Urbanija o “čistki” na RTVS: “Zaradi goljufije z bolniško prijava na policijo”

Slovenija 22. Jun 202315:21 19 komentarjev
Uroš Urbanija
Uroš Urbanija (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Na "kadrovsko čistko" na javni radioteleviziji se je odzval v. d. direktorja TV Slovenija Uroš Urbanija. Po njegovem mnenju je izredna odpoved delovnega razmerja urednici uredništva oddaj o kulturi Zemiri A. Pečovnik upravičena, saj je zaposlena "goljufala pri bolniškem staležu". Podana naj bi bila prijava na policijo. Urbanija se je obregnil tudi ob kulturno ministrico Asto Vrečko, ocenil je, da "očitno ne razume osnovnih demokratičnih načel in ne bi smela biti nikoli ministrica v demokratični vladi države EU".

Potem ko je ministrica za kulturo Asta Vrečko kot nedopustno in nedostojno ocenila, “da direktor TV Slovenija Uroš Urbanija pred imenovanjem novega vodstva izvaja še zadnje kadrovske čistke na RTVS“, vodstvo RTV Slovenija ostro protestira proti “nedopustnim pritiskom in vmešavanju kulturne ministrice v operativno vodenje javnega zavoda”, je v današnjem odzivu zapisal Urbanija.

Po njegovih besedah ministrica, “ki očitno ne razume osnovnih demokratičnih načel, ne bi smela biti nikoli ministrica v demokratični vladi države EU”. V nadaljevanju je podal tudi nekaj pojasnil v povezavi z izredno odpovedjo delovnega razmerja urednici kulturne redakcije Zemiri A. Pečovnik, ki je v sredo dobila odpoved pogodbe o zaposlitvi. Po njenih navedbah je bil kot razlog za odpoved navedeno, da je vršilec dolžnosti direktorja TVS izgubil zaupanje vanjo.

Urbanija pa piše, da je zaposlena v začetku aprila zaprosila za 10-dnevno službeno pot v tujino, a ji tako dolge poti vodstvo ni odobrilo. Odobrili naj bi ji le tridnevno službeno pot. Po pojasnilih v. d. direktorja je nato sredi aprila ponovno zaprosila za službeno pot v tujino, tokrat sedemdnevno. A je tudi to vodstvo zavrnilo.

“V začetku maja se delavka oglasi pri v. d. direktorju in mu pojasni, da je stanovanje za deset dni rezervirala že pred enim letom in tudi plačala. V. d. direktorja delavko prosi, naj mu posreduje celotno dokumentacijo in tudi pogoje odpovedi rezervacije. V nadaljevanju se izkaže, da je delavka stanovanje plačala 28. aprila, torej po tem, ki ji je bilo jasno sporočeno, da desetdnevno potovanje ni odobreno. Še 29. aprila pa se je dogovarjala za končno ceno stanovanja,” je pojasnil Urbanija.

V nadaljevanju je zapisal, da je vodstvo zaposleni “zaradi laži in zavajanj prepovedalo službeno pot v tujino”. “Poleg tega se je izkazalo, da bi šla delavka sama na pot brez snemalca, kar še dodatno pod vprašaj postavlja smiselnost takšne službene poti,” je še zapisal Urbanija.

Ker zaposlene ni bilo v službi pet zaporedni dni, je v. d. direktorja pozval nadrejenega, naj ji odobri dopust, če je za tega zaprosila. “Izkazalo se je, da za dopust ni zaprosila, poslala pa je v. d. direktorju dopis odvetnice, da lahko odide na službeno potovanje, tudi če v. d. direktorja temu nasprotuje. Dan za tem se je delavka vrnila s poti, nadrejenega pa je vseeno prosila, če lahko za nazaj vpišejo dopust in bolniški stalež,” je v odzivu pojasnil Urbanija in dodal, da je zaradi “goljufije z bolniškim staležem podal prijavo na policijo”.

Dodal je še, da je “ne glede na vse delavka konec meseca maja želela vpis vseh ur v sistem v času neupravičene odsotnosti, za vsak dan po deset ur. Poleg tega je želela vpisati enako število ur še za soboto in nedeljo”. Po navedbah Urbanije bi s tem bil kazensko odgovoren tudi delodajalec.

O postopku izredne odpovedi je vodstvo obvestilo tudi svet RTV, zato je po navedbah Urbanije današnja izjava predsednika Sveta RTV Slovenija Gorana Forbicija “popolno sprenevedanje”. Spomnimo, da je Forbici dogajanje na RTVS označil za skrb vzbujajoče in dodal, da ga navdaja z dvomom, da vršilec dolžnosti direktorja TV Slovenija deluje v okvirih pristojnosti in v korist hiše. Napovedane kadrovske poteze ga utrjujejo v skrbi, tako Forbici, da odhajajoče vodstvo v obdobju prehoda ženejo napačni motivi in napačne prioritete.

Urbanija pa danes pojasnjuje, da predsednik Sveta RTVS ne odgovarja na dopise vodstva ter da izredni odpovedi ni nasprotoval. “Še več. Predsednika smo prosili, da če meni, da na RTV delavci lahko naklepno huje kršijo delovne obveznosti in si neupravičeno pišejo delovne ure, hodijo neupravičeno na službene poti v tujino tako, kot to ustreza vsakemu posamezniku, naj nas o tem obvesti, da sporočimo vsem zaposlenim, kaj smejo in česa ne smejo,” je še zapisal.

Na današnji novinarski konferenci so v novinarskih sindikatih in aktivih RTVS potezo Urbanije ostro obsodili in izpostavili, da gre za popolnoma nesorazmeren ukrep.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje