“Upam, da bomo imeli dovolj rednih linij in ne bomo potrebovali zasebnih letal”

Slovenija 31. Maj 202314:54 0 komentarjev

Predsednik vlade Robert Golob je pojasnil, zakaj so izvedli javno naročilo za najem poslovnega letala s posadko.

Predsednik vlade Robert Golob je na novinarski konferenci ob prvi obletnici vlade pojasnil tudi razloge za javno naročilo za najem poslovnega letala s posadko.

Kot je pojasnil, gre za standardni razpis, kjer se iščejo potencialni ponudniki za obdobje, ko je vladno letalo falcon na servisu. “Želel bi si, da falcon ne bi bil na servisu, želel bi si tudi, da bi imela Slovenija redne linije z vsemi pomembnimi prestolnicami, pa se tega nihče ni lotil,” je pojasnil premier.

“Upam, da bomo imeli v naslednjih letih priložnost, da bomo imeli dovolj rednih linij in ne bomo potrebovali nobenega zasebnega letala, če ga bomo potrebovali, pa upam, da bo to vladno,” je še poudaril in dodal, da sam v bližnji prihodnosti sicer ne načrtuje nobenih izrednih poti. “Vem, da je moje mesto v Sloveniji in se izrednim potem raje odpovem ter jih prepustim komu drugemu,” je še zaključil.

Spomnimo, na razpis sta se po poročanju Financ prijavili dve podjetji: Janez let iz Ljubljane in Flycom iz Žirovnice. Z njima bo kabinet sklenil okvirni sporazum, nato pa bo letala najemal sukcesivno. To pomeni, da bodo, ko bodo letalo potrebovali, podjetji pozvali, naj oddata ponudbo. Nato pa bodo izbrali najugodnejšega ponudnika. Okvirni sporazum bodo sklenili za dve leti, za lete pa bodo lahko v tem obdobju porabili do 120.000 evrov. A to ne pomeni nujno, da bodo porabili vsa razpoložljiva sredstva.

Z vladnim falconom je bilo sicer v zadnjem času nekaj težav. Zaradi okvar je nekajkrat ostal prizemljen. Nazadnje so napako na enem od indikatorjev delovanja motorja našli minuli ponedeljek. Zaradi tega se obrambni minister Marjan Šarec ni mogel udeležiti zasedanja v Bruslju.

Pred tem se je letalo poškodovalo 5. maja, potem ko je predsednico republike Natašo Pirc Musar pripeljalo na kronanje Karla III. v London. Kmalu po pristanku je namreč falcon odletel v Stockholm po ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana, a je letalo med letom zašlo v nevihtni oblak, zaradi česar se je poškodovalo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!