Veterinar po odkritju poginulega goveda na Koroškem podal kazensko ovadbo

Slovenija 29. Mar 202317:05 0 komentarjev
govedo
Foto: PROFIMEDIA

Uradni veterinar je ta teden na Okrožno državno tožilstvo v Slovenj Gradcu podal kazensko ovadbo, po tem, ko je inšpekcija sredi marca na kmetiji v Podgori nad Kotljami odkrila na grozljivo stanje v hlevu z govedi, kjer je bilo osem poginulih živali. Na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin so pojasnili, da je bil vzrok pogina goveda v gmoto zavozlani trakovi plastične folije.

Inšpekcija je na podlagi prijave 11. marca letos opravila inšpekcijski nadzor na kmetiji v Podgori in ugotovila več kršitev, med drugim zelo slabo higiensko stanje ter pomanjkanje oziroma odsotnost pitne vode in krme za živali.

V času nadzora je inšpektor našel osem glav poginulega goveda, pozneje je poginilo še eno govedo. Vzrok pogina goveda so bili v gmoto zavozlani trakovi plastične folije, so pojasnili na Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Preostalih trinajst glav goveda iz istega hleva je napotil v redni zakol. Že predhodno je kmetijska inšpekcija ugotovila tudi, da večina goveda na kmetiji ni bila označena.

Kot so za STA danes pojasnili v Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, je bil najstarejši kadaver star nekaj tednov. “Natančno starost je bilo zelo težko točno določiti, saj na proces razpada vplivajo zelo številni dejavniki, kot so temperatura okolja, temperatura v objektu, razpadanje v okolju, kot je gnoj, mehanski vplivi,” so zapisali v upravi.

Navedli so še, da po mnenju patologa najdene kosti pripadajo vsaj eni živali, mogoče tudi dvema, “vendar tega ni bilo možno potrditi, ker so bile kosti pomešane v debelem sloju gnoja in gnojnice”.

krave na koroškem
Foto: VEČER

Podana kazenska ovadba

Uradni veterinar je s pošto, ki je bila poslana v ponedeljek, 27. marca, podal kazensko ovadbo na Okrožno državno tožilstvo v Slovenj Gradcu, o čemer je danes prvi poročal časnik Večer. Za hudo mučenje živali je sicer zagrožena kazen od enega do treh let zapora.

Uradni veterinar je, kot je že znano, nosilki kmetijske dejavnosti tudi odredil trajno prepoved reje goveda. Hkrati je o skladnosti gospodarstva s pogoji pridelave iz ekološke sheme že odločala tudi organizacija za kontrolo in certificiranje. “Ugotovila je, da gospodarstvo ne izpolnjuje več pogojev, zato je izdan certifikat z odločbo v celoti razveljavila,” so danes še pojasnili na upravi oz. na kmetijskem ministrstvu.

Medtem se z zadevo od javnega razkritja ukvarjajo tudi policisti. “Zadeva je trenutno v fazi pridobivanja dokumentacije od pristojnih služb. Preiskava poteka v smeri suma storitve kaznivega dejanja mučenje živali,” so danes za STA pojasnili na Policijski upravi Celje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!