven upad, so napovedali. V letu 2024 nabavno področje nastopa s prenovljeno strokovno ekipo in pričakuje dodatno izboljšanje rezultatov in zastavljenih načrtov, so še poudarili.

Revizijo poslov UKC Ljubljana z dobavitelji v zadnjih štirih letih sta ministrstvo za zdravje in UKC Ljubljana predstavila marca 2023. Revizija je med drugim pokazala, da se med podjetji, ki dobavljajo kliničnemu centru, pojavljajo taka, ki so lahko lastniško povezana z zaposlenimi zavoda.

V UKC so nato konec aprila 2023 predstavili akcijski načrt za reorganizacijo nabave in vzpostavitev dolgoročnega vzdržnega modela poslovanja, predvsem z vidika pravilne uporabe omenjenega zakona in doseganja večje gospodarnosti ter preglednosti poslovanja. Med ukrepi so že takrat omenili tudi razkrivanje razpoložljivih sredstev šele v fazi prejetih ponudb. Sprejeli so tudi nov pravilnik o integriteti in napovedali prenovo etičnega kodeksa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje